Læsetid: 3 min.

Manfred Webers kamp mod Nord Stream 2 er ren og klog valgkampstaktik

Manfred Weber vil søge at stoppe Nord Stream 2, hvis han bliver EU-kommissionsformand, siger han. Men det, der endelig ligner et konkret udspil fra den lavkarismatiske CSU-politiker, er ren taktik på vejen mod toppen
Spitzenkandidat for den store EPP-gruppe i Europa-ParlamentetManfred Weber i denne uge en soleklar melding på det yderst omstridte Nord Stream 2-projekt, der årligt kan lede 55 milliarder kubikmeter gas direkte fra Rusland gennem Østersøen til Tyskland.

Spitzenkandidat for den store EPP-gruppe i Europa-ParlamentetManfred Weber i denne uge en soleklar melding på det yderst omstridte Nord Stream 2-projekt, der årligt kan lede 55 milliarder kubikmeter gas direkte fra Rusland gennem Østersøen til Tyskland.

Costas Baltas

26. april 2019

Manfred Weber har i ugevis været på charmetur rundt i Europa. Det er der god grund til, for selv hjemme i Tyskland er det kun 26 procent af vælgerne, der kender CSU-politikeren Weber, der som spitzenkandidat for den store EPP-gruppe i Europa-Parlamentet har gode kort på hånden i forhold til som den første tysker i over 60 år at sætte sig i stolen som EU-kommissionsformand efter EU-parlamentsvalget den 26. maj.

I denne uge var den sydtyske ingeniør i Grækenland, hvor han fremlagde hjørnestenene i sit europæiske ’partiprogram’: mindre EU-bureaukrati, en styrkelse af Europol til en slags europæisk FBI, støtte til boligbyggeri, beskatning af digitale koncerner og en hurtigere styrkelse af Frontex. Dertil løfter om bekæmpelse af ungdomsarbejdsløshed i Sydeuropa.

En soleklar melding

Klimapolitik, europæisk økonomi og industri var der ikke meget kød på. Til gengæld gav Weber i denne uge en soleklar melding på det yderst omstridte Nord Stream 2-projekt, der årligt kan lede 55 milliarder kubikmeter gas direkte fra Rusland gennem Østersøen til Tyskland.

»Jeg er imod dette projekt. Det er ikke i EU-interesse. Som chef for EU-kommissionen vil jeg anvende alle tænkelige retslige midler for at forhindre Nord Stream 2,« udtalte Manfred Weber til Polska Times.

»Jeg er ikke den tyske kandidat til posten som EU-kommissionens formand, men EPP-gruppens kandidat. Europa – det er 28 lande.«

Umiddelbart virker det påfaldende, at Weber går så lodret mod den tyske regering i et så betændt emne som Nord Stream 2 – denne 1.200 km lange »politiske rørbombe«.

Tyskland og ikke mindst Merkel har holdt hånden over projektet, mens især Polen og de baltiske lande frygter for deres sikkerhed og forsyningssikkerhed, da EU alt andet lige vil blive mere afhængig af russisk gas. Samtidig kritiseres Nord Stream-projektet for at destabiliere Ukraine, fordi det devaluerer landets lukrative rolle som transitland for russisk gas, mens det meget pragmatiske – eller måske rettere skizofrene – tyske forhold til Rusland som handelspartner direkte undergraver den Europæiske Energiunion, der har et mere energiuafhængigt Europa som mål.

Har gentændt debatten

Manfred Webers udsagn har derfor genantændt debatten om den russiske gas, der udgør ca. 40 procent af EU’s gasimport, og som er en vigtig brik i den tyske udfasning af kul- og atomkraft.

At Weber satte fut i gasballaden i en polsk avis, er næppe tilfældigt. Den polske PiS-regering spiller ved enhver given lejlighed det antityske kort. Men Weber skeler også til de øvrige øst- og nordeuropæiske lande, der kan hjælpe med at bringe ham helt til tops i EU.

For at blive kommissionsformand skal han både have flertal i EU-Parlamentet og i det Europæiske Råd, hvor store lande som Italien og Frankrig er skeptiske over for Weber. At Frankrig viste overraskende stor modstand mod Nord Stream 2 ved den nylige kompromisreform af EU’s gasdirektiv, bekræfter kun mistanken om, at Manfred Webers tænker taktisk: Også i Frankrig har hans udmelding trukket positive overskrifter.

I Tyskland har Webers gaskritik forudsigelig udløst en sand shitstorm. Men som han selv formulerede det, handler det om fælleseuropæiske og ikke tyske interesser. Og i praksis vil det formentlig kun være de mest Ruslandvenlige og hårdkogte højrefløjsvælgere i Tyskland, der vil blive skræmt af løftet om at torpedere Nord Stream 2.

Det er tvivlsomt, om han som EU-kommissionsformand overhovedet vil være i stand til at stoppe gasledningen, der skal stå færdig ved årets udgangen, og som er finansieret ligeligt mellem Gazprom og fem europæiske energivirksomheder. Investorbeskyttelse kan stå i vejen, og paradoksalt nok vil han kunne bruge præcis det samme argument, som Angela Merkel i dag flittigt gør brug af: Nord Stream 2 er et privatøkonomisk og ikke politisk projekt, så vi kan ikke gøre så meget.

Serie

EP-valg 2019: Et nyt EU

Det er det mest spændende valg til Europa-Parlamentet i vor tid. Uanset hvad, bliver det et helt nyt EU, der træder frem på den anden side. De britiske parlamentarikere er måske væk, på godt og ondt, og de seneste års politiske opbrud i Europa skaber mulighed for helt nye alliancer til at løse de problemer, der mere end nogensinde bekymrer europæerne: klima, migration og social uretfærdighed.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

En tysker i formandsstolen for kommisionen vil blive et hadeobjekt i hele EU efter ti års tyskinspireret sparepolitik.