Læsetid: 5 min.

Ligesom Thatcher har May fjender alle vegne

Briterne kan se frem til et gyserbrexit – bogstaveligt talt. Den 31 oktober, som er den nye Brexit-dag, falder sammen med halloween. Men der kan nå at komme masser af gys og gru, inden vi når så langt
Den nye Brexit-dag falder sammen med halloween den 31 oktober. Theresa May kan dog forvente masser af gys og gru, inden vi når så langt.

Den nye Brexit-dag falder sammen med halloween den 31 oktober. Theresa May kan dog forvente masser af gys og gru, inden vi når så langt.

Susana Vera

12. april 2019

LONDON – »Det var tydeligt for enhver, at hendes autoritet var ved at forsvinde … Der var frygt at spore – særligt blandt konservative parlamentarikere i udsatte sæder – for, at partiet stod foran et overvældende nederlag ved det næste parlamentsvalg, hvis hun blev ved magten.«

Citatet her kunne sagtens omhandle premierminister Theresa May lige nu, men er faktisk et citat fra journalisten Max Jenkins tilbage i 1989, og det omhandler Margaret Thatcher.

Jernladyen kørte dengang på sine sidste reserver. Hun havde fjender alle vegne – ikke mindst i egne rækker, hvor hendes kompromisløse holdning til EU og det indre marked havde undermineret tilliden til hende i egen regering.

Theresa May er ingen Maggie. Fru Thatcher havde dog fortsat venner og allierede, der forgudede hende. Theresa May har derimod stort set ingen venner eller allierede. Og paradoksalt nok vil det formodentlig blive Thatchers disciple, der giver May hendes banesår, når den dag kommer.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jesper Eskelund
  • Torben K L Jensen
  • Jakob Trägårdh
Jesper Eskelund, Torben K L Jensen og Jakob Trägårdh anbefalede denne artikel

Kommentarer

I den brede befolkning var det ikke Thatchers tiltagende EU-skepsis (ikke egentlig modstand), der gjorde hende upopulær, det ville også have været meget underligt.
Det gjorde derimod hendes neoliberale "reformer", som efterhånden blev model for EU.
Dødsstødet var den såkaldte Poll Tax, som var en personskat, der ikke afhang af indkomsten, altså ens for alle i Pund. Det vakte meget raseri og aktiv modstand i befolkningen.