Læsetid: 3 min.

Britisk politi blev inviteret ind på ambassade for at anholde Julian Assange

Efter syv års ophold på Ecuadors ambassade i London er WikiLeaks’ stifter Julian Assange blevet arresteret. USA har anmodet Storbritannien om udlevering af Assange, som risikerer fem års fængsel
WikiLeaks stifter Julian Assange bliver kørt væk af britisk politi, efter at han i går modvilligt blev hentet ud fra Ecuadors Ambassade i London. Ecuador havde kort forinden trukket Assanges asyl tilbage.

WikiLeaks stifter Julian Assange bliver kørt væk af britisk politi, efter at han i går modvilligt blev hentet ud fra Ecuadors Ambassade i London. Ecuador havde kort forinden trukket Assanges asyl tilbage.

Victoria Jones

12. april 2019

WikiLeaks’ stifter Julian Assange er torsdag blevet anholdt af Londons politi sigtet for at overtræde regler om kaution.

Den 47-årige australskfødte Assange har igennem syv år opholdt sig på Ecuadors ambassade i London, hvor han i 2012 søgte tilflugt, efter at de svenske myndigheder ønskede Assange udleveret til retsforfølgelse anklaget for overgreb og voldtægt.

Julian Assange selv har i alle årene nægtet at forlade ambassaden, da han frygter at blive udleveret til USA, hvor han risikerer at blive tiltalt for at have offentliggjort hemmelige oplysninger fra de amerikanske krige i Afghanistan og Irak.

Ifølge Assanges advokat, Jennifer Robinson, har USA’s justitsministerium siden december 2017 officielt anmodet Storbritannien om udlevering af Julian Assange.

Premierminister Theresa May lagde torsdag heller ikke skjul på, at netop de amerikanske myndigheders anmodning om udlevering har været en del af overvejelserne omkring arrestationen af WikiLeaks-stifteren.

»Jeg er sikker på, at alle Underhusets medlemmer her til morgen med stor glæde modtog nyheden om, at Londons politi efter næsten syv år på den ecuadorianske ambassade har anholdt Julian Assange for at bryde reglerne om kaution. Han er også blevet arresteret i forbindelse med anmodningen fra de amerikanske myndigheder om udlevering. Det er nu et juridisk spørgsmål, som domstolene skal tage sig af,« sagde Theresa May torsdag morgen i Underhuset.

Ecuador ønskede ham ud

Da Julian Assange i 2012 søgte beskyttelse på den ecuadorianske ambassade, var han meget velkommen. Ecuadors daværende præsident Rafael Correa ønskede dengang at give Assange politisk asyl og forsøgte at overbevise de britiske myndigheder om at lade ham rejse til Ecuador – men uden held.

I 2017 fik Assange alligevel tilkendt asyl af Ecuador, dog uden at han kunne forlade ambassaden i London. Igen forsøgte de ecuadorianske myndigheder at få tilkendt diplomatstatus til Assange, så han frit ville kunne rejse til Ecuador.

Ecuadors officielle holdning til Julian Assange ændrede sig dog markant i løbet af 2018, efter at WikiLeaks offentliggjorde dokumentation, der pegede på, at Ecuadors nuværende præsident, Lenin Moreno, er involveret i hvidvask og korruption.

Fra officiel ecuadoriansk side lød det pludselig, at Julian Assange har forbrudt sig imod asylreglerne, og at hans politiske asyl trækkes tilbage. I går torsdag gav Ecuadors ambassadør så tilladelse til, at britisk politi kan anholde Assange på Ecuadors ambassade i London.

Det bekræfter Londons politimyndighed, Metropolitan Police Service, MPS:

»På anklagemyndighedens opfordring har Londons politi gennemført arrestationen,« lyder det indledningsvis i en pressemeddelelse, der forklarer, at de britiske myndigheder blev inviteret ind på ambassaden:

»MPS var inviteret ind på ambassaden af ambassadøren, efter at den ecuadorianske regering havde annulleret (Assanges) asyl.«

USA: Risikerer fem års fængsel

I en pressemeddelelse fra det amerikanske justitsministerium, offentliggjort i går torsdag, fremgår det, at Julian Assange risikerer op til fem års fængsel i USA i forbindelse med beskyldninger om konspiration imod staten ved »at bryde koden til en af USA’s regerings computere«.

»Anklagen hævder, at Assange tilbage i marts 2010 indgik en undergravende aftale med den tidligere efterretningsanalytiker, Chelsea Manning, der gik ud på at hjælpe Manning med at bryde en adgangskode til en af det amerikanske forsvars computere, der var koblet til Secret Internet Protocol Network, hvor regeringen har sine hemmelige dokumenter og kommunikation,« skriver det amerikanske justitsministerium.

Men en udlevering af Assange til USA vil være et kæmpe anslag imod ytringsfriheden, mener blandt andre journalist ved The Intercept, Glenn Greenwald. Han peger på, at det hele tiden har været højeste prioritet for Trump-administrationen at sætte en stopper for Assange og WikiLeaks.

»Hvis du hylder Assanges anholdelse, der skyldes USA’s ønske om udlevering, så er du på samme hold som nogle af de mest ekstreme typer i Trump-administrationen, der har som erklæret mål at kriminalisere journalistik baseret på hemmeligholdte dokumenter og at straffe WikiLeaks for at afsløre krigsforbrydelser,« skriver Glenn Greenwald blandt andet på Twitter.

Sager i Sverige kan genoptages

På grund af anklager rettet imod Assange om flere tilfælde af seksuelle overgreb har de svenske myndigheder gentagne gange forsøgt at få udleveret Assange til Sverige.

I november 2016 afhørtes Assange over to dage af de svenske myndigheder. Afhøringen foregik på Ecuadors ambassade i London.

I 2017 trak de svenske myndigheder imidlertid anmodningen om udlevering tilbage, og sagen betragtedes som lukket, men torsdag efter nyheden om Assanges arrestation meddelte en af de svenske advokater, der repræsenterer et af de påståede ofre for overgreb, at hun igen ønsker sagen imod Assange genoptaget.

Det skriver det svenske dagblad Expressen.

»At det, som vi har ventet og håbet på i syv år, pludselig sker, det kommer naturligvis som et chok for min klient,« siger advokat Elisabeth Massi Fritz ifølge det svenske dagblad Expressen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
  • David Zennaro
Gert Romme og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Bjerrehuus

Storbritanien, USA, Ecuador og Sverige ønsker blot at beskytte verden mod den forfærdelige sandhed: at det vi troede var den frie verden ikke væsentligt adskiller sig fra autoritære samfund.
Vi ser whistleblower der fængsles eller må søges beskyttelse i fremmede lande, journalister der forfølges eller sågar dræbes, og dette sker også indenfor EU. Glem aldrig Assange og WikiLeaks.

Michael Kragh Rosenkilde, Thomas Petersen, Søren Ferling, Anders Graae, Niels Duus Nielsen, Carsten Wienholtz, Kenneth Krabat, Gert Romme, Frode Sørensen, John Andersen, Svend Erik Sokkelund, Erik Vestergaard, Torben Arendal, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, søren ploug, Michael Waterstradt og Harald Strømberg anbefalede denne kommentar

Skal man prøve at sammenligne de anonyme læk fra amerikanske efterretningsfolk om Russiagate, som har kørt non-stop på MSDNC, CNN, NYT & Wash Post og videre til f.eks. danske Inf., Berlingske og Politiken, og Assange's og Wikileaks afsløringer af krigsforbrydelser i Irak og Afghanistan. Så er forskellen, at hvad Wikileaks publicerede viste sig at være 100 % korrekt. Og det er netop hans forbrydelse.....

Michael Kragh Rosenkilde, Thomas Petersen, Søren Ferling, Anders Graae, Niels Duus Nielsen, Kenneth Krabat, Per Torbensen, Gert Romme, John Andersen, Torben Arendal, søren ploug og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Det ser ud til at Julian Assange er blevet udleveret til det britiske politi, FORDI han offentliggjorde oplysninger om "at Ecuadors nuværende præsident, Lenin Moreno, er involveret i hvidvask og korruption", som det hedder i artiklen.
Han har altså i syv år været gæst hos et korrupt sydamerikansk regime, der nu har hævnet sig på ham.
Hvem har idealer tilbage?

Runa Lystlund

"Det ser ud til at Julian Assange er blevet udleveret til det britiske politi, FORDI han offentliggjorde oplysninger om ""at Ecuadors nuværende præsident, Lenin Moreno, er involveret i hvidvask og korruption.""

Hans arrestation burde ikke overraske ham selv.

Spørgsmålet er, hvad han egentlig er, når han går bestemte politkeres og bestemte landes ærinde. Hvorfor afslørede han ikke også Trumps samarbejdspartnere, der nu sidder i fængsel? Hvordan skelnes der imellem voldtægt og hacking og andres hacking. Er alle dele kriminelle handlinger, eller er det i orden at voldtage, hvis man bare er en hackingstar? Og hvordan skal skelnes imellem andres hacking og hans hacking? Er der nogle hackere, der bør gå fri. Er alle så lige for loven, hvis nogle kan gå fri?

Manden har sådan set fældet sig selv med storhedsvanvid. Så skal vi ikke glemme anklager om voldtægt. Er han mon hævet over loven?

Trump vil frede ham, hvis GB sender ham til USA. Trump skylder Assange stolen i det Hvide Hus.

Der var engang, at jeg syntes Wikileaks havde noget på hjerte. Nu er han bare blevet en russergøjl med storhedsvanvid.

Runa Lystlund

"Det ser ud til at Julian Assange er blevet udleveret til det britiske politi, FORDI han offentliggjorde oplysninger om ""at Ecuadors nuværende præsident, Lenin Moreno, er involveret i hvidvask og korruption.""

Hans arrestation burde ikke overraske ham selv.

Spørgsmålet er, hvad han egentlig er, når han går bestemte politkeres og bestemte landes ærinde. Hvorfor afslørede han ikke også Trumps samarbejdspartnere, der nu sidder i fængsel? Hvordan skelnes der imellem voldtægt og hacking og andres hacking. Er alle dele kriminelle handlinger, eller er det i orden at voldtage, hvis man bare er en hackingstar? Og hvordan skal skelnes imellem andres hacking og hans hacking? Er der nogle hackere, der bør gå fri. Er alle så lige for loven, hvis nogle kan gå fri?

Manden har sådan set fældet sig selv med storhedsvanvid. Så skal vi ikke glemme anklager om voldtægt. Er han mon hævet over loven?

Trump vil frede ham, hvis GB sender ham til USA. Trump skylder Assange stolen i det Hvide Hus.

Der var engang, at jeg syntes Wikileaks havde noget på hjerte. Nu er han bare blevet en russergøjl med storhedsvanvid.

Nu kan alle potentielle wistleblowers se, hvordan det kan gå!
For øvrigt: hvor mange ville have tilstrækkelig personlig integritet til at medvirke til afsløring af forbrydelser begået af en person, som ens sikkerhed afhang af?

Michael Kragh Rosenkilde, Anders Graae, John Andersen, Niels Duus Nielsen, Kenneth Krabat og Gert Romme anbefalede denne kommentar

@ Runa Lystlund
Assanges voldtægtsforhold bestod i, at han uden samtykke havde undladt at bruge condom.
Det er naturligvis ikke ok, men det vist kun i Sverige denne handling betragtes som egentlig kriminel.

Michael Kragh Rosenkilde, Niels Duus Nielsen, Gert Romme og John Andersen anbefalede denne kommentar
John Andersen

Tidligere i år havde Ecuador forhandlinger med USA om udlevering af Julian Assange til USA, mod til gengæld, at få eftergivet Ecuadors ulandsgæld. Det lykkes åbenbart.

Michael Kragh Rosenkilde, Torben Arendal, Anders Graae, Niels Duus Nielsen, Carsten Wienholtz, Kenneth Krabat, Michael Waterstradt og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Chris Ru Brix

Det er payback tid fra magtens elite for at afsløre krigsforbrydelser og politisk korruption.

Michael Kragh Rosenkilde, Torben Arendal, Kenneth Krabat, Michael Waterstradt og John Andersen anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

En af historiens største wistleblowere bliver arresteret med mulig udlevering til USA. Alt imens Informations eget bidrag i sagen er minimal, og kommentarerne afbrydes af Rusofobi, Trump had og manglende indsigt i oprindelig svensk anklage. Assange er langt fra perfekt, men han har trods alt åbnet manges øjne. Dog er ikke alle lige begejstrede for afsløringerne og det frie ord.

Michael Kragh Rosenkilde, Mikael Velschow-Rasmussen, Torben Arendal, Anders Graae, John Andersen, Niels Duus Nielsen og Kenneth Krabat anbefalede denne kommentar

Det tyske venstreparti, Die Linke, kræver at Assange får opholdstilladelse i Tyskland. Også Jeremy Corbyn modsætter sig udlevering til USA.

Michael Kragh Rosenkilde, Charlotte Bæk, Tom Clark, Torben Arendal, Anders Graae, John Andersen, Niels Duus Nielsen, Hans Larsen, Carsten Wienholtz, Kenneth Krabat, Peter Andersen og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Olaf Tehrani

Citat fra Olaf Tehranis kommentar kl.
"Assanges voldtægtsforhold bestod i, at han uden samtykke havde undladt at bruge condom.
Det er naturligvis ikke ok, men det vist kun i Sverige denne handling betragtes som egentlig kriminel."

"Gert Romme og John Andersen anbefalede denne kommentar."

Olaf Tehrani. Prøv at læse dit svar til mig en gang til.

Nu vil jeg spørge dig. Var du til stede ved disse voldtægter, siden du beskriver voldtægterne så præcist, eller citerer du Assange?

Olaf Therani sjældent har jeg læst så kvindeforagtende kommentar som din nogensinde og du får ovenikøbet to likes.

Vi er ikke kommet langt med kønnenes ligeret kan jeg se.

Runa Lystlund

Olaf Tehrani
Citat fra Olaf Tehranis kommentar kl. 10.36 12. april.

"Assanges voldtægtsforhold bestod i, at han uden samtykke havde undladt at bruge condom.
Det er naturligvis ikke ok, men det vist kun i Sverige denne handling betragtes som egentlig kriminel."

1. Han er anklaget for voldtægt i Sverige.
2. Hvad hvis han har HIV eller andre kønssygdomme og nægter at bruge et kondom?

Mener du virkelig det du skriver og, at det kun er svenske kvinder, der kunne finde på at brokke sig over voldtægter og manglende brug af kondom? Er vi mere medgørlige ved tvungen sex i DK og synes du det er et plus?

Michael Waterstradt

Runa Lystlund Slap nu af; det her handler ikke om Assange er skyldig i overgreb eller om hacking af Clintons mail korrespondance; Assange skal åbenbart stå til ansvar for at have offentliggjort krigsforbrydelser som det amerikanske militær ønskede at hemmeligholde. Chelsea Manning blev idømt 35 års fængsel for at have videregivet disse hemmeligstemplet forbrydelser. Hun blev benådet af Obama efter at have afsonet 7år; men er nu igen blevet sat i fængsel, fordi hun nægter at Assange har været med til at fremskaffe beviserne for forbrydelserne (bl.a nedskydning af mennesker, som prøver at hjælpe en såret person).
For det første er det vanvid at straffe whistleblowere, som dokumenterer krigsforbrydelser begået af det amerikanske militær, frem for at straffe de skyldige i forbrydelsen; for det andet er Assange ikke skyldig i andet end at have viderebragt denne dokumentation til offentligheden; altså at lave journalistisk arbejde. Hvis ikke dokumenteret krigsforbrydelser må afsløres af pressen, hvordan står det så til med demokratiet?
Om man sympatiserer med Assange eller ej, har intet med sagen at gøre; dette er et direkte angreb på pressefriheden. Det må desuden undre, at en australsk borger kan straffes som forræder i USA...

Michael Kragh Rosenkilde, Anders Graae og John Andersen anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Michael Waterstrad + mm.
Der er testesteroner på tråden.

Jeg havde en vis tiltro til Wikileaks tidligere, det har jeg ikke mere. Da Wikileaks begyndte at støtte Trump og blande sig i en amerikansk valgkamp mistede jeg respekten. Had til Hillary Clinton berettiger ikke de handlinger.

Assange handlinger omkring Demokraterne viser en manglende demokratiforståelse. Hvorfor fiskede han ikke alle smudshistorierne omkring Trump op. Dem var der nok af. Masser af disse personer sidder i fængsel nu og flere på vej.

Assange var købt og betalt. Han svigtede sin mission. Assange er en bedaget popstjerne. Voldtægtsparathed har ikke min sympati. Amnesty har ret med Danmark.

Men jeg er blevet klogere på de gamle mandlige deltagere her på Information. Mænd, der mener, at voldtægter, eller brug af kondom, ikke betyder noget. Det er no go for mig. Jeg forlader tråden. Nu skal I bare diskutere videre på jeres karlekammer. Jeg skal arbejde. Det er der nogle der bliver nød til.

Jesper Jakobsen

Venter i spænding på at Information dykker ned i perspektiverne for den fri presse som følge af dette.

Thomas Petersen

Bare du ikke holder vejret, Jesper. Der er ikke megen modstand tilbage i forhånden værende dagblad.

Hvis bare afsløringer som collateral murder videoen samt Hillary's støtte af ISIS og pay-to-play politis med Clinton foundation kunne vække ligeså stor vrede som Assanges svenske eskapader ville verden være på rette vej.

Jeg sender Frank Grevil en venlig tanke i anerkendelse af whistleblowerens vigtige rolle i at afsløre vores selvbedrag.

Michael Kragh Rosenkilde, Charlotte Bæk og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar