Nyhed
Læsetid: 1 min.

Viktor Orbán overvejer at trække sit parti fra EU-gruppe

Flere partier vil smide Viktor Orbáns parti ud af stor EU-gruppe. Nu overvejer han selv at trække partiet
Victor Orbán lufter tanker om, at hans parti, Fidesz, ikke længere bør være i EPP-gruppen i EU-Parlamentet. Flere af de andre partier i EPP-gruppen har opfordret til, at gruppen og Fidesz’ veje skiltes.

Victor Orbán lufter tanker om, at hans parti, Fidesz, ikke længere bør være i EPP-gruppen i EU-Parlamentet. Flere af de andre partier i EPP-gruppen har opfordret til, at gruppen og Fidesz’ veje skiltes.

Attila Kisbenedek

Udland
8. marts 2019

Den ungarske premierminister, Viktor Orbán, vil muligvis trække sit nationalistiske regeringsparti, Fidesz, ud af EPP-gruppen i EU-Parlamentet.

Det siger han fredag i et radiointerview. Udmeldingen kommer, efter at flere europæiske partier har sagt, at de vil have Fidesz smidt ud af EU-gruppen.

»Hele den her diskussion ender måske med, at Fidesz finder en plads uden for EPP,« siger premierministeren i et radiointerview i Ungarn.

Den konservativt-borgerlige gruppe EPP (European People’s Party) er den største gruppe i EU-Parlamentet. Det er blandt andet også her, at De Konservative fra Danmark hører til.

Modstanden mod Orbán går på, at han blandt andet har kritiseret EU's integrationspolitik og kommissionsformand Jean-Claude Juncker.

Partiet Fidesz er desuden blevet kritiseret for at ignorere grundlæggende retsprincipper og for at indskrænke ytringsfriheden i landet.

Seneste har partiet tiltrukket sig vrede fra gruppens ledelse i EU-Parlamentet på grund af nogle store valgplakater, som Fidesz har hængt op i Ungarn. På plakaterne rettes der kritik mod Jean-Claude Juncker.

Lederen af EPP-gruppen i EU-Parlamentet, Manfred Weber, har krævet, at valgplakaterne pilles ned.

Orbán stabschef, Gergely Gulyas, har oplyst, at plakaterne i næste uge bliver erstattet af plakater, der hylder Orbáns plan for at øge fødselsraten i Ungarn.

I interviewet siger Orbán, at han stadig ønsker at reformere EPP indefra. Han vil have den konservative gruppe til at indtage et mere anti-immigrations standpunkt.

»Hvis det bliver nødvendigt at starte noget nyt, så vil det være åbenlyst, at de første samtaler vil ske i Polen,« siger han som en hentydning, hvor han vil lede efter nye politiske allierede.

Senere i interviewet noterer Orbán sig, at det regeringsledende parti Polen, Lov og Retfærdighedspartiet, heller ikke er medlemmer af EPP.

Partiet er medlem af gruppen ECR, hvor også Dansk Folkeparti, Sverigedemokraterna og Det Konservative Parti i Storbritannien er medlemmer.

/ritzau/Reuters

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Månedens interessante nyhed: Kleptokraten, Viktor Orbán overvejer altså at trække sit parti fra EU-gruppe i parlamentet.

Sandheden er jo netop, at det EPP-gruppen (European People’s Party) i parlamentet, der har fået nok af Viktor Orbán. De vil ikke blot af med ham og hans nationalistiske parti, Fidesz, men de vil også indlede en undersøgelse af ham.

Når man ser på medlemspartierne i EPP-gruppen (Europæiske Folkepartier), er det tydeligt, at det er partier der tåler ganske meget - i hvert fald fra egne rækker, så der skal formentlig ganske meget til, før netop de vil af med et af deres åndsfæller.

De (EPP) gør det altså ikke for at hjælpe alle de tusinder af borgere, der hver aften siden december har demonstreret i gaderne i Budapest mod mod kleptokrat Viktor Orbán, hans nationalistiske parti, Fidesz, og hans venner i ungarske fascistparti, Jobbik.

Jobbik´s gadesoldater, Magyar Garda, (den ungarske garde) marcherer i gaderne iført sorte bukser, hvid skjorte og sort vest, præcis som i mellemkrigstiden. Gardens uniform er blevet forbudt af en ungarsk domstol, da uniformen minder meget præcist om de ungarske fascister, der samarbejdede med den nazistiske besættelsesmagt. Men kom til Budapest lørdage og søndage og se, at garden fortsat kommer ind fra provinsen, for at marchere under politiets bevogtning