Læsetid: 7 min.

London er på vej til at forbyde alle fossilbiler i centrum

Engang var London en af Europas mest forurenede byer. Nu går den britiske hovedstads bystyre forrest i kampen mod livsfarlig luftforurening og undrer sig over, at andre storbyer ikke følger trop. Fra 2025 vil kun elbiler kunne køre ind i London
Fra 2025 er det slut med benzin- og dieselkøretøjer i London, hvor kun elbiler vil kunne køre ind i den engelske hovedstad.

Fra 2025 er det slut med benzin- og dieselkøretøjer i London, hvor kun elbiler vil kunne køre ind i den engelske hovedstad.

Arne Dedert

22. maj 2019

Op mod 800.000 mennesker anslås hvert år at miste livet i Europa som følge af luftforurening. I Danmark dør ca. 6.000 mennesker årligt, fordi vi indånder luft fuld af NOx- og andre partikler. Problemet er velkendt og anerkendt af politikerne – alligevel er der forbløffende lidt handling på området.

London har været en af de største syndere, men nu gør Londons bystyre noget ved det. Som den første by i verden indfører byen nu en betalingsring omkring den indre by specifikt møntet på at bekæmpe luftforurening.

Og i 2025 vil en ny Zero Emissions Zone gælde i det centrale London. Med andre ord er det kun elbiler, der må køre i bymidten til den tid.

Londons tiltag kommer ikke ud af det blå.

I 2003 indførte den daværende borgmester, Ken Livingston, The Congestion Charge, betalingsringen omkring det centrale London, der betød, at alle biler, bortset fra de mindst forurenende (som elbiler), skulle betale en daglig afgift for at køre ind i byen.

Kameraer blev opsat ved alle veje og gader omkring zonen, der læste bilernes nummerplader.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
  • Carsten Mortensen
  • Torben K L Jensen
  • Carsten Munk
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Poul Erik Riis
Gert Romme, Carsten Mortensen, Torben K L Jensen, Carsten Munk, Bjarne Bisgaard Jensen og Poul Erik Riis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Partikelmålinger foretaget bl. a. på Jagtvej, 2200 København N., har tidligere vist, at største partikelmængde er gummi fra dæk. Mig bekendt, kører både El-biler og cykler på gummidæk!

Kim Houmøller

Jagt moderne dieselbiler og lad D.F.D.S. fylde luften med giftige gasser ved Nordhavn. Symbolpolitik er aldrig særlig kønt!

Peter Kumander

Det er meget naivt at tro på Briterne når det gælder miljø og luftforurening. De manipulerer deres luftkvalitetsmålinger og påstår det er dem som gør de meste i verden for at bekæmpe luftforurening.
De påstår også at have Bicycle Super Highways, og fremviser film og billeder om hvor fantastisk det er at cykle i London. Disse film viser ikke virkeligheden, men kun nogle af de meget få steder hvor der er noget som kan ligne en cyklesti. Fra deres markedføreing får man dog det indtryk at det er langt bedre end i København, og London er det bedste sted i verden at cykle. Jeg har boet der i mange år, og "British Branding" kan være meget manipulerende!

Asbjørn Berg

@Hans Frost

Interessant. Jeg googlede lidt og det ser nu altså kun ud til at være bilernes dæk, der er et problem.

@ Hans Frost,

Micro-plast fra bildæk er formentlig den største synder for micro-plast i naturen overhovedet. Og for blot 1½ uge siden læste jeg i et tysk eller fransk medie, at netop mikro-plast fra bildæk var blevet fundet i en af verdenshavenes dybeste huller.

En officiel undersøgelse fra Svenska Miljöinstitutet viser, at der bliver afslidt 13.500 ton micro-plast fra dæk i Sverige om året. Og tænk på, at det ikke blot kommer i blodbanerne via lungerne, men også optages i både planter, formentlig landbrugsdyr og i hvert fald i fisk, som bliver spist af mennesker.

Nu ved jeg ikke, hvordan det er nu. Men for en del ar siden var det forbudt at dyrke afgrøder i et bælte langs visse af de tyske motorveje. Så vidt jeg husker var det 50 meter i vestsiden og 300 meter i østsiden, da man antog, at vinden ofte kom fra vest.

https://www.ivl.se/toppmeny/pressrum/pressmeddelanden/pressmeddelande---...