Læsetid: 9 min.

Jeremy Grantham tilhører den ene procent, men giver 98 procent af sin formue til klimakampen

Hvis bare regeringerne forstod situationens alvor og handlede derefter, kunne vi bremse klimakatastrofen, for løsningerne findes. Men det går alt for langsomt, og vi kommer til at overskride togradersmålet, siger den 80-årige investeringsstrateg
Milliardæren Jeremy Grantham har valgt at kanalisere sin formue over i kampen for klimaet.

Milliardæren Jeremy Grantham har valgt at kanalisere sin formue over i kampen for klimaet.

Mike McGregor

24. april 2019

Umiddelbart fremstår han som Greta Thunbergs diametrale modsætning. Han er 80 år gammel. Han er økonom af fag, investeringsstrateg og kapitalforvalter af profession. Han har tjent milliarder på at købe og sælge værdipapirer på de rigtige tidspunkter via kapitalforvaltningsfirmaet, han grundlagde for over 40 år siden, Grantham, Mayo, Van Otterloo, GMO. Selskabet med hovedkvarter i Boston menes at jonglere på børserne med over 70 milliarder dollar af klienternes penge.

Høj, slank, i nydeligt mørkt jakkesæt og stramt slips ligner Jeremy Grantham alt andet end den klimastrejkende svenske skolepige. Men han siger det samme som Greta Thunberg.

»Det er afgørende, at forskerne sender et mere realistisk, mere desperat budskab om den globale opvarmning,« skrev han allerede for syv år siden i en kommentar i det videnskabelige tidsskrift Nature, hvori han opfordrede klimaforskerne til at gå på barrikaderne og protestere mod den manglende handling.

»Lad jer arrestere om nødvendigt,« skrev han. 

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • John Fredsted
 • Svend Erik Sokkelund
 • Niels Vest-Hansen
 • Karen Grue
 • Erik Feenstra
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Niels Møller Jensen
 • Torben K L Jensen
 • Jakob Trägårdh
 • Torben Ethelfeld
 • Henrik Rasmussen
 • Torben Bruhn Andersen
 • Gert Romme
 • Britta Hansen
 • Hilbert Larsen
 • Toke Kåre Wagener
 • Jørn Andersen
 • Erik Karlsen
 • Ejvind Larsen
 • Kurt Nielsen
 • Cristina Nielsen
 • Poul Erik Riis
 • Niels-Simon Larsen
John Fredsted, Svend Erik Sokkelund, Niels Vest-Hansen, Karen Grue, Erik Feenstra, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Møller Jensen, Torben K L Jensen, Jakob Trägårdh, Torben Ethelfeld, Henrik Rasmussen, Torben Bruhn Andersen, Gert Romme, Britta Hansen, Hilbert Larsen, Toke Kåre Wagener, Jørn Andersen, Erik Karlsen, Ejvind Larsen, Kurt Nielsen, Cristina Nielsen, Poul Erik Riis og Niels-Simon Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

At gå i panik har den uheldige bivirkning, at man mister tænkeevnen. Jeg foreslår i stedet, at vi holder hovedet koldt og hjertet varmt - hvilket tilsyneladende også både Jeremy Grantham og Greta Thunberg gør. Det vil i det mindste give os en chance.

Svend Erik Sokkelund, Karen Grue, Bjarne Bisgaard Jensen, Kenneth Krabat, Niels Møller Jensen, Hanne Ribens, Gert Romme, Hilbert Larsen, Torben K L Jensen, Ejvind Larsen og Poul Erik Riis anbefalede denne kommentar
Poul Erik Riis

Det ville være skønt, om milliardærernes con amore-projekter i mindre grad var fodboldklubber, spektakulære højhuse, selvkørende biler, rumrejser og hvad ved jeg, og i større omfang klimaprojekter. Det kræver en mentalitetsændring – så hurtigt som muligt.

Selvfølgelig skal vi også holde op med at producere milliardærer – eller i hvert fald producere færre af dem - men hvis rigmænd og rigkvinder vil bevise deres berettigelse for samfundet, skal de kaste sig ind i klimakampen.

Milliardærerne tror, at de er selvskabte – self-made – men de er i virkeligheden samfundsskabte.

Måske er Jeremy Grantham en fanden, der er gået i kloster, men han er velkommen i klimakampen.

Der var en indflydelsesrig filosof, der hed Jeremy Bentham, død 1832, utilitarist. Kapitalismens forsvarsskrifter hævder, at kapitalismen gør nytte. Vis det, kapitalister og neoliberalister. Skift Bentham ud med Grantham.

ingemaje lange, Jens Bryndum, Karen Grue, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Møller Jensen, Arne Albatros Olsen, Søs Dalgaard Jensen, Kurt Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Hilbert Larsen, Torben K L Jensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Aleksander Laursen

Systemet er ét stort freakshow designet til at nedbryde verden for 00,01%'s bedste. De bibeholder magt ved at destruere. Du kan ikke redde os fra klimakatastrofen og samtidig have ulighed som nu, det hænger fuldstændig sammen.

Vil man vide hvorfor massemedierne er én stor joke inkl. Information og hele banden. Så søg på "Nikola Tesla", den største visionær og videnskabsmand i historien. Slettet fra skolebøgerne og aldrig omtalt i medierne.

Han kunne for 100 år siden gøre jorden til et magnetfelt og give alle gratis strøm. En serbisk vandrehistorie tænker du? Søg på det, du har formentlig en computer i lommen.

Der har været frøer og insekter i 400 millioner år og Homo Sapiens i 200.000 år. Vi er en lille brik i evolutionen og jordens udvikling, men mennesket har det med at sætte sig selv og arten i centrum og udtrykke jorden går under, selvom den har det glimrende.

Lillian Larsen

Grantham tilhører den éne procent.
En formue på omkring en milliard dollar. Hvordan hænger det sammen? Hvor stor en formue har de der tilhører den éne procent?
Men det er fint at han kæmper for klimaet.

For god en historie til at være sand? Eller er det faktisk sådan nu, at der er penge at spare eller tjene, hvis det lyder pænere, på klimaomstillings forretninger. Jamen det er ikke panik, men "rettidig omhu"!

Poul Erik Riis

Lillian Larsen:
Ifølge Piketty ejede den rigeste procent en tredjedel af formuerne i 2010. De samlede private formuer var ca. fire gange BNP = ca. 60 billioner dollars. Den rigeste procent ejede altså kun ca. 20 billioner dollars. USA’s befolkning er omkring 328 millioner. Hvis en procent = ca. 2,5 millioner voksne skulle dele 20 billioner dollars, ville der kun være 8 millioner dollars til hver, måske noget mere i dag. Grantham med en milliard dollars tilhører altså den rigeste promille af amerikanere, formentlig også den rigeste tiendedel af en promille = ca. 25000 personer.

Piketty, “Capital in the Twenty-First Century”, Belknap Press, 2014, grafer s. 154 og 348.

Peter Høivang

Bill Gates er også vågnet op og begyndt at bruge nogle af sine penge på co2 neutral energi.

Han har oprettet firmaet terrapower og har lovet den Amerikanske kongres at skaffe 2 mia. dollar til yderligere forskning i og udvikling af den energikilde, som han ved hjælp af forskere og rådgivere, har valgt som den mest realistiske at udbygge massivt.

Atomkraft!

https://www.google.com/amp/s/www.washingtonpost.com/amphtml/national/hea...

John Fredsted

Det er utvivlsomt prisværdigt, at Grantham donerer så stor en del af sin formue, også selvom denne formue er skabt på et for planeten givetvis skadeligt grundlag. Det er et "forsonende træk" for nu at bruge hans egen formulering. Ligeledes positivt er det, at han anser den udbredte holdning om at løbe an på fremtidig grøn teknologi som værende "komplet nonsense". Og endelig er det positivt, at han mener, at det er nødvendigt at "kontrollere kapitalismen".

Men i hans analyse, i hvert fald som beskrevet i artiklen, mangler jeg følgende to ting:
1.) Er der nogen materielle flaskehalse, der kan bremse omstillingen til grøn energi? For eksempel for de lithium-ion batterier, der omtales. Jeg ved det ikke. Ved han det?
2.) Forestiller Grantham sig, at vi kan arbejde os ud af suppedasen alene via teknologi (hvis bare der smides nok penge i det)? Eller er han opmærksom på, at det sideløbende vil kræve en mental modning af det moderne menneske, ikke mindst hvad angår det at turde aktivt vælge nogle muligheder i livet fra? Personligt mener jeg ikke, at teknologi alene, hverken nutidig eller nogen fremtidig, vil redde os. Jeg har skrevet mere om det her: Når man ønsker ikke at gå glip af noget, skulle nogen være interesseret.

@John Fredsted. Grænser for Væksts grand old man, Dennis Meadows er enig med dig. Han opstiller følgende ligning for samlet co2 udslip, hvor de første 2 faktorer er sociale og de sidste 2 er teknologiske. Han bemærker, at uden at ændre de sociale faktorer, nytter ændring af de teknologiske ikke meget.
Samlet CO2 udslip = Antal personer på jorden x antal kapitalenheder pr person x gns energiforbrug pr. kapitalenhed x andel af dette energiforbrug, der kommer fra fossile energikilder.
- kapitalenheder er her fysisk kapital som biler, køleskabe, mobiltelefoner etc. etc..
(for uddybning søg evt. "Dennis Meadows" CO2 formula)

Poul Erik Riis

Rettelse: Min seneste kommentar forudsætter, at Grantham er amerikaner. Ifølge Wikipedia er han brite, men han tilhører alligevel en lille bitte økonomisk elite.