Læsetid: 5 min.

Nigeria havde et klart valg mellem det moderne og det traditionelle – men de fleste blev hjemme

Afrikas folkerigeste land lider under dårlig økonomi og en træthed over det politiske system. Alligevel lykkedes det i februar den 76-årige præsident Muhammadu Buhari at sikre sig endnu en periode. En af forklaringer skal øjensynligt findes i den laveste stemmeprocent i historien, siger Nigeria-ekspert John Campbell
Kvinder står i kø for at stemme til valget i Nigeria. Men der var ikke kø ved alle valgstederne, og det kan være en af forklaringerne på, at den 76-årige præsident Muhammadu Buhari sikrede sig endnu en periode ved valget i februar.

Kvinder står i kø for at stemme til valget i Nigeria. Men der var ikke kø ved alle valgstederne, og det kan være en af forklaringerne på, at den 76-årige præsident Muhammadu Buhari sikrede sig endnu en periode ved valget i februar.

Luis Tato/Ritzau Scanpix

30. april 2019

»You have been Atikulated«, lød et slogan for den tabende præsidentkandidat til Nigerias nylige valg, 72-årige Atiku Abubakar.

Udover at være et ordspil på hans navn og at være artikuleret – veltalende eller sofistikeret – var det en slags løfte om at træde ind i det moderne Nigeria. Det trendede som #Atikulation på Twitter, og der blev lavet flere fængende afrobeatsange over temaet.

Atiku havde fat i Nigerias unge, som udgør cirka 60 pct. af befolkningen. Han havde fat om ’nationen’, det abstrakte begreb, der skal samle 180 millioner mennesker på tværs af 300 etniske grupper, 600 sprog og to internt stridende religioner, kristendom og islam.

Atiku er »detribalised«, fortalte mange af hans tilhængere mig, da jeg var i Nigeria op til valget i februar. Atiku var en god historie. En mand med forretninger over hele Nigeria, aktiver i USA og fire koner, to fra syd og to fra nord. Men også en, som det var nemmere at spejle sig i som vestlig betragter af valget.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu