Læsetid: 4 min.

Japans kejser Akihito abdicerer. Det er kulminationen på næsten tre års politisk hovedpine

Tirsdag slutter en japansk kejseræra. Kejser Akihito træder tilbage og overlader titlen til sin søn. Akihito har i tre årtier forsvaret efterkrigstidens japanske pacifisme og forsøgt at forny og folkeliggøre en dybt konservativ institution
Kejseren bliver ikke længere fremstillet i et guddommeligt lys, men stærke nationalkonservative ser ethvert forsøg på at modernisere institutionen som et angreb på Japans historie og traditioner.

Kejseren bliver ikke længere fremstillet i et guddommeligt lys, men stærke nationalkonservative ser ethvert forsøg på at modernisere institutionen som et angreb på Japans historie og traditioner.

Martin Bureau

30. april 2019

Når kejser Akihito tirsdag træder ind i fyrretræshallen i sit palads i hjertet af Tokyo, er det starten på en kort og usædvanlig ceremoni.

Det er samtidig enden på tre årtier som kejser i et af verdens ældste monarkier – og kulminationen på et kontroversielt forløb, der begyndte, da Akihito erklærede, at han ville pensioneres.

Den japanske kejsers virke og hele den institution, der er bygget op omkring ham, er reguleret af en lov kaldet Den Kejserlige Husholdningslov. Den stammer fra 1947 og lægger op til, at kejseren bliver på posten til sin død. Sidst en kejser abdicerede var i 1817. Men den i dag 85-årige Akihito insisterede og appellerede til det japanske folk i en ti minutter lang tale bragt på landsdækkende tv.

»Når jeg tænker på min aftagende styrke, er jeg bekymret for, at det kan blive svært for mig at opfylde mine forpligtelser som et symbol på staten, som jeg har gjort indtil nu,« forklarede han.

Et tilsyneladende rimeligt krav fra en gammel mand, der har døjet med lungebetændelse, mavesår, en hjerteoperation og behandling for prostatakræft. Alligevel var mange imod.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer