Interview
Læsetid: 5 min.

Manfred Weber kan snart blive EU’s mest magtfulde mand: Jeg kommer aldrig til at samarbejde med højrenationalister

Efter europaparlamentsvalget i maj kan den nye kommissionsformand meget vel komme til at være den relativt ukendte tysker Manfred Weber. Mandag besøgte han København og mødte Information til en samtale om klima, migration, højrenationalisme i EU og Viktor Orbán
Kandidat til at blive formand for EU-Kommissionen Manfred Weber er i disse dage på charmerundtur i Europa. Den 1. april var han i Danmark, hvor han bl.a. deltog i en debat hos Dansk Erhverv.

Kandidat til at blive formand for EU-Kommissionen Manfred Weber er i disse dage på charmerundtur i Europa. Den 1. april var han i Danmark, hvor han bl.a. deltog i en debat hos Dansk Erhverv.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Udland
3. april 2019

Manfred Weber er på charmetur rundt i Europa. Og det er nok en god idé.

Den 46-årige sydtysker er formand for den største gruppe i EU-parlamentet, de kristenkonservative EPP. Derudover er han også gruppens såkaldte spitzenkandidat, hvilket betyder, at han har lagt billet ind på at afløse Jean Claude-Juncker som den nye formand for Europa-Kommissionen efter valget til Europa-Parlamentet den 26. maj.

Hvis han vinder valget, bliver Manfred Weber EU’s mest magtfulde mand.

Men de færreste uden for Bruxelles og hans hjemstat Bayern ved, hvem han er. Det vil Weber gerne lave om på, og derfor har han skudt sin valgkamp i gang tidligt og besøger lige nu hvert eneste EU-land for at holde oplæg og fortælle om, hvad han vil med Europa. Mandag var turen kommet til Danmark.

Klimapragmatik

Klima tegner til at blive et af de helt store emner i kampen om magten i EU. Flere rundspørger, for eksempel en foretaget af mediet Politico, viser, at klimaet står øverst på dagsordenen for mange vælgere i de vestlige og skandinaviske EU-lande.

Men da Information møder Manfred Weber på et kontor på Københavns Universitet og spørger, hvad han synes, de største udfordringer for EU i de kommende år er, nævner han ikke klima. I stedet svarer han, at han vil have et særligt fokus på migration og en stærk økonomi.

I hans valgprogram står klima desuden ikke nævnt med et eneste ord. Og når han endelig udtaler sig om klima, er det ifølge kritikere ofte vævende.

Men det ligger i EPP’s og dermed også Manfred Webers ’DNA’ at lægge sig et pragmatisk sted i midten, når det kommer til langt de fleste diskussioner, siger han til Information. Deriblandt også klima.

Han og EPP støtter »kraftigt« initiativet fra Europa-Kommissionen om, at det skal være et mål, at EU er CO2-neutralt i 2050. Og efterspørgslen på klimatiltag, som man for eksempel ser i forbindelse med klimastrejkerne i hele Europa, viser ham, at EU »bliver nødt til at tage klimakampen seriøst«.

»Men vi har ikke lyst til at forbyde ting og begrænse folk i deres daglige liv. For eksempel vil jeg ikke begrænse, at en dansk familie kan rejse til Mallorca på ferie, fordi flyene udleder for meget CO2.«

Så du ønsker ikke at hæve priserne eller lægge afgifter på flyvning?

»Nej, jeg tror ikke, at det er smart at gøre vores levestandard mindre attraktiv. Vejen frem er mere innovation,« siger Weber, der mener, at transition har en vigtig social dimension.

»Mange mennesker har ikke pengene til for eksempel at købe en elbil. Så vi må som politikere nå målet om CO2-neutralitet på en måde, så alle kan leve med det.«

– Hvad hvis vi ikke kan nå det, hvis vi må tage de hensyn til folks levestandard?

»Jamen, klimaforandringerne venter ikke på os. Punktum. Det er derfor, vi må have et klart mål. Men jeg vil gerne understrege, at europæerne kan være stolte. Vi er dem, der løber forrest i det her. Og så kan vi være glade over, hvad vi har opnået allerede, og at der er stor konsensus om, at vi skal fortsætte med at være ambitiøse,« siger Weber.

Tyrkietaftale en succes

Weber nævner selv migration som en af de største udfordringer for EU. Først og fremmest, siger han, skal alle flygtninge og migranter behandles humant, have ret til at søge asyl i Europa og få en fair afgørelse.

»Men det er ikke garanteret, at denne afgørelse skal falde, mens de er på europæisk jord,« siger han.

Han nævner Tyrkiet-aftalen som en kæmpe succes, også selv om den tyrkiske præsident Erdogan er »en svær partner«, som med sine reformer har »distanceret sig fra de europæiske værdier« som for eksempel pressefrihed.

»Men han er vores nabo. Han er valgt. Vi kan drømme om en bedre verden, men vi må også kigge på realiteterne. Og derfor må vi arbejde sammen med Erdogan,« siger Weber.

Det er straks sværere, hvem EU kan samarbejde med om migration i Nordafrika, hvor flere af landene er mere skrøbelige. Især Libyen er ikke en partner for EU, siger Weber, der ser det som en vigtig opgave for en kommende kommissionsformand at udvide samarbejdsaftalerne til andre lande.

Nye magtalliancer i EU

Valget til Europa-Parlamentet i maj bliver måske et af de mest spændende EU-valg i årtier. For første gang nogensinde kan Manfred Webers kristenkonservative gruppe EPP og den socialdemokratiske gruppe S&D miste deres fælles flertal. Det kan skabe plads til andre magtfulde grupper i parlamentet – for eksempel de euroskeptiske, højrenationalistiske grupper.

I den forbindelse bliver det også spændende, om mainstreamgrupper som EPP vil rykke mod højre og følge den trend, man også har set i flere af de europæiske lande de seneste år – som for eksempel Socialdemokratiet herhjemme, som er rykket til højre i udlændingepolitikken.

Men ifølge Manfred Weber vil man aldrig se EPP samarbejde med de højrenationale euroskeptikere.

»Kompromis er essensen af Europa, men populister og ekstremister arbejder ikke med kompromis. Jeg vil arbejde med alle dem, som ønsker en styrkelse af EU. Og det ønsker Salvini i Italien og Kaczyński i Polen ikke. Så dem kan jeg aldrig nogensinde arbejde med,« siger Weber, som »ikke kan lide« tanken om en supergruppe.

Weber og EPP har dog et parti, som af mange opfattes som højrenationalistisk, i deres egen fold: Nemlig Viktor Orbáns ungarske regeringsparti, Fidesz, som blev suspenderet fra EPP i marts.

Det mødte kritik, at Weber ikke bare ekskluderede Fidesz. I Information sagde Péter Krekó, der er politisk analytiker i Ungarn, at beslutningen var baseret på taktik frem for princip.

Til det siger Weber, at ingen af de andre grupper i parlamentet er lige så håndfaste over for deres mere problematiske medlemmer, som EPP har været over for Fidesz.

»Socialdemokraterne reagerer for eksempel ikke på deres rumænske medlemmer,« siger han og henviser til et mere eller mindre korrupt rumænsk parti, der sidder i S&D.

»Der bliver heller ikke reageret på drab af journalister i Slovakiet og Malta. Skandinaviske socialdemokrater sidder i gruppe med disse partier. Det er der ingen diskussion af, mens vi var klare og hårde i vores håndtering af Fidesz,« siger Weber.

– Det er vel ikke en undskyldning for jeres håndtering, at andre grupper gør mindre?

»Ved at have Orbán i gruppen, har vi indflydelse på ham. Det er et værktøj til at holde ham på en proeuropæisk sti. Hvis han ikke er klar til det, så er det game over. Så vil han blive ekskluderet.«

Serie

EP-valg 2019: Et nyt EU

Det er det mest spændende valg til Europa-Parlamentet i vor tid. Uanset hvad, bliver det et helt nyt EU, der træder frem på den anden side. De britiske parlamentarikere er måske væk, på godt og ondt, og de seneste års politiske opbrud i Europa skaber mulighed for helt nye alliancer til at løse de problemer, der mere end nogensinde bekymrer europæerne: klima, migration og social uretfærdighed.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

En tysk konservativ der går 100 % ind for ordo-liberalisme og austerity er det sidste EU har brug for som formand for kommisionen - når man tænker på Macron og de sydeuropæiske lande.

Sjældent har udtrykket "Die dumme Dänen" været mere passende. En CSU - gentager CSU--politiker, er angiveligt kritisk mod "højrenationalisterne".

Hvor blonde tror denne selvfede bayer egentlig danskerne er?

Tyskland kan fortsætte sin økonomiske krigsførelse mod resten af medlemslandene.

Michael Friis

EUs virkelige udfordring er Tysklands succes og dominans.

Succes der er på bekostning af de andre Eurolande. De har haft fordelene ved at de andres valutaer har trukket værdien af D-marken ned, det har boostet deres konkurrenceevne. Samtidig har de forhindret de andre lande i at benytte devaluering som et reguleringsmiddel mod import af al deres og andres varer.

EPP er den største gruppe i parlamentet, men EPP er absolut ikke hele EU. Men ser man på medlemmerne i EPP, udgør de i overvejende grad de mest yderligtgående kristelige partier i EU.

Til gengæld er Manfred Weber absolut ikke troværdig, når han påstår, at han ikke vil samarbejde med højre-nationalister, for dem er der faktisk rigeligt af i EPP-gruppen.

Og hvis Manfred Weber ikke mener, at ungarske Fidesz samt flere andre af samme slags ikke er højre-nationale, så frygter jeg virkelig for det, der kommer til at foregå i parlamentet.

Jeg tror, at man må se sandheden i øjnene - altså at Manfred Weber bliver formand for EPP. Til gengæld kan man glæde sig over, at parlamentet rummer 8 andre politiske grupper.

Højt at flyve.....

Daniel Joelsen

EU’s problem i en nødeskal. “De færeste udenfor Bruxelles og hans hjemstavn ved hvem han er”, og alligevel er manden på vej til at blive en af EU’s mest magtfulde personer. Det her skriger af demokratisk underskud. Magtmisbrug?