Læsetid: 4 min.

Indonesien rykker mod det religiøse højre

Uofficielle valgresultater peger på genvalg til Joko Widodo ved det indonesiske præsidentvalg. Valgkampen har understreget, at Indonesien bevæger sig i en mere religiøs og konservativ retning
Vælgere afgiver onsdag deres stemmer i Medan på Nordsumatra. For Indonesiens mere liberale vælgere er den siddende præsident Joko Widodos nye mere religiøske retning en skuffelse. Flere gav op til valgdagen udtryk for, at de i protest ville stemme blankt.

Vælgere afgiver onsdag deres stemmer i Medan på Nordsumatra. For Indonesiens mere liberale vælgere er den siddende præsident Joko Widodos nye mere religiøske retning en skuffelse. Flere gav op til valgdagen udtryk for, at de i protest ville stemme blankt.

Albert Ivan Damanik/Ritzau Scanpix

20. april 2019

Religion og identitetspolitik fylder stadig mere i verdens største muslimskdominerede nation. Det står klart efter en intens valgkamp, der kulminerede onsdag, hvor Indonesien afholdt præsident- og parlamentsvalg.

Stemmerne bliver stadig talt op, men stikprøver fra valgstederne tyder på en klar sejr til den siddende præsident Joko Widodo, til daglig kaldet Jokowi.

Som det også var tilfældet ved sidste valg, stod han over for eksgeneralen Prabowo Subianto. Prabowo ynder at holde dundertaler med knyttede næver og militærretorik, og han har iscenesat sig selv som den stærke leder, der kan holde sammen på nationen. Jokowi er derimod gået til valg på sine resultater efter fem år ved magten, hvor der har været høj vækst.

Ingen af kandidaterne i det overvejende muslimske land er særligt religiøse. Flere af Prabowos familiemedlemmer er kristne, og det er velkendt, at han holder af alkohol. Jokowi, der blandt andet er fan af heavy metal og lytter til bands som Metallica og Napalm Death, er tidligere erhvervsmand og mere optaget af pragmatiske politiske løsninger end religion.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Runa Lystlund
  • Marianne Stockmarr
  • Johnny Christiansen
Runa Lystlund, Marianne Stockmarr og Johnny Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Johnny Christiansen

God artikel. Det kunne være interessant med en opfølgende artikel der belyser hvor stor indflydelse Sauderne har haft på den religiøse udvikling, både økonomisk og uddannelse af imaner

Michael Kamp, Søren Ferling og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar