Læsetid: 6 min.

De internationale styrker i Mali er ved at miste legitimiteten helt hos den befolkning, de egentlig skulle beskytte

Det var den hidtil blodigste begivenhed i Malis langstrakte konflikt, da omkring 200 civile blev dræbt i en massakre i landsbyen Ogossagou den 23. marts. Volden er blevet til hverdag, og med nye aktører som Rusland på banen og ved at fastholde fokus på egne interesser i at bekæmpe migration og terrorisme risikerer Vesten at miste indflydelse og legitimitet i den strategisk vigtige Sahel-region
Efter fredagsbønnen den 5. april samledes demonstranter i protest mod regeringens manglende handlekraft og mod vestlig og ikke mindst Frankrigs tilstedeværelse i landet. På deres skilte står blandt andet, at den siddende præsident, Ibrahim Boubacar Keïta, populært kaldet IBK, skal gå af.

Efter fredagsbønnen den 5. april samledes demonstranter i protest mod regeringens manglende handlekraft og mod vestlig og ikke mindst Frankrigs tilstedeværelse i landet. På deres skilte står blandt andet, at den siddende præsident, Ibrahim Boubacar Keïta, populært kaldet IBK, skal gå af.

Michele Cattani/AFP/Ritzau Scanpix

16. april 2019

BAMAKO - »Vi kan drømme, mens vi venter,« siger Oumar og kigger ud ad vinduet, mens vi holder i kø på broen over Niger-floden midt i Bamako, Malis hovedstad. 30-årige Oumar tilhører Fulanierne, en befolkningsgruppe der traditionelt er kendt som nomadiske kvæghyrder, som i årevis er blevet marginaliseret af regeringen.

Siden 2015 er Fulanierne blevet et væsentligt omdrejningspunkt for eskalerede etniske konflikter i det centrale Mali. En massakre i sidste måned, den 23. marts, i landsbyen Ogossagou tæt på grænsen til Burkina Faso var den hidtil blodigste begivenhed i den seneste voldsspiral. Mindst 153 Fulanier blev dræbt, herunder kvinder og børn. Den lokale milits, Da Na Amassagou, er beskyldt for drabet.

Alene i de seneste tre måneder er 440 civile og 150 soldater blevet slået ihjel. Og nu har volden også spredt sig til nabolandene i Sahel-regionen. Flere af Oumars familiemedlemmer er blevet dræbt af væbnede banditter, der også benytter situationen til at berige sig selv. Andre er nået at flygte til Bamako, hvor Oumar nu bor.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Information.dk

Forsiden lige nu

Anbefalinger

  • Johnny Christiansen
Johnny Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

Det er totalt forrykt, at Danmark har sendt tropper til Sahel.

Frankrig har store interesser i området - lad dem selv løse jihadistproblemet.