Læsetid: 3 min.

Prisen på brød endte med at vælte manden, der er anklaget for tre folkemord

Efter pres fra demonstranter har militæret afsat Sudans præsident gennem 30 år, Omar al-Bashir. Bashir har i årevis været under anklage for folkemord og krigsforbrydelser, men det endte med at være protesterne over en presset økonomi, der kostede ham magten
»Folk er glade, de fester, de græder, det føles, som om hele Khartoum er her,« siger en demonstrant i den sudanesiske hovedstad til BBC, efter at Sudans præsident, Omar al-Bashir, blev afsat onsdag.

»Folk er glade, de fester, de græder, det føles, som om hele Khartoum er her,« siger en demonstrant i den sudanesiske hovedstad til BBC, efter at Sudans præsident, Omar al-Bashir, blev afsat onsdag.

AHMED MUSTAFA

12. april 2019

»Folk er glade, de fester, de græder, det føles, som om hele Khartoum er her,« siger en demonstrant i den sudanesiske hovedstad til BBC.

Onsdag morgen overtog militæret Sudans stats-tv og -radio og bad den spændte befolkning vente på en erklæring fra militæret.

Midt på dagen erklærede forsvarsminister Awad Ibn Ouf så, at militæret har overtaget magten i landet, og at militæret vil bevare kontrollen i en overgangsperiode på to år, før der vil blive afholdt valg. Desuden sagde han, at forfatningen er blevet suspenderet, at der bliver indført en tre måneder lang undtagelsestilstand, og at Sudans nu afsatte præsident Omar al-Bashir er under arrest et »sikkert sted«.

Der har været omfattende protester i Sudan siden december, hvor regeringen indførte nødforanstaltninger for at undgå et økonomisk sammenbrud. Blandt andet forsøgte regeringen at hæve prisen på brød, og siden har der været voldsomme sammenstød mellem demonstranter og regeringens sikkerhedstjeneste. 50 er omkommet i protesterne, oplyser Human Rights Watch.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • David Zennaro
Niels Duus Nielsen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu