Læsetid: 3 min.

Kampen for klimaet uge 15: Ansatte i Amazon opfordrer ledelsen til at tage ansvar for klimaet

Fortsætter udledningerne af drivhusgasser med det nuværende tempo, er stort set alle gletsjere i Alperne smeltet bort inden udgangen af dette århundrede
13. april 2019

Hvis du vil modtage et overblik over ugens gode og dårlige nyheder for klimaet, kan du få ’Kampen for klimaet’ leveret direkte til din indbakke hver fredag.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Ansatte i Amazon: Tag klimaansvar

4.520 ansatte i Amazon-koncernen har sendt et brev til Amazon-ejer Jeff Bezos, hvor de kræver, at ledelsen i et af verdens største selskaber tager ansvar og handler i forhold til den truende klimakrise.

De ansatte er især fortørnede over, at Amazon ikke vil sætte dato på, hvornår selskabet bliver CO2- neutral, ligesom de ansatte ikke er glade for, at en stor del af Amazons klimaindsats består i at købe aflad i stedet for reelt at nedbringe udslippet af drivhusgasser.

I brevet opstiller de ansatte derfor seks principper, som selskabet ifølge de ansatte bør arbejde efter. Bandt andet ønsker de ansatte, at Amazonas skal udarbejde en klar plan for at halvere udslippet af drivhusgasser inden 2030 samt fuld uafhængighed af fossile brændsler inden 2050.

»Amazon har både ressourcerne og størrelsen til for alvor at kunne udfordre forestillingen om, hvad der er muligt for at tackle klimakrisen‚« skriver de ansatte blandt andet i deres opfordring til Jeff Bezos og resten af bestyrelsen.

Omstillingen bliver billigere

Prisen for at opstille vedvarende energikilder som solpaneler og vindmøller falder fortsat, og det betyder, at den samlede pris for en grøn omstilling globalt også bliver billigere.

Det viser beregninger fra det internationale agentur for vedvarende energi, IRENA, der skønner, at de samlede globale omkostninger for at nå målet i Parisaftalen om at holde klodens temperaturstigning til maksimum to grader celsius er faldet med ti billioner dollar (10.000.000.000.000) fra 125 billioner til 115 billioner dollar frem mod år 2050.

 

Ingen is i Alperne

Fortsætter de globale udledninger med det aktuelle tempo – og intet tyder på, at de ikke skulle gøre det – vil stort set alle gletsjere være smeltet bort inden udgangen af dette århundrede.

Det konkluderer et nyt modelstudie foretaget af schweiziske forskere fra det statslige institut for teknologi i Zürich.

»I dette pessimistiske scenarie vil Alperne være næsten isfri i år 2100, og der vil blot være enkelte lommer af tilbageværende is tilbage i de højeste egne svarende til fem procent eller endnu mindre målt i forhold til den samlede volumen i dag,« siger glaciolog og forfatter til undersøgelsen, Matthias Huss, til dagbladet Daily Mail.

Samme studie viser også, at selv hvis det lykkes at leve op til klimamålet i Parisaftalen om at begrænse den globale opvarmning til maksimum to grader celsius, vil 50 procent af de eksisterende gletsjere alligevel være forsvundet i år 2050.

Trump i nyt angreb på klimaet

USA’s præsident Donald Trump underskrev onsdag to præsidentielle dekreter, der gør op med amerikanske delstaters mulighed for at blokere for klimaskadelig infrastruktur. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det var tidligere præsident Barack Obama, der strammede miljølovgivningen i USA, så delstater fik mulighed for at modsætte sig eller forsinke statslige projekter – som eksempelvis olierørledninger – hvis de potentielt truer det lokale miljø.

Jeg har i dag sørget for at rense ud i den her jungle af destruktive forsinkelser og afvisninger … det her med at det skal tage 20 år at få en tilladelse, den tid er nu forbi,« sagde Donald Trump onsdag i Texas, da han underskrev de to dekreter, der skal bløde op for miljølovgivningen i USA.

Beregn dit CO2-budget

Jo yngre du er, des mindre CO2 kan du tillade dig at udlede i løbet af livet. Det er uretfærdigt, men skal klimamålet fra Paris om at holde klodens temperaturstigning til maksimalt to grader celsius holdes, er det nødvendigt, at de kommende generationer udleder stadigt færre drivhusgasser.

Derfor har klima-tænketanken Carbon Brief udviklet en beregner, der kan fortælle dig, hvor meget CO2 du i løbet af dit liv kan udlede – afhængigt af dit fødeår.

»Mens skole-elevernes protester tager til i styrke, udstiller vores analyse klimakrisens generationsbetingede uretfærdighed. For skal opvarmningen bringes ned på et sikkert niveau, er vores tids skole-elever nødt til at beskære deres udledninger meget hårdt i forhold til de ældre generationer,« siger redaktør for Carbon Brief, Leo Hickman ifølge The Guardian.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu