Indien går til valg. Her er nogle af de vigtigste fakta

De første valgsteder åbner i Indien torsdag, men de sidste lukker først om 39 dage. Valg i Indien er en gigantisk demokratisk øvelse og kan være lige dele fascinerende og forvirrende – vi har samlet nogle af de vigtigste fakta
Premierminister Narendra Modi er på genvalg.

Premierminister Narendra Modi er på genvalg.

Udland
11. april 2019

Det magiske tal i indisk politik er 272. Når verdens største valg begynder torsdag, kæmper flere hundrede partier og tusindvis af opstillede kandidater om at vinde netop det antal pladser i det indiske underhus, Lok Sabha, og dermed flertallet og muligheden for at danne regering.

På grund af de store afstande og det historisk store antal vælgere – flere end 900 millioner – bliver valget afholdt i syv faser hen over små seks uger. Valgkampens fokus flytter med rundt i landet, i takt med at der stemmes i forskellige delstater.

Premierminister Narendra Modi går efter endnu en embedsperiode. Hans parti, Bharatiya Janata Party (BJP), har gode muligheder for også denne gang at blive Indiens største. Det største oppositionsparti, Kongrespartiet, fik kun 44 pladser i underhuset ved seneste valg i 2014, mens BJP vandt 282 pladser.

Det indiske valgsystem er inspireret af det britiske med flertalsvalg i enkeltmandskredse, hvor vinderen tager det hele. Ved seneste valg fik Kongrespartiet omkring 20 procent af stemmerne mod BJP’s 31 procent. Mange stemmer blev ’spildt’ på kandidater, der måtte nøjes med en anden- eller tredjeplads i deres valgkreds. Endnu værre gik det for Indiens tredjestørste parti, BSP, der fik 22 millioner stemmer, men ikke en eneste plads i underhuset.

Denne gang får BJP svært ved at få flertal alene. Valgalliancer kan vise sig at blive afgørende, og her spiller Indiens stærke regionale partier en stor rolle.

Hindibæltet

BJP har sin primære støtte i det såkaldte ’Hindibælte’. Det orange er de delstater, partiet vandt i 2014.

Størstedelen af de indiske vælgere bor på landet, hvor religiøse og sociale skel præger stemmeafgivelsen. Et indisk valg er ofte mere lokalt end nationalt.

Både BJP og Kongrespartiet er i fuld gang med at positionere sig og indgå aftaler med regionale partnere med det formål at dele valgkredsene imellem sig, så man ikke stiller op samme sted.

De mest folkerige delstater, Uttar Pradesh og Maharashtra, der har henholdsvis 80 og 48 pladser i Lok Sabha, bliver vigtige. Det samme gælder Kongrespartiets forsøg på at gøre indhug i BJP’s opbakning i det såkaldte hindubælte hen over midten af Indien. Her vandt BJP stort set samtlige valgkredse ved seneste valg, men sidste år vandt Kongrespartiet tre delstatsvalg i regionen. Det gav et tiltrængt løft til partiets leder, Rahul Gandhi, der har haft mere end svært ved at matche Modi.

Valgets sidste stemme bliver afgivet 19. maj, og resultatet ventes 23. maj. Man forventer, at det bliver det dyreste valg i verdenshistorien. Center for Media Studies i New Delhi anslår prisen til 46,7 mia. kr. Til sammenligning kostede det seneste amerikanske præsidentvalg 43 mia. kr.

Få kvindelige kandidater

I perioden 2002-2019 var kun syv procent af kandidaterne kvinder.

Indiens befolkning bliver yngre – det gør magthaverne ikke

Kvindelige vælgere indhenter mændene

Valgdeltagelse fra 1962 til 2014 målt i procent.

Stemmefordeling ved valget i 2014

Grafik og illustration: Jesse Jacob og Emilie Noer Bobek

Indiens valg

Indien er under kolossal forandring. Økonomisk og magtpolitisk får landet stadig større vægt i verden, samtidig med at Indien de seneste fem år under Narendra Modi har bevæget sig i en mere illiberal retning, der udfordrer selve statens grundidé om at være inkluderende og sekulær. Under det indiske valg fra 11. april til 19. maj klæder vi dig på til at forstå verdens næste supermagt. Lær de vigtigste forfattere og filmskabere at kende, forstå den indiske forfatning, de politiske kampe, hvordan de aspirerer til videnskabelig storhed, og – naturligvis – hvad inderne selv vil med deres enorme samfund.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tak for at sætte fokus på Indien med denne artikelserie, hvoraf der allerede har været flere gode, oplysende artikler. Men denne falder igennem. Vi får jo ikke rigtig noget at vide, om hvad partierne står for. Et enkelt bliver nævnt udelukkende med sin forkortelse (BSP) uden nogen forklaring. De store lokale partier bliver overhovedet ikke nævnt særskilt. "Hindibæltet" nævnes med et kort uden navne på delstaterne. Vi får intet at vide om det store Sydindien, hvor den politiske fordeling er meget anderledes end i nord. Giv os en ordentlig oversigt over de vigtigste partier og alliancer både i nord og i syd.

Henrik Leffers, Jens Thaarup Nyberg, Niels Duus Nielsen og Caroline Lillelund anbefalede denne kommentar
Anna von Sperling

Hej Mikael, dejligt at du læser med! Og partiernes programmer kommer skam!. Valget varer 6 uger. Den her skal primært oplyse om selve valget og valgsystemet. Kh Anna

Premierminister Narendra Modi har ikke holdt et eneste pressemøde i sin regeringstid. Men han puster ganske voldsomt til racisme og fremmedhad.

Hvilke politik har står for, ved man egentlig ikke. Men han fremfører udelukkende korte, primitive og markant provokerende udtalelser, der kun kan opfattes som påstande mod de mennesker, der ikke er hinduer - eller ikke er enige med ham.

Anna von Sperling