Læsetid: 4 min.

Bejler til EU-toppost holder den kedeligste tale, jeg nogensinde har hørt

Han er måske Europas kedeligste politiker, men han er også noget så sjældent som en grøn fransk konservativ. Og nu er Brexit-forhandler Michel Barnier også ved at køre sig i stilling til et topjob i Bruxelles. Information tog med til en helt udsolgt og helt forfærdelig forelæsning med Mr. Brexit
Michel Barnier, EU's brexitforhandler, mødte Lars Løkke Rasmussen under sit besøg i slutningen af april.

Michel Barnier, EU's brexitforhandler, mødte Lars Løkke Rasmussen under sit besøg i slutningen af april.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

1. maj 2019

Så kommer han ned af trappen langs væggen i det store auditorium. Alle 850 tilhørere klapper, her er ingen tomme pladser, men tværtimod 300 skuffede folk på en venteliste, og mens nogle assistenter dæmper lyset i salen, uddeler den ranke og høje mand, som ifølge Nicolas Sarkozy har »karisma som en østers«, kindkys og håndtryk.

Vi er på universitetet i Leuven lidt nord for Bruxelles til et forunderligt arrangement: en totalt udsolgt forelæsning om Europas fremtid ved EU’s Brexit-forhandler, den tidligere franske kommissær og konservative udenrigsminister, 68-årige Michel Barnier.

Men det er ikke bare en tale, det her. Det er en uofficiel valgkamp.

Siden februar har den gode Barnier været på tour i Europa: Warszawa, Rom, Bukarest, Wien, Dublin og Stockholm. Tirsdag aften talte han på Københavns Universitet, og i næste uge går turen til München og Zagreb.

Og hvorfor mon en brexit-forhandler rejser rundt og taler om Europas fremtid, mens Brexit-forhandlingerne er sat på pause? Jo, for at holde sit navn varmt frem til det store kræmmermarked om EU’s topposter, som åbner lige efter valget i starten af juni.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Michael Friis
  • Gert Romme
Michael Friis og Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Christian Bennike

Jeg tror, at Michel Barnier har en rigtig god chance for at blive formand for EU kommissionen.

Kommissionsformanden vælges som bekendt igennem en armlægning imellem EU Parlamentet med dets Spitzenkandidat-system og Det europæiske Råd, der indstiller en formandskandidat til EU Parlamentet.

Det sidste stats- og regeringscheferne i Det europæiske Råd ønsker, er en Kommissionsformand med en karisma til at fremskaffe et autonomt vælgergrundlag - Heaven forbid - så det taler fint for Michel Barnier.

Men al det forudsætter selvfølgelig, at Emmanuel Macron kan bringes til at støtte Barnier's kandidatur, og at EPP forbliver den største gruppe i EuropaParlamentet - og det er godt nok 2 store ubekendte.

På den anden side vil det være uvurderligt, at se ham irettesætte den orange rædselsklovn 'from over there': "Non, Monsieur Trump. Ceci n'est pas une pipe!"

Lars F. Jensen

Kommissionsformand - jah, joh -

Michel Barnier har jo vist sig som Brexit mesterforhandleren, der sammen med Tusk også har mestret at holde sammen på alle EU27 lande og især deres ledere - præsident, kanslere, statsministre mv.

Det synes mig bedre at lade ham afløse Donald Tusk og lade en anden - måske lidt yngre - blive formand for EU Kommisionen. Fx hollænderen Frans Timmermans (S&D) eller vores egen Margrethe Vestager (ALDE).

Lars :)

Michael Friis

Tillykke M Barnier.
Hvilken achievement "De 27 EU-lande har holdt sammen" men hvad med en Brexit løsning... ? Er det ligegyldigt?!
Eller tager jeg fejl..? Brexit er løst, dvs UK bliver i folden?

I modsætning til Fru Ritt Bjerregaard (hun altid stemmer på sit ejet køn) vil jeg heppe på Fru Vestager.
Tror dog det bliver svært, da "Alliance of Liberals and Democrats for Europe Party" (ALDE) ikke er store nok (de er pt nr 3 med langt op til nr 2) og den ivrige belgiske chef for ALDE Guy Verhofstadt er en mulig "spitzenkandidat". Guy Verhofstadt var i spil efter Barroso (tidligere kommunist) men tabte til Juncker fra "European People's Party group" EPP.
EPP er pt det største EU parti og Kristne Demokrater.
Mon ikke det bliver Manfred Weber, EPP ?... det er vist en tyskers tur.. EUs første Kommissionsboss, Walter Hallstein 1958/1967, var også den eneste (vest-) tyske formand for Kommissionen.
Forresten M Barnier er EPP. Dvs kampen mod Manfred Weber er intern.

Lars F. Jensen

@Michael Friis
I Danmark synes RV at blive tungen på vægtskålen efter folketingsvalget. Så længe Margrethe Vestager bliver i EU, har hun en meget bred opbakning i Danmark. RV kan nok ret let sikre hendes genvalg.

EU parlamentets spitzenkandidater er bestemt ikke selvskrevne til igen at vælges af Rådet. Men ALDE gruppen ser ud til at blive flere og både EPP og S&D ser ud til at tabe ret mange MEP'er.

ALDE blive nok ikke størst, men fremgang tæller over tilbagegang.

Tror i høj grad det blive Merkels mening, der kan afgøre valget.

Lars :)