Læsetid: 4 min.

Jeffrey Sachs: Den grønne omstilling kræver ikke total selvopofrelse

Stop med at sammenligne den grønne omstilling med Anden Verdenskrig. Den er faktisk overkommelig og vil hverken ruinere vores økonomi eller kræve enorme ofre, siger den verdenskendte bæredygtighedsøkonom Jeffrey Sachs
Den gode nyhed er, at vind- og solenergi slet ikke er så dyrt, siger bæredygtighedsøkonom Jeffrey Sachs.

Den gode nyhed er, at vind- og solenergi slet ikke er så dyrt, siger bæredygtighedsøkonom Jeffrey Sachs.

Simona Granati/Getty Images

13. april 2019

Vi hører det igen og igen.

Den store grønne omstilling bliver en kæmpe udfordring både politisk, socialt og teknologisk, og det vil kræve handling fra alle verdens lande, hvis vi skal nå et mål om nul procent CO2-udledning i 2050.

Det er alt sammen sandt, siger den amerikanske stjerneøkonom Jeffrey Sachs, men faktisk er omstillingen også en overkommelig opgave, lyder det fra professoren i bæredygtighedsøkonomi fra Columbia University i New York, der også er særlig rådgiver for FN’s generalsekretær, António Guterres, vedrørende FN's verdensmål.

»Det vil koste mindre end én procent af verdens årlige produktion at nå målet om nul CO2-udledning i midten af dette århundrede. Så vi taler altså ikke om summer, der vil ruinere os fuldstændig eller ødelægge vores økonomi. Det er bestemt noget, der bør kunne lade sig gøre,« siger Jeffrey Sachs, da Information møder ham på Christiansborg under et besøg i København i forrige uge.

Når folk nogle gange glemmer det, er det blandt andet, fordi vi ofte taler for meget og for generaliserende om klima, i stedet for at fokusere på viden og specifikke planer, mener Sachs.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
  • Trond Meiring
  • Steffen Gliese
  • Torben K L Jensen
  • Niels Duus Nielsen
Gert Romme, Trond Meiring, Steffen Gliese, Torben K L Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ete Forchhammer

Et svært spørgsmål: flytter det ret meget at fortælle "gule veste-typer" at det er dem selv det går ud over?
Et endnu sværere spørgsmål: hvordan få dem selv til at opdage/erkende det?

Vi har meget travlt med at snakke om priser, hvor vi burde snakke om konsekvenser.
Hvad er konsekvensen ved ikke at omstille til bæredygtighed?

Bjarne Bisgaard Jensen, Flemming Berger, Susanne Kaspersen, Trond Meiring, Gert Romme og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Torben K L Jensen, markeder er volatile, som man siger. Priser er bare noget, vi bestemmer, ikke en naturlov. Hvad der betyder noget, er handling. Priser er reelt sat for at begrænse og styre, hvilke handlinger der skal foregå - altså overlade det til de besiddende i stedet for igennem demokratiske processer, der vejer indsats op imod besvær og nødvendighed.

Torben K L Jensen

Steffen - de fleste internationale økonomer - indbefattet den der arbejder i IMF og OECD - er enige om at markedet ikke kan klare den omstilling (ingen profit) og opfordrer regeringer til at tage over ved at udskrive statsobligationer for at finansiere det markedet ikke vil.
Såmænd bare det jeg mente kære Steffen.

Jan Weber Fritsbøger

problemet er desværre at jeffrey Sachs fokuserer ensidigt på klima og på økonomi,
han har end ikke indset at problemet er væksten og overforbruget,
han ser opgaven som ; lav lige en beregning på hvad det vil koste at stoppe drivhuseffekten, og så regner han lidt på nogle teoretiske scenarier for en reduktion af drivgasudledningerne og prisen for dem, og det var jo ikke så svært, 1 % herregud,
desværre så glemmer han alt om bæredygtighed og går bare ud fra vi kan give væksten en ekstra tand for at betale klimaoprettelsen,
vi skal slet ikke spørge økonomer, for de vil alle bare finde pengene, og det er jo let i teorien da penge kan skabes i ubegrænset mængde, det kan ægte resurser bare ikke, så når disse snart slippe op har vi nye problemer, igen skabt af vækst og overforbrug.

Naja Abelsen, Flemming Berger, Peter Knap, Steffen Gliese, Susanne Kaspersen, Trond Meiring og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Ole Kresten Finnemann Juhl

Det skal nok gå altsammen. Når de sidste fossile energilagre er tømt, så skal I bare se, hvilken fart omstillingen tager.