Læsetid: 4 min.

Skuespilleren vandt over chokoladekongen ved valget i Ukraine

Petro Porosjenko erkender sit nederlag, efter at 70 procent af ukrainernes afgivne stemmer gik til skuespilleren Volodimir Zelenskij, der lover at gøre sit ypperste
Volodimir Zelenskij, skuespiller og komiker, hvis eneste politiske erfaring består i at have spillet rollen som nationens præsident i en tv-serie, har vundet en jordskredssejr ved Ukraines præsidentvalg: Med næsten alle stemmer optalt står det klart, at han har fået over 70 procent af de afgivne stemmer.

Volodimir Zelenskij, skuespiller og komiker, hvis eneste politiske erfaring består i at have spillet rollen som nationens præsident i en tv-serie, har vundet en jordskredssejr ved Ukraines præsidentvalg: Med næsten alle stemmer optalt står det klart, at han har fået over 70 procent af de afgivne stemmer.

SERGEI SUPINSKY

23. april 2019

KIJEV – Volodimir Zelenskij, skuespiller og komiker, hvis eneste politiske erfaring består i at have spillet rollen som nationens præsident i en tv-serie, har vundet en jordskredssejr ved Ukraines præsidentvalg: Med næsten alle stemmer optalt står det klart, at han har fået over 70 procent af de afgivne stemmer.

Den siddende, snart afgående præsident, Petro Porosjenko, indrømmede da også allerede søndag aften sit nederlag, endnu før valgresultatet forelå.

Ifølge de officielle resultater, som blev bekendtgjort mandag, fik 41-årige Zelenskij 73,4 procent af stemmerne mod Porosjenkos 24,4 procent.

»Jeg forlader nu mit embede, men lad mig understrege, at jeg ikke forlader politik,« sagde Porosjenko, da han vedkendte sig ikke at have opnået genvalg. »Jeg accepterer det ukrainske folks vilje,« skrev han på Twitter.

Volodimir Zelenskij dukkede op foran en hel flok journalister i sit kampagnehovedkvarter, da valglokalerne var lukket og satte et drilsk smil op, idet han banede sig vej op på scenen til tonerne af kendingsmelodien fra hans tv-serie.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
  • David Zennaro
Gert Romme og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Shaun Walker

Valget af Volodimir Zelenskij er simpelt hen så vildt, at det svimler.

Uanset hvilke forskellige grunde ukrainerne måtte have haft på at stemme på den nye præsident, så må man ønske dem alt vel - og glæde sig over den tilsyneladende ærlige valgoptælling.

René Arestrup

Det er pudsigt, at det bliver tillagt - næsten diskvalificerende - betydning, at Zelenskij er skuespiller/komiker.
Det er åbenbart en bedre forudsætning at være chokoladekonge.

Per Torbensen, Claus Nielsen og John Andersen anbefalede denne kommentar

Jeg syntes, at dette valg tydeligt viser, at Ukraina har udviklet sig til et ægte demokrati.

Til gengæld viser det også, at også Ukraina ligger under for populisters "enkle" og primitve løsninger. Det er ikke fordi jeg har præference for chokoladekongen, Petro Porosjenko, for han har haft sin periode til at gøre noget godt for Ukrainas befolkning.

Men når et medieselskab fører en totalt uerfaren komiker frem som præsidentkandidat, og får ham valgt til opgaven, - udelukkende for at påvise, at det kan lade sig gøre, er der noget galt. I øvrigt har medieselskabet sagt tak til offentligheden for valget af deres kandidat i går aftes.

Men - det bliver spændende at se, hvad medieselskabets stedfortræder, komikeren, Volodimir Zelenskij, kan udrette. Men faren er altså, at borgerne i Ukraina bliver "trætte" og mister tilliden til ham.

Thomas Bindesbøll

Gert Romme,

God kommentar. Enig.
Man må nok opfatte Zelenskij's jordskreds valg som en art "protest" mod den 'gamle generation' af hidtidige politikere ved magten i Ukraine. Det store åbne spørgsmål er så, hvad de nu så får i stedet. Hm...?
Zelenskij har i hele valgkampen ikke rigtig defineret nogen egentlig politik, men kun slået sig op på naturligt populære emner i brede kredse af ukrainere, såsom at "stoppe korruptionen" , eller "afslutte krigen" i Øst-Ukraine. m.v.
Man kan kun håbe, at manden har andre og bredere forbindelser end medeiselskabet og oligarken bagved. Ligesom man kan håbe, at han muligvis har en flok fornuftige mennesker i sin inderkreds. vi får se

Men han vil hurtigt blive bedømt på om han "leverer" noget, og helt konkret.

Kremls reaktioner har foreløbig været rimeligt afventende. Marionet Medvedev (ja, undskyld men det kalder mine russiske venner ham, og med god grund), var ude med en forsigtig melding om, evt. nye forhandlinger. Landsfader Putin himself lød derimod - gennem sin stenrige talsmand Peskov - stadig lige så kontrær/sur, som han hidtil har været, ift til at ukrainerne overhovedet får lov at gå sin egen demokratiske vej, endda via eksemplarisk frie valg, modsat Putins eget "styrede demokrati". Ak ja.

Så midt i alle usikkerheder om kursen i Ukraine fremover er det vigtigt - og positivt(!) - at ingen større uregelmæssigheder eller valgmanipulationer har fundet sted. Det er da i hvert fald en sejr for Ukraines demokrati. Tillykke med det!

@ Thomas Bindesbøll,

På det aller sidste er jeg kommet i tvivl om, hvem der egentlig blev valgt til præsident, komikeren, Volodimir Zelenskij eller det medieselskab, der egentlig begyndte at føre kampagne for ham, før han selv havde stillet op. Medieselskabet har efter valget sagt, at de egentlig blot ville afprøve, om man i Ukraina har samme muligheder som i USA - altså at få borgerne til at stemme på deres kandidat.

Omkring Vladimir Putin og store Rusland så har Volodimir Zelenskij nu nævnt, at han vil lade Rusland beholde Krim, men forhandle en fred for Donbass-området direkte med Putin og uden om udbryderne. På den ene side virker det utroligt naivt, og på den anden side kan de evige uroligheder ved grænserne ikke fortsætte i al fremtid.

Men selve valget, syntes jeg, blev afviklet på en måde, hvor Ukraina virkelig viste sig som et demokratisk land. Og efterfølgende har Petro Porosjenko også vist sig som "en god taber". Jeg håber, at Ukraina snar kan komme ind i EU, for der hører de hjemme.

Thomas Bindesbøll

Gert Romme,

Endnu en gang meget enig. Uanset alle de virkeligt mange usikkerheder med Zlenskij - og alle hans "bagmænd" - er det vigtigt at valget ikke er draget i tvivl.
Og ja: Ukraine må ind i vor verden af håbefulde demokratier, inklusive EU.
Det er ekstremt vigtigt for ukrainerne selv, at de ikke bliver "glemt"... skulle jeg lige hilse fra venner derovre!
Tak.