Analyse
Læsetid: 4 min.

BJP lover stolthed, sikkerhed og håndører

I sidste uge offentliggjorde Indiens regerende parti, BJP, sit valgprogram, der bl.a. indeholdt en fjerneste af delstaten Kashmirs særlige rettigheder. Det bekræftede kritikerne fra venstre i, at vi kan vente en valgkamp med fokus på hindumajoritetens følelser, mens det yderste højre udtrykte skuffelse over manglende religiøs handlekraft
I sidste uge offentliggjorde Indiens regerende parti, BJP, sit valgprogram, der bl.a. indeholdt en fjerneste af delstaten Kashmirs særlige rettigheder. Det bekræftede kritikerne fra venstre i, at vi kan vente en valgkamp med fokus på hindumajoritetens følelser, mens det yderste højre udtrykte skuffelse over manglende religiøs handlekraft

Emilie Noer Bobek

Udland
17. april 2019

Man behøver ikke at åbne i BJP’s valgmanifest for at finde ud af, hvad Indiens regerende parti BJP mener, at valget bør handle om. Den 68-årige premierminister Narendra Modis ansigt fylder hele forsiden.

»Stålsat Indien. Stærkt Indien,« lyder overskriften – og her er landet synonym med manden.

Denne visuelle persondyrkelse – der står i skarp kontrast til 2014, hvor der både blev plads til partiets præsident Amit Shah og en håndfuld af de prominente ministre – kan på den ene side tolkes som en styrke: Der er ingen som helst tvivl om, at den veltalende og karismatiske Modi står stærkere i valgkamp end hans modpart, Rahul Gandhi.

På den anden side afslører den, at BJP har problemer. Partiet har nemlig haft fem år til at levere på dets løfter, men resultaterne er udeblevet. 

Økonomi

Da Modi i 2014 lovede udvikling og fremgang, var det ikke bare tomme ord.

Som leder af delstaten Gujarat havde han tiltrukket investeringer og skabt job, så det var ikke uden grund, at mange vælgere så ham som en økonomisk mirakelmager. Valgkampen handlede derfor blot om at love, at han ville gøre ved Indien, hvad han havde gjort i Gujarat.

Men trods vækstrater på omkring syv procent er arbejdsløsheden på højeste niveau i 45 år – i landområder hele 17,4 procent. Modi har indvendt, at tallene overser de mange job i den uformelle sektor. Som han spurgte:

 »Hvis man sælger samosaere og står med 200 rupier, når dagen er omme, er man så arbejdsløs?« men foretrækker helst ikke at tale om det.

BJP’s partiprogram har umiddelbart heller ingen svar på de strukturelle udfordringer, men derimod flere programmer, der skal afhjælpe de sociale konsekvenser herunder en ny pensionsordning til de fattigste bønder, nye mikrolån mv.

Problemet er, at Kongresspartiet lover mere. Og for en gangs skyld ikke er dem, der skal forklare sig. 

Sikkerhed

Helt centralt i BJP’s valgprogram er derimod sikkerhed, hvor der loves en fortsat hård linje.

Det havde det sikkert været under alle omstændigheder, da Pakistan og terror altid vil være vindersager for partiet, men angrebet i Kashmir i februar, der kostede 44 indiske soldater livet og det efterfølgende luftangreb i Pakistan, revitaliserede sikkerhedsspørgsmålet. En appelsin i turbanen i et valgår jævnfør de jævne økonomiske resultater. 

Men også her kræver det fin balancegang, for det kan give bagslag, hvis vælgerne oplever, at BJP fører valgkamp på en tragedie. Efter offentliggørelsen af partiprogrammet skrev over 150 militærveteraner f.eks. under på en opfordring til ikke at »politisere« militærets ofre.

Kashmir

Og under hatten ’sikkerhed’ hører også Kashmir-spørgsmålet, hvis man spørger BJP. Den omstridte delstat fylder godt i valgprogrammet, der lover en fjernelse af to paragraffer i den indiske forfatning, som giver delstaten udpræget grad af selvstyre. 

Den ene er Artikel 370 i den indiske forfatning, der giver en særlig autonom status til delstaten bl.a. ved at begrænse centralregeringens mulighed for at gennemføre politik i delstaten uden det lokale parlaments godkendelse. 

Den anden er 35A, der bl.a. giver privilegeret adgang til job og jord til permanente indbyggere. 

Begge blev indskrevet i forfatningen med henblik på at holde den muslimskdominerede delstat som en del af Indien, men med respekt for dens særegne status. Det er derfor et grundlæggende opgør, som BJP lægger op til. Og kan opfattes som en generalprøve på en mere gennemgribende revision af forfatningen. 

Borgerskab

Et andet løfte handler om at få gennemført den såkaldte Citizenship Amendment Bill, der skal give ikkemuslimske indvandrere fra Indiens muslimske naboer Pakistan, Bangladesh og Afghanistan nemmere adgang til indisk statsborgerskab.

Loven har fået kritik for at være ’antimuslimsk’, men det har BJP hidtil afvist. Derfor var det påfaldende, at BJP’s officielle Twitterkonto i sidste uge citerede BJP-præsident Amit Shah for at sige, at de efter valget vil slå til mod »alle infiltratorer, der ikke er hinduer, sikher eller buddhister.«

Ramtemplet

Et andet meget følelsesladet emne, der har sit eget punkt i programmet, er opførelsen af et hindutempel i Ayodhya – ofte henvist til som ’Indiens Jerusalem’.

Her rev hinduaktivister for 25 år siden en moské ned, da de mente, at den lå på hinduguden Lord Rams fødselssted, hvilket efterfølgende har resulteret i flere sammenstød mellem muslimer og hinduer og kostet over 2000 menneskeliv. 

I oplægget lover BJP at bygge et tempel på grunden »så hurtigt som muligt«, men understreger også, at det skal ske på en »harmonisk måde.«

De mest hardcore hindunationalister mistænke derfor Modi for igen at ville skubbe emnet til hjørne. Som det hed i en leder i webmagasinet Struggle for hindu Excistance, elsker BJP kun for alvor Lord Ram i valgår. »Når de med 282 pladser i Lok Sabha i fem år ikke har gjort det, hvordan skal vi så tro, at de vil gøre det nu?«

Følelserne

I sidste uge talte Narendra Modi i delstaten Maharashtra, hvor han brugte ordet »hindu« hele 13 gange og hamrede løs på Kongrespartiet, som han anklagede for at håne Indiens 5.000 års historie. 

Ifølge Mihir Swarup Sharma, analytiker ved Oberserver Research Foundation i Delhi, var talen et eksempel på, at vi ser en ny Modi, der i stigende grad koncentrerer sig om hindukernevælgerens følelser. Han konkluderer: 

»Kongrespartiet kan opføre sig så ansvarligt, som de har lyst til, men hvis Modi og Shah tror, at religiøs og etnisk polarisering og hypernationalisme vil vinde det her valg, så vil jeg sætte mine penge på, at det sker.«

Derved har valgoplægget ikke blot et nyt forsidedesign. Det er en strategisk nyorientering, der sigter på at gøre valget til en kamp om majoritetens følelser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her