Baggrund
Læsetid: 3 min.

Kongrespartiet lover velstand, vækst og grønne skove

Indiens største oppositionsparti kæmper for at vinde dagsordenen og vælgernes gunst. I kan stole på os, er budskabet i Kongrespartiets valgmanifest, hvor regeringspartiet BJP beskyldes for løftebrud
Indiens største oppositionsparti kæmper for at vinde dagsordenen og vælgernes gunst. I kan stole på os, er budskabet i Kongrespartiets valgmanifest, hvor regeringspartiet BJP beskyldes for løftebrud

Emilie Noer Bobek

Udland
17. april 2019

Hos oppositionens største parti, Kongrespartiet, fylder vælgerne forsiden af partiets omfattende valgprogram. Det jublende menneskehav på udgivelsens forside er udvalgt for at sende et klart signal: Congress – som partiet kaldes i daglig tale – er massernes parti, der favner bredt og inkluderer alle indere.

Partiledelsen er i stedet forvist til bunden af forsiden, hvor der er fundet plads til et billede i pasfotostørrelse af partipræsident Rahul Gandhi. En stor kontrast til forsiden af det politiske manifest hos rivalerne fra regeringspartiet Bharatiya Janata Party (BJP), hvor Narendra Modi er altdominerende.

For Kongrespartiet er det afgørende at få valget til at handle mere om indhold og mindre om personerne. I den direkte duel mellem Modi og Gandhi har sidstnævnte ikke mange chancer.

Partiet har derfor brug for at finde et nyt narrativ, der gør ondt på regeringspartiet og samtidig fremhæver egne fortræffeligheder. Løsningen er blevet at hamre løs på BJP’s brudte valgløfter fra sidste valg med den ene hånd og samtidig dele gavmildt ud til vælgerne med den anden.

»Congress will deliver« står der med store, hvide bogstaver hen over partiets valgmanifest.

Rahul Gandhi slår pointen fast allerede på side to.

»Jeg har aldrig brudt et løfte, jeg har givet,« bliver han citeret for.

De seneste fem år har været en katastrofe for det indiske folk, skriver han i et forord, hvor regeringens mange løfter også står for skud.

Modi og regeringen har ikke givet Indien andet end grandiose løfter, tomme sloganer, fallerede initiativer, falsk statistik og en følelse af frygt og had, lyder det fra Kongrespartiets leder. På de efterfølgende 50 sider fremlægger partiet et valgprogram, der bestemt heller ikke er beskedent.

Minimumsindtægt

Størst opmærksomhed har Kongrespartiet fået for ideen om en minimumsindtægt til landets fattigste. Partiet sigter efter at løfte 100 millioner ud af fattigdom inden for de næste fem år samt helt at udrydde fattigdom i Indien inden 2030. Det skal blandt andet ske ved at dele kontanter ud.

Konkret skal de fattigste 20 procent af inderne årligt modtage omkring 7.000 kr. Udgifterne, der løber op i nærheden af to procent af BNP, skal afholdes af staten.

Også bønderne kan se frem til en økonomisk håndsrækning. De fleste indere bor fortsat på landet, hvor mange familier er blevet ramt af faldende priser på landbrugsprodukter.

Kongrespartiet vil hjælp gældssatte bønder og garantere arbejde i op til 150 dage om året. Netop jobskabelse står højt på partiets politiske agenda. Endda som punkt nummer et i manifestet.

Job i det offentlige

Modi er langtfra lykkedes med at skabe de mange arbejdspladser, han lovede for fem år siden.

Ifølge Kongrespartiet er arbejdsløshed landets største udfordring. Både i staten og regionalt vil partiet have offentlige myndigheder til at ansætte flere og fylde ledige stillinger hurtigere, mens private virksomheder, der skaber flere job, skal belønnes.

Andre valgløfter tæller en vaccinegaranti for børn, bredbåndsinternet til alle landsbyer og bedre adgang til drikkevand. I 2023 skal regeringens udgifter til uddannelse og sundhed ligge på seks og tre procent af BNP mod 3,5 og 1,5 procent i dag.

Og så vil Kongrespartiet oprette et uafhængigt miljøagentur, der skal håndhæve landets miljølove. Indiens store problem med luftforurening skal blandt andet bekæmpes ved at plante flere træer og øge skovarealet fra 21 til 25 procent.

Lang liste med løfter

Listen over løfter er med andre ord lang. Men hvor skal pengene komme fra, spørger BJP og dets støtter ikke overraskende.

»Hvis man er sikker på at tabe, kan man love månen,« hoverede BJP’s generalsekretær, Ram Madhav, på Twitter.

Kongrespartiets svar er, at tiltagene vil sætte gang i økonomien, og at de offentlige finanser kan holde til det. Partiets manifest er længere og mere detaljeret end BJP’s. Men om det er nok til at sætte dagsordenen i de små seks uger, valghandlingen står på, er en anden sag.

Ud over de enorme omkostninger forbundet med løfterne bliver partiet kritiseret for ikke at have inkluderet sine alliancepartnere. For selv om Kongrespartiet står til at få et bedre valg end for fem år siden, kommer det næppe i nærheden af at kunne danne regering uden støtte fra andre partier.

Endnu er det ikke lykkedes Rahul Gandhi at samle oppositionen i en fælles front mod Modi. Det vidner hans manifest om.

Serie

Indiens valg

Indien er under kolossal forandring. Økonomisk og magtpolitisk får landet stadig større vægt i verden, samtidig med at Indien de seneste fem år under Narendra Modi har bevæget sig i en mere illiberal retning, der udfordrer selve statens grundidé om at være inkluderende og sekulær. Under det indiske valg fra 11. april til 19. maj klæder vi dig på til at forstå verdens næste supermagt. Lær de vigtigste forfattere og filmskabere at kende, forstå den indiske forfatning, de politiske kampe, hvordan de aspirerer til videnskabelig storhed, og – naturligvis – hvad inderne selv vil med deres enorme samfund.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Måske kan Mahatma Gandhi´s gamle parti, "kongressen" ledet af den nye Rahul Gandhi, leve op til sit eget partiprogram.

Det har i hvert fald vist sig, at det stærkt hindu-nationalistiske regeringsparti (Bharatiya Janata Party) ikke kunne, eller måske heller ikke ville skabe fuld beskæftigelse eller velstand til alle borgere, som de også lovede. Til gengæld har dette parti "solgt" ud af stort set alt til private, og har pustet gevaldigt til nationalisme og racisme omkring landets andre folkegrupper end hinduer.