Læsetid: 1 min.

Norge på vej ud af olieæraen: Ingen olieudvinding i Norskehavet

»Hele branchen er overrasket og skuffet. Det giver ikke den forudsigelighed, vi er afhængige af,« siger talsmand for oliebranchen
Greenpeace-protest mod Norges olieudvinding i Arktis.

Greenpeace-protest mod Norges olieudvinding i Arktis.

Will Rose

9. april 2019

Arbeiderpartiet i Norge har besluttet sig for at støtte, at der ikke skal foretages konsekvensudredninger af olieudvinding i Norskehavet ud for bl.a. øgruppen Lofoten. Det betyder, at der ikke vil komme olieeftersøgning i området.

Det skriver Berlingske med det amerikanske finansmedie Bloomberg som kilde.

Det kan blive et farvel til et fortsat norsk olieeventyr, og udmeldingen har skabt uro i oliebranchen:

»Hele branchen er overrasket og skuffet. Det giver ikke den forudsigelighed, vi er afhængige af,« siger Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, som er formand for interesseorganisationen Norsk olje og gass ifølge Bloomberg.

Det er tidligere anslået, at der ville kunne udvindes mellem én og tre milliarder tønder olie fra havområderne ud for Lofoten.

Den største olieproducent i Norge, Equinor ASA, som er kontrolleret af staten, har på baggrund af beslutningen meldt ud, at hvis landet skal beholde sin produktion, vil adgang til Lofoten være nødvendig.

Ifølge avisen Aftenpostens politiske redaktør, Trine Eilertsen, kommer Arbeiderpartiets beslutning ikke som en overraskelse:

»Der kommer ikke en olieeftersøgning ud for Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe). Det er længe siden, at nogen for alvor troede det. Ligesom med EU-spørgsmålet har dette spørgsmål været forudsætningerne for alle typer regeringsdannelse de seneste 10-15 år. Høyre, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet har ikke kunnet se en regeringsdannelse, uden at konsekvensudredningen af LoVeSe blev parkeret i regeringsgrundlaget,« skriver hun på aftenosten.no.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • John Hansen
John Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer