Nyhed
Læsetid: 3 min.

Ekspert: Kupforsøg i Venezuela vil kræve bred støtte fra befolkningen og militæret

Venezuelas opposition fik tirsdag opbakning af dele af det venezuelanske militær til at befri en oppositionspolitiker. Om kupforsøget mod den siddende præsident Maduro vil lykkes afhænger af, hvor stor opbakningen er fra militæret og befolkningen, mener ekspert i venezuelanske forhold
Udland
1. maj 2019

Tidligt tirsdag meddelte Venezuelas oppositionsleder og selvudnævnte præsident, Juan Guaidó, at han med opbakning fra det venezuelanske militær vil vælte landets siddende præsident, Nicolás Maduro. En videoen på Twitter viste Guaidó omgivet af soldater og oppositionspolitikeren Leopoldo Lopez, der har siddet i husarrest siden juli 2017.

Selv om det er uvist, hvor stor en del af den venezuelanske hær, der bakker om oppositionens kupforsøg, så viser befrielsen af Lopez, at oppositionen i modsætning til tidligere også får opbakning fra militæret, mener Carlos Salas Lind, der er ekstern lektor på CBS og ekspert i venezuelanske forhold.

»Befrielsen af Lopez er bemærkelsesværdig, fordi den tyder på, at aktionen har været planlagt, og umiddelbart vil den kræve, at også højere rangerende officerer har deltaget. Ellers ville det ikke kunne lade sig gøre,« siger Carlos Salas Lind og påpeger, at selvom Lopez ikke er fra samme parti som Guaidó, så bliver han set som hjernen bag oppositionens kamp mod Maduro.

Ved præsidentvalget i Venezuela sidste år vandt den siddende præsident Nicolás Maduro. Men valget blev ikke anset for at være frit og fair af hverken oppositionen i Venezuela, Organisationen af Amerikanske Stater, USA eller EU.

I starten af januar blev Maduro alligevel indsat som præsident for de næste seks år, hvorefter Guaido senere på måneden i protest erklærede, at han som parlamentsformand var Venezuelas retmæssige præsident og opfordrede Maduro til enten at udskrive nyvalg eller overlade magten til oppositionen.

Magtkamp

Siden har Maduro-regeringen forsøgt at køre Guaidó ud på et sidespor ved at indføre et forbud imod, at han kunne bestride et offentligt erhverv i 15 år. Tirsdagens kupforsøg tyder dog på, at oppositionen nu får opbakning fra dele af militæret, hvilket er helt afgørende, hvis kupforsøget skal lykkes, mener Carlos Salas Lind. Også befolkningens støtte til oppositionen er afgørende.

»Hvis der går en million mennesker på gaden, så kan militærregimet ikke bare skyde folk, men der er blevet lukket ned for internetforbindelsen i landet, så det er svært at vide, hvad der foregår,« siger Carlos Salas Lind.

Guaidó opfordrede også tirsdag morgen venezuelanerne til at gå på gaden for at støtte demokratiet og genvinde deres frihed. Opfordringen gik især til hovedstaden Caracas’ indbyggere, som han bad om at samle sig om den militærbase, hvor de to oppositionsledere befandt sig.

»Regeringen har lovet ikke at angribe den militærbase, men hvis Guaidó og Lopez kan få folk til at samle sig uden for basen, så kan de også sørge for, at de ikke bliver angrebet,« forklarer Carlos Salas Lind.

Tirsdag aften dansk tid viste liveoptagelser fra BBC World News dog, at hundredevis af demonstranter uden for militærbasen i Caracas blev angrebet med vandkanoner af Nationalgardens militærkøretøjer. Et af køretøjerne kørte direkte gennem mængden af demonstranter.

Når oppositionen ser ud til at have fået dele af det venezuelanske militær over på sin side de seneste måneder, skyldes det ifølge Carlos Salas Lind, at USA har skruet endnu mere op for deres sanktioner mod Venezuela. Landet befandt sig forvejen befandt sig en i en katastrofal økonomisk situation med stor mangel på basale dagligvarer og medicin, og Internationalt Røde Kors måtte i april sende nødhjælp ind i landet. 

Oppositionens kupforsøg fik tirsdag opbakning fra både den amerikanske udenrigsminister og flere latinamerikanske lande, mens AP citerede en talsmand for den russiske præsident Putin for, at Rusland vil følge kupfprsøget med »stor opmærksomhed«.

Juan Guaidós ambassadør i USA, Carlos Vecchio, holdt sent tirsdag en pressekonference i Washington, hvor han ifølge Guardian opfordrede venezuelanerne til at blive på gaden og protestere.

»Det her er kun begyndelsen. Dette er en operation, som udvikler sig lige nu, og I vil se flere begivenheder i de kommende timer og dage,« sagde Vecchio, der ikke mente, at der var tale om et militærkup, men en konstitutionel krise ledet af det venezuelanske folk.

Maduros informationsminister Jorge Rodriguez oplyser ifølge Ritzau, at regeringen er rykket ind mod et lille »kupforsøg« anført af »forrædere« fra militæret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Leif Jacobsen

Er kuppet mislykket? Guaido’s mentor har taget tilflugt i den chilenske ambassade ligesom 25 militære søger om asyl i Brasiliens.
Den venezuelanske oppositionsfigur Leopoldo Lopez har søgt tilflugt i Chiles ambassade i Caracas, mens mindst 25 pro-Juan Guaido-soldater bad Brasilien til tilflugt. Det tyder på, at det amerikanske støttede kupforsøg er mislykket.
Lopez har været under husarrest siden 2017, men blev set ved siden af ​​Guaido tirsdag formiddag, da tilhængere af den amerikanske støttede opposition forsøgte at tage kontrol over Caracas med magt.
Om eftermiddagen tweetede den chilenske udenrigsminister, Roberto Ampuero, at Lopez, hans kone Lilian Tintori, og deres datter var "gæster" i den chilenske diplomatiske mission i Caracas.
I mellemtiden har mindst 25 væbnede Guaido-tilhængere søgt tilflugtssted i den brasilianske ambassade i Caracas, rapporterede brasilianske medier. Der var ingen officerer blandt dem.
Lopez og hans families flugt tyder på, at Guaido's indsats for at få det venezuelanske militær og politi på sin side - med verbal støtte fra Washington - kan være mislykket, da flertallet af sikkerhedsstyrkerne tilsyneladende er loyale over for præsident Nicolas Maduro.

Niels Duus Nielsen, Anders Graae, Jens Peter Madsen, Michael Waterstradt, Torben Arendal, Torben K L Jensen, Jesper Jakobsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Samuelsen's fine ven Guaido har her til morgen den 1. maj, været på TV, og det så ikke godt ud for Guaido.

Billederne var flimrende, lyssætningen og skyggerne fortalte os, at Guaido ikke var ved at overtage Venezuela, men rent ud sag var på skideren. Der sad han med i et alt for dyrt jakkesæt, var han på vej til bryllup?, med nogle alt for store træstatuer på bordet som eneste rekvisitter, med en hvid nøgen baggrund. Alting forstyrret af skygger, så selv ISIS lederen Abu Bakr al-Baghdadi,
der jo også gør sig på Youtube for tiden, ville have sørget for at der kom til at rulle hoveder.....

Guaido fremstår mere og mere som sin egen komiske Ali.

At lyssætning er altså vigtig ses her, hvor lys og skygger indfanger den konservative Brexiteer Jacob-Rees Mogg's sande Jeg..................

https://twitter.com/LalehKhalili/status/1112028379178586114

Tom Clark, Niels Duus Nielsen, Carsten Wienholtz, Anders Graae, Mikkel Dahl, Jens Peter Madsen, Leif Jacobsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hørte Venstres udenrigspolitiske ordfører sige, at Danmark støtter Guaido fordi ellers vil der opstå en blodig borgerkrig. Jamen dog er det ikke mere Guadio der har startet en mulig borgerkrig.

Tom Clark, Niels Duus Nielsen, Carsten Wienholtz, Anders Graae, Leif Jacobsen, Torben K L Jensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Michael Waterstradt

Endnu engang må det gentages at den amerikanske regering støtter 73% af verdens diktaturer militært samt økonomisk (bl.a. Saudiernes krig/massakre i Yemen); så der bliver ikke interveneret pga. humanitære eller demokratiske årsager, men udelukkende på grund af de venezuelanske olieforekomster, hvilket er dobbelt så store som saudiernes.

Carsten Wienholtz, Mikkel Dahl, Lars Løfgren, Jens Peter Madsen, Leif Jacobsen og Ole Arne Sejersen anbefalede denne kommentar

Jeg tror da, at Danmark støtter den selvudnævnte præsident, Juan Guaidó, for at lefte for USA.

Det mest interessante i denne sag er nok, at en række EU-lande, der tidligt støttede Juan Guaidó, - bl.a. Spanien, nu angiver at have lagt Juan Guaidó på is, og netop på grund af at USA er med som bagmanden, der trækker i trådene og finansierer det hele.

Niels Duus Nielsen, Anders Graae, Mikkel Dahl, Jens Peter Madsen, Leif Jacobsen, Torben K L Jensen og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar
Leif Jacobsen

Imperiet har lidt smertefulde nederlag i Afghanistan og Irak, men man må indrømme, at disse er "hårde" lande at knække. Imperiet synes også at have mistet kontrollen over Libyen, men det er et andet komplekst land, som er meget svært at kontrollere. Vi så også alt det patetiske bulder og brag omkring Nordkorea. Men lad os være ærlige, USA har aldrig haft muligheden for at mobbe Nordkorea til underkastelse, overhoved ikke at invadere eller regimeskifte det. Syrien var meget svagere, men her gjorde Rusland, Iran og Hizbollah et første klasses arbejde med at afvise alle anglozionistiske angreb, politiske og militære. Heldigvis lyttede Trump ikke til Bolton og udløste ikke 3. verdenskrig over Syrien (endnu).
Men Venezuela?!
Hverken Hizbollah eller Iran støtter Maduro der. Og Venezuela er alt for langt væk fra Rusland for at lade det gøre, hvad det gjorde i Syrien. Faktisk er Venezuela i USAs berømte "baggård" og er omgivet af fjendtlige marionetregimer. Og det ser ud til, at den amerikanske marionet Guaidó har fejlet i sit kupforsøg.
Men det, der overrasker mig mest, er den virkelig betagende patetiske svaghed hos klovnene, der lancerede denne mislykkede operation: Pompeo og Mr. MAGA.
Ifølge Pompeo lykkedes kuppet ikke på grund af Rusland! Maduro skulle allerede have besluttet at stikke af til Cuba, men så stoppede russerne ham.
Virkelig?
Skal vi tro på, at kuppet var en fantastisk succes, endnu en fjer til CIA's "hat" af mislykkede succesfulde skjulte operationer? Tilsyneladende.
Hvorfor ville Maduro stikke af, medmindre han indså, at situationen var håbløs?Men så kaldte "Rusland" på ham og fortalte at han skulle at blive.
Enhver med et smule intelligens bør kunne indse, at Maduro’s beslutning om at blive kun kunne have været baseret på en af to mulige overvejelser:
Kuppet har fejlet og Maduro er sikker eller
kuppet er vellykket, og Maduro vil blive og kæmpe til sidste åndedræt (som Allende gjorde).
Men Maduro er sikker i Caracas, og kupmagerne er på flugt.
Sandheden er, at kun en taber og imbecil som Pompeo kunne komme op med en sådan dårlig undskyldning i et desperat forsøg på at "dække hans røv" og give skylden på hans svigt på de neokonservatives favorit-syndebuk: Rusland.
Trump giver ikke Rusland skylden. I stedet beskylder han Cuba!
Hvad der fik hr. MAGA til at komme op med “cubanerne gjorde det”, ved jeg ikke, men det er endnu mere latterligt end "russerne gjorde det". Man kunne få indtryk af, at cubanerne lancerede et fuldskala militært angreb (involvere både det cubanske militær og "militser"), og at de orkestrerede en brutal nedkæmpning af det venezuelanske folk.
I den virkelige verden gjorde Cuba imidlertid ikke noget af den slags.
Men, virkelig, hvem bekymrer sig?!
I et imperium af illusioner betyder det ikke noget. I det mindste for lederne af det anglozionistiske imperium, som fortsætter med at tro, at kun spin betyder noget.

Michael Waterstradt, Niels-Holger Nielsen, Jan Jensen, Niels Duus Nielsen, Carsten Wienholtz, Anders Graae og Mikkel Dahl anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Ifølge mine kilder bestod disse "dele af det venezuelanske militær" af ca. 20 soldater, hvoraf flere havde fået at vide, at de blot møde frem ved luftbasen for at deltage i en højtidelighed i anledning af en medaljeoverrækkelse.

Der er så mange, mange flere civile, der er gået på gaden for at støtte kuppet, men der er endnu flere civile, der har taget opstilling ved præsidentpaladset for at vise deres støtte til Maduro. Venezuela er et splittet land, men flertallet bakker stadig op om den siddende præsident.

Det er lidt ærgerligt at se, hvordan Information, der ellers er en oplyst avis, igen igen løber med en halv vind.

Og dette 1. maj om eftermiddagen meddeler USA's udrigsminister, Mike Pompeo, i et tv-interview med Fox News, at han ikke er afvisende for at sætte amerikansk militær ind i Venezuela for at få USA's kandidat på posten som præsident i Venezuela.

Donald Trump har været krystalklar og yderst konsekvent. Militær indgriben er en mulighed. Hvis det er nødvendigt for at opnå målet, så gør USA det, siger Mike Pompeo videre til Fox News.

Situationen i landet har ikke udviklet som USA har håbet. Om morgenen tirsdag forlangte USA's selvbestaltede præsident, Juan Guaidó, civilbefolkningen og militæret i Venezuela til sammen at indlede en opstand mod landets reelle præsident, Nicolas Maduro.

Om aftenen tirsdag skrev Guaidó på Twitter, at landets reelle præsident, Nicolas Maduro ikke havde opbakning fra landets væbnede styrker. Men ved hans side sad faktisk landets forsvarsminister.

Niels Duus Nielsen

Her er et interview, fra en af mine kilder, med Venezuelas udenrigsminister, som glimrende beskriver, hvorledes USAs handlinger opleves af den venezuelanske regering.

https://www.youtube.com/watch?v=-mniMnVkbIo

Man kan sammenligne fx med Pompeos udtalelser her:

https://www.youtube.com/watch?v=oSI1XX9UzRU

Der er for mig ingen tvivl om, hvem af de to, der er mest troværdig. Pompeo repræsenterer de amerikanske olieinteresser, og er bedøvende ligeglad med, om befolkningen i Venezuela sulter. Det er som sædvanlig USA, der er på den forkerte side af historien.

Torben K L Jensen, Jan Jensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Et andet aspekt der sjældent bliver talt om er grænsestridighederne mellem Venezuela og the Guianas (består af Surinam,tidligere hollandsk koloni,fransk Guiana og Guiana,tidligere britisk koloni) og straks går der et lys op - Shell - Total og BP har rettighederne til olien og i sidste ende grunden til at EU bakker op om USA´s sanktioner mod Venezuela. ARRRGHHH - de forpulede røvhuller og deres perfide snak om demokrati og frihed. Ja - oven i købet vores egen chefredaktør - Rune Lykkeberg - hopper på limpinden og er klar til at forråde den vigtigste institution vi har
- FN og dets charter om ikke-indblanding i andre landes indre anliggender. Jeg er dybt forarget..

Torben K L Jensen

NB : Den strid går helt tilbage til 1870 og endnu ikke løst - dvs. at Venezuela har retten til olien i dele af The Guianas.