Læsetid: 7 min.

Rusland vil have total kontrol over sit eget internet

Rusland har taget sit hidtil mest drastiske skridt til at lægge restriktioner på det russiske internet. Myndighederne vil med en ny lov bygge et ’suverænt internet’, som kan underlægges total russisk kontrol i en krisesituation. Det bliver de næppe i stand til, siger kritikerne. Men det er slemt nok, at de prøver
Aktivister går med et banner, hvor der står »censur« under en demonstration i Moskva imod den russiske regerings planer om at indføre en meget restriktiv internetlovgivning.

Aktivister går med et banner, hvor der står »censur« under en demonstration i Moskva imod den russiske regerings planer om at indføre en meget restriktiv internetlovgivning.

Maxim Zmeyev

15. april 2019

MOSKVA – »Havde du spurgt for ti år siden, hvad VPN er, var der ikke nogen, der vidste det,« fortæller 30-årige Aleksej Gelitj og viser Virtual Host på sin telefon – en app, der ved hjælp af et klik sikrer og anonymiserer internetforbindelser ved kryptering.

»I dag bruger alle det,« fortæller han.

»Hvis du vil, kan du komme ind på hvilke som helst internetsider. Der er ikke nogen tekniske instrumenter for at forhindre det.«

Aleksej Gelitj er jurist og almindelig internetbruger fra Vladivostok, men bor nu i Altaj-regionen og i Moskva.

Han har som mange især unge og veluddannede russere lært at omgå regeringens restriktive internetlovgivning, der begyndte med de første censurtiltag i 2012 i form af en sortliste over forbudte internetressourcer.

Siden er ytringsfrihed, retten til privatliv og adgang til information kun blevet yderligere indskrænket.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Søren Veje
  • Gert Romme
  • Joen Elmbak
  • Trond Meiring
Søren Veje, Gert Romme, Joen Elmbak og Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

Måske bliver det ligesom i Østrig. Her er regeringspartierne netop blevet enige om, at alle der er større bruger internet og sociale medier skal registreres hos myndighederne, så man ved, hvem de er.

Og dette træder i kraft til nytår, når man har etableret en kontrol-myndighed, der skal holde et strikt øje med disse formastelige.

Godt nok har man ikke indført restriktioner af lignende art i Vesten, herunder Amerika, men overvågningen er der over alle borgere, og selv uden for Amerikas grænser er overvågningen der.

- Hvad er egentlig forskellen på statslig "overvågning" og "overvågning alle i hele verden"?