Feature
Læsetid: 9 min.

Volkswagen vil accelerere sig ud af dieselkrisen: »Når verdens største bilfabrik gør det, vil omstillingen til elbiler gå rigtig hurtigt i hele branchen«

I årevis har den tyske bilindustri lobbyet for at opretholde deres succes med forbrændingsmotoren. I kølvandet på dieselskandalen sætter verdens største bilfabrik, Volkswagen, nu maks. strøm på omstillingen til elbiler og vil være CO2-neutral i 2050. Det er ’all in’, lyder det fra Connie Hedegaard, der sidder i Volkswagens bæredygtighedsråd
Arbejdere er i gang med at samle en bil, der kører på el på Volkswagens fabrik i Dredsden. Efter næsten fire år i dieselkrisens tegn prøver Volkswagen nu at dreje supertankeren rundt og styre mod en emissionsfri fremtid i 2050

Arbejdere er i gang med at samle en bil, der kører på el på Volkswagens fabrik i Dredsden. Efter næsten fire år i dieselkrisens tegn prøver Volkswagen nu at dreje supertankeren rundt og styre mod en emissionsfri fremtid i 2050

Jens Meyer

Udland
26. marts 2019

»Den her omstilling kommer til at gå hurtigere, end mange troede for bare et par måneder siden. Volkswagen er verdens største bilproducent, så det betyder noget, når vi for alvor sætter os i førersædet.«

Selvtilliden fejler ikke noget i Volkswagens afdeling i Dresden, hvor VW-medarbejderen Carsten Krebs viser Information rundt i den tyske bilproducents blanding af showroom, laboratorium og – overvejende manuelle – produktion af elbiler.

I et roligt tempo glider karosserier af Golf-biler fra Volkswagens hovedsæde i Wolfsburg her gennem en lys hal, hvor de udstyres med batteri og alt det dertilhørende udstyr. I alt bliver det dog kun til godt 70 eksemplarer om dagen. I sidste ende kan kunden til gengæld hente sit nye e-drøn ledsaget af lysshow og selvvalgt yndlingsmusik.

Selv om netop e-Golfen allerede er en af de mest solgte biler i et foregangsland som Norge, er det ingen hemmelighed, at det store e-gennembrud stadig ligger ude i fremtiden: Ud af de næsten 11 millioner fartøjer, som Volkswagen-gruppen solgte sidste år, var der blot ca. 50.000 rene elbiler.

Desto større opmærksomhed har de nye toner fra Wolfsburg skabt.

»Vi opfordrer industrien, politikerne og samfundet til i fællesskab at sætte alt i bevægelse for at skabe et gennembrud for elbiler. Lad os holde op med at kritisere og diskutere, og lad os i stedet påbegynde retningsskiftet i fællesskab,« lød det i sidste uge fra Herbert Diess, direktøren for kæmpekoncernen, der på trods af den vedvarende dieselskandale hidtil har kæmpet med næb og kløer for at holde fast i forbrændingsmotoren så længe som muligt.

EU og Kina som drivkraft

I samme ombæring stak Herbert Diess en række nye tal ud, som har forrykket billedet af fremtiden i den tyske og måske endda globale bilbranche: I de kommende ti år vil VW sende 70 nye elbilmodeller på markedet, og i stedet for 15 millioner satser koncernen nu på at producere 22 millioner elbiler inden 2028.

Oven i visionen om at udvikle de sidste rene forbrændingsbiler fra år 2026 har koncernen nu også det entydige mål, at hele produktionen skal være CO2-neutral i 2050.

»Det har luret under overfladen før Diess’ tid. Men nu oplever vi en supertanker, der endelig sejler med fuld damp i en anden retning end hidtil. Og når verdens største producent gør det, vil omstillingen til elbiler gå rigtig hurtigt i den tyske bilbranche,« vurderer Ferdinand Dudenhöffer, der er professor i biløkonomi og leder af Center for Automotive Research ved Duisburg-Essen universitet.

»Volkswagen har længe været indbegrebet af old economy og forbrændingsmotorer, men med den nye ledelse under Herbert Diess går det entydigt i retning af elbiler og meget ambitiøse investeringer.«

Med et grin tilføjer han ironisk:

»Tænk, at netop Volkswagen pludselig siger, at de andre tyske bilproducenter bremser den her omstilling!«

Kærkommen fortælling

Volkswagen-gruppen, der indbefatter mærker som Audi, Porsche, Seat og MAN, har trods rekordhøj omsætning de seneste år stadig et image, der er gennemsyret af koncernens vedvarende og selvforskyldte dieselskandale, hvor de i 2015 blev afsløret i at fuske med miljøtest og bilernes reelle udstødningsgasser.

Derfor er en ny fortælling om Volkswagen helt sikkert kærkommen. Men dieselskandalen er ikke i sig selv årsagen til den tyske kovending, mener bilprofessoren. Han peger i stedet på EU og på Kina.

Trods åben modstand fra den tyske regering og billobby lagde EU op til jul et overraskende stort pres på de europæiske bilkoncerner.

For at leve op til Parisaftalen skal den gennemsnitlige CO2-udledning fra bilfabrikkernes samlede nye vognpark sænkes med 37,5 procent frem mod 2030. Allerede fra 2022 skal den gennemsnitlige CO2-udledning reduceres til 95 gram pr. kørt kilometer. Ellers vanker der saftige bøder for hver eneste bil, der produceres.

I dag ligger Volkswagen over 120 gram CO2 pr. kilometer og har med Dudenhöffers ord ikke skyggen af chance for at overholde grænseværdierne uden en stor andel af elbiler.

»Det er tal, men også en ren matematisk fremskrivning: Det vil kort og godt blive alt for dyrt for VW, hvis de ikke foretager en meget hurtig omstilling,« siger han.

Ligesom Volkswagen selv angiver han en procentsats på mindst 40 procent elbiler i 2030 for at overholde EU-forskrifterne.

»Det andet hovedargument er Kina, som er det suverænt vigtigste marked for VW. Og de vil have elbiler,« siger han og understreger, at det tyske og europæiske hjemmemarked er et »nichemarked« i et globalt perspektiv.

Chancen for at rykke

Den udlægning bakkes op af den tidligere danske miljøminister og EU-klimakommissær Connie Hedegaard, der i dag sidder i Volkswagens eksterne bæredygtighedsråd sammen med folk som Ottmar Edenhofer, der leder det anerkendte Potsdam Institut for Klimaforskning, og Georg Kell, der leder UN Global Compact.

Ved grundlæggelsen i 2016 blev rådet kritiseret for at ligne et rent PR-stunt i kølvandet på dieselskandalen, men Connie Hedegaard påpeger, at flere af medlemmerne gik ind i bæredygtighedsrådet, fordi de øjnede chancen for at rykke noget.

»Hvis der nogensinde skulle komme et tidspunkt, hvor en så stor bilfabrikant er nødt til at rykke sig, så måtte det være Volkswagen nu og her. Derfor har vi støttet de interne kræfter, der har presset på for omstillingen,« siger hun til Information.

»Så stor en beslutning træffes ikke bare, fordi en bæredygtighedsbestyrelse synes, det er en god idé. Volkswagen gør det, fordi det er teknologisk muligt, fordi efterspørgslen fra Asien går den vej, fordi det er fremtiden. Desuden handler det ikke kun om biler, men om et opbrud i hele vores forestilling om mobilitet: Folk vil i fremtiden nærmere købe mobilitet end biler, der står stille, når de ikke bruger den.«

Hvad Volkswagens mål om CO2-neutralitet i 2050 angår, ved koncernen ifølge Connie Hedegaard heller ikke selv præcist, hvordan det skal foregå – ikke mindst fordi ambitionen er afhængig af, hvordan hele den samlede energiomstilling skrider fremad. Derfor vil CO2-kompensationer formentlig være en del af løsningen, lyder hendes vurdering.

Omvæltende omstilling

At grænseværdierne har været med til at puste til Volkswagens omstilling, ser den tidligere klimakommissær som en sejr for EU’s miljø og klimapolitik.

»EU-grænseværdierne er jo skruet sammen, så de kun kan overholdes med en stor andel af køretøjer med lav CO2-emission som elbiler. Vi taler om den hårde del af EU-lovgivningen med høje bøder,« siger hun.

»Det er dyre, men mulige mål. Når koncerner som Volkswagen laver de her enorme investeringer, så er de omvendt afhængige af, at reguleringerne står ved magt, og at konkurrenter, der ikke investerer og omstiller sig, faktisk bliver straffet for ikke at leve op til reguleringerne. Ved omstillingen til elbiler handler det samtidig om spørgsmålet: Kan de regne med, at der politisk afsættes de nødvendige summer til infrastruktur? Kan de regne med, at afgiftssystemerne ikke giver dem en ulempe? Der er virkelig mange ubekendte faktorer i en så omvæltende omstilling. Det er et ekstremt komplekst spil for Volkswagen som verdens største bilfabrikant.«

Dette komplekse spil er også grunden til, at Volkswagenledelsen med deres ansvar for koncernens 650.000 medarbejdere på globalt plan vejer deres strategiske udspil på en guldvægt. Og her har de med Connie Hedegaards ord nu valgt at »gå all in uden en plan B til omstillingen til elbiler«.

Derfor satser VW ikke bare på at skabe de grundlæggende moduler for elmotorer, der skal sætte fremtidens standarder – et projekt, som Thomas Ulbrich fra Volkswagens elbilbestyrelse har kaldt »det vigtigste projekt i Volkswagens historie«.

Også politisk har Volkswagens udmeldinger til formål at påvirke rammebetingelserne. Alene i Tyskland kræver Volkswagen f.eks. en fordobling af de statslige investeringer til opladning af elbiler, og de kræver, at støtten til elbiler især går til små biler op til en længde på fire meter.

Det huer næppe VW-døtre som Audi og Porsche, men endnu værre lyder den forestilling for tyske konkurrenter som BMW og Daimler, der især satser på større biler. Desuden satser selve Volkswagen ikke på hverken brint- eller hybridbiler.

Tysk ballade

I denne kamp om standarderne krævede Volkswagen i avisen Welt am Sonntag i forrige weekend, at det yderst magtfulde tyske billobbyforbund VDA skal droppe sin strategi om »teknologisk åbenhed«.

Med andre ord: At VDA skal holde op med både at satse på el-, hybrid- og brintbiler og samtidig også diesel- og benzinbiler, som der fortsat lobbyes for på tysk og europæisk plan.

I den følgende strid mellem især Volkswagen og BMW gik der endda rygter om, at Volkswagen ville forlade VDA, hvilket ville være noget nær det samme som en opløsning af forbundet – og dermed af det fælles tyske fodslag i bilindustrien, der med op mod en million job er uhyre vigtig for landet.

Både fra VDA og fra Volkswagen har der imidlertid lydt mere forsonende toner.

»Alligevel er det en skidt melding for VDA, som også har været decideret usynlig i dieselkrisen,« mener Ferdinand Dudenhöffer.

»BMW og Daimler arbejder i dag stærkere sammen og afgrænser sig mere fra VW, hvilket også har med spillet om topposterne at gøre,« siger han og gennemgår med lynets hast en række topfigurer og deres interne magtkampe.

»Men i sidste ende har alle parter brug for opbakning til elbilen – dieselbilen ligger jo for døden.«

Luftige ord

At Volkswagens fremstød ikke bare er luftige ord på fint papir, vidner omstillingen i Volkswagens fabrik i østtyske Zwickau om. Som i 16 andre fabrikker på verdensplan ombygges der i Zwickau allerede nu til elbilproduktion, så der i 2022 kan rulle 1.500 elbiler fra båndet – hver eneste dag. Alene til disse omstillinger vil koncernen bruge et tocifret milliardbeløb i euro.

En vedvarende tysk bekymring er, at elmotorer er langt simplere end forbrændingsmotoren, og at en elbil derfor kan bygges med op til 30 procent mindre arbejdskraft. Derfor har Herbert Diess' fremstød også vakt modstand internt i Volkswagen. Men alternativet til at omstille sig er langt værre, mener Carsten Krebs i Volkswagens e-showroom i Dresden.

Her præsenterer han stolt prototyper af Volkswagens elektriske ID-modeller, der kommer på gaden i efteråret, og som i modsætning til e-Golfen ikke er en gammeldags bil med elmotor, men elbiler, der er tænkt ud fra og bygget op om batteriet. Det er Volkswagens første helt store satsning, der skal gøre elbilen til en massebil, forklarer Carsten Krebs.

Han refererer til Volkswagens historie – altså ikke til grundlæggelsen i Hitlers Tredje Rige – men til Folkevognens enorme succes med at »demokratisere den individuelle transport i årtierne efter krigen,« som han formulerer det i en af sine mange salgbare sætninger.

»Nu gør Volkswagen det igen, bare elektrisk. Volkswagen vil bygge elbiler for millioner. Ikke for millionærer.«

Hele kæden

Carsten Krebs afviser, at det skulle være en gratis omgang at stile efter CO2-neutralitet i 2050. Som eksempel peger han på battericellerne. Dem kommer Volkswagen i stigende omfang til at købe af koreanske LG Chem. De fremstiller dem i Polen, men Volkswagen sætter som betingelse, at de ikke produceres med polsk kulkraft, men med vedvarende energi.

»Vi ser på hele produktionskæden. Det er faktisk en lille revolution. Det kan du roligt skrive,« siger han.

På det punkt bakkes han op af bileksperten Ferdinand Dudenhöffer, der ligeledes fremhæver battericelleproduktionen som et eksempel på, at Volkswagen går ambitiøst til værks. Modsat andre kommentatorer i bilbranchen bakker han desuden op om Volkswagens strategi med at satse alt på ét bræt, nemlig elbiler.

Også Connie Hedegaard tror på, at Volkswagens ambitioner vil række langt og i sidste ende være med til at flytte hele branchen og trække Volkswagen ud af dieselgate, hvor de sidste retssager stadig ligger år ude i fremtiden. Samlet vil skandalen løbe op i et trecifret milliardbeløb i kroner, som bl.a. kunne være gået til forskning og udvikling af elbiler.

»Som det tyske flagskib har Volkswagen brug for at vise, at nu gør vi det faktisk,« siger Connie Hedegaard.

»Vi taler om verdens største bilproducent og om en kæmpe spiller, når det gælder job i Tyskland, så det skal lykkes det her. Jeg vil ikke sige, at den nuværende strategi nødvendigvis er make it or break it for Volkswagen. Men deres nyeste udspil er et vovet skridt, som koncernen vil blive målt på i mange, mange år.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Godt lyttet,Sonne - De tyskere har altid været dygtige PR-folk.

Torben K L Jensen

Og kommer det til at ske ? Helt sikkert - når VW siger det og tænk hvis det var Volkswagen der byggede den første Tesla.

Peter Beck-Lauritzen

Så kan VW måske også benytte lejligheden til at skifte metalkarrossen ud med en hamp-karrosse, som Henry Ford forsøgte engang. Stålindustrien syntes ikke Fords ide var god, så udover prototypen, blev der ikke lavet nogen. Hvis hamp er mere miljø neutral end stål, burde det kunne lade sig gøre.

Jørgen Wind-Willassen

Hamp ryger man.
Stål bygger man biler af.
Stål har den fantastiske egenskab at det kan genbruges næsten 100% og stort set uden væsentlig kvalitetsforringelse. Det er noget helt andet med plastik.

Der er faktisk efterhånden en længere række af bilproducenter, der har sat en fast grænse for, hvor når de gå over til ren energi. Volvo var den første, og de besluttede dengang, at i 2022 producerede de den sidste bil på ren forbrændingsmotor.

Men jeg syntes, at indtil dette sker, må politikerne lovgive for langt lavere hastigheds-grænser, for dæk med lavere rullemodstand samt for central styring af motorernes forbrændings-effektivitet. F.eks, har bilfabrikken fat i min bil OnLline om natten, hvor de irriterende nok ændrer på forskellige ting - bl.a. software og instrumentdesign, så dette er fuld muligt.

I går aftes tørrede Luis Neubauer fra Fridays for Future rø...bagdel med chefen for VW, Herbert Diess og Ulf Poschardt fra Welt..

https://twitter.com/hartaberfair/status/1110318039092916225

Mads Kjærgård

Ak ja, verden bliver et kedligere sted uden fede Jaguar biler med 6 kaburatorer. Bortset fra det, hvor skal alt strømmen komme fra? Blot for at være lavpraktiskt, jjeg mener skal man så opsætte en ladestander for hver bil? Batterierne kan jo endnu ikke oplade hurtigt. Var der forøvrigt ikke lavet en svensk rapport, der viste, at el biler skal køre 8 år, før der kommer en grøn gevinst ud af det? Sænk hellere prisen på Hybrid biler, de lader sig selv!

torben - nielsen

Vedr. strømmen.

Jeg fik læst og påskrevet i en anden debattråd herinde, at der er strøm nok, vi skal bare sætte bilen til at lade op i stikkontakten.

Der skulle både være strøm nok, og kabeldimensionerne skulle også være dimensioneret til at kunne klare alle elbilerne.

Så det problem vil jeg ikke længere tænke på, det er åbenbart løst.

Mads Kjærgård

Jamen hvad så hvis du bor på 7. sal i en etage ejendom? Og der holder 100+ biler nede på parkeringspladsen? Det bliver da lidt af et logistisk problem, og det bliver dyrt! Der er jo flere afgifter på strøm end på benzin! Og det har det jo med at vende den tunge ende endad! Dvs. de rige kan køre bil, de fattige ikke? Er det sådan at forstå?

Per Torbensen, Anina Weber, Tue Romanow, Torben Lindegaard og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Men bor du i en villa, så er det selvfølgelig et mindre problem! Så det er nok sådant tænkt, villaejerne kan have biler. De andre ikke, det vil selvfølgelig løse mange ting! Men så skulle de nok ikke have skåret den kollektive transport ned til sokkeholderne og sat priserne op. Men sådan er det, dyrt at være fattig!

Per Torbensen, Anina Weber, Tue Romanow og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

De skulle hellere forbyde charterrejser, det ville give en øjeblikkelig gevinst på miljøsiden. Men det er der nok stor modstand imod. Himlen forbyde, at man ikke kan tillade sig, at brænde et par 1000 liter brændstof af et par gange om året. Så kan vi andre se op mod himlen og få l.... i hovedet. Mens de andre kan sætte sig ind i deres elbil og køre fra og til lufthavnen og være i godt humør over alt det, de gør for miljøet! Nå bare et par tanker, det er sikkert godt nok og vores politikere er jo så dygtige, at de sikkert har taget højde for alt det!

@ Mads Kjærgård,

Hvis du gerne vil stødet med en hurtig el-bil, findes der efterhånden flere af de aller hurtigste på el. eller som ladehybrid.

Her kan bare nævnes nogle få: Morgan Cars, Maserati, Ferrari, Porsche, BMW og Audi. Og verdens hurtigste bil, Koenigsegg, har indgået et tæt samarbejde med tidligere SAAB, der formentlig leder denne teknologi, om at udvikle en lynhurtig el-Koenigsegg.

De nævnte biler accelerer faktisk hurtigere end de samme med forbrændingsmotor. Som bekendt er el-motorerne enormt kraftige i forhold til forbrændingsmotorerne. Og ingen stempel skal bevæges op og ned 7.000 - 11.000 gange i minuttet, - de bevægelige motordele skal "blot" rotere.

Desuden bruger hybrid-bilerne både hybridmotor og el-motor i accelerations-øjeblikket til at generere mest mulig kraft. Videre er disse hurtige biler udstyret med computerstyret automatgear, der er langt mere effektivt end manuelt gearskift.

Og så er der lige en fra det virkelige liv. Det var en lastbil, jeg så forleden dag ved Hermsdorfer Kreuz. Bag på lastbilen stod der: "Hier arbeiten 468 trætte heste og 1 dum abe. - Aben sidder bag rattet".

Hvad nu om brintbilen er fremtiden?

Gert Romme, Peter Beck-Lauritzen og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar
Hilbert Larsen

Dejligt at se at den tyske bilindustri langt om længe har fattet at fossilbilerne snart vil være fortid.
https://www.teslarati.com/tesla-mission-elon-musk-master-plan-vw-bmw-dai...
https://electrek.co/2019/03/26/tesla-shaking-up-german-automakers-model-3/
Desværre er det nok ikke miljøbevidsthed som driver dem, men snarere ønsket om at overleve.

Mads Kjærgård

#Gert Romme
Ja rimeligt kedeligt, radiobiler med hurtig acceleration! Ikke noget at rode og pille med! :-(

Nike Forsander Lorentsen

Og med stigende elforbrug stiger også miljøfuroreningen. De der elbiler skal jo oplades.

@ Niels Jakobs,

Jeg tror faktisk, at lade-hybrid-biler, der kan køre omkring 120-X km på en ladning hjemme i carporten, og har våd-gas-motor (brintmotor) som bi-motor er fremtiden.

Disse biler findes allerede nu som "husholdnings-biler" i 3-4 fabrikater, men de er kostbare. Ren fremdrivning på våd-gas - altså brint, har iøvrigt været fremme i fuldskala gennem en længere årrække nu, så der er masser af erfaring.

Det er BMW og Audi, der har hver deres tekniske koncept på brintbiler, men disse sælges kun i Bayern. Og det skyldes, at de 2 bilfabrikker kun har lavet aftale om brændstof med tanksteller i denne delstat.

Men den danske stat kan jo frit lave aftale med danske tankstelle om brint som brændstof. Det vil helt sikkert motivere nogle producenter til at sælge disse biler i Danmark.

Daniel Joelsen

Vi er i dag hvor Nokia var i starten af 2000 med hensyn til biler. Lynhurtigt vil man ændre designet af bilen til noget der er mere praktisk end stålkarosseri og brede dæk - naturligt til noget der kan genanvendes. Ja, vægt, hastighed og dæk har alt sammen betydning i fremtidens biler. Nutidens biler sviner med energien på mange måder.