Nyhed
Læsetid: 4 min.

Skuespilleren vandt over chokoladekongen ved valget i Ukraine

Petro Porosjenko erkender sit nederlag, efter at 70 procent af ukrainernes afgivne stemmer gik til skuespilleren Volodimir Zelenskij, der lover at gøre sit ypperste
Volodimir Zelenskij, skuespiller og komiker, hvis eneste politiske erfaring består i at have spillet rollen som nationens præsident i en tv-serie, har vundet en jordskredssejr ved Ukraines præsidentvalg: Med næsten alle stemmer optalt står det klart, at han har fået over 70 procent af de afgivne stemmer.

Volodimir Zelenskij, skuespiller og komiker, hvis eneste politiske erfaring består i at have spillet rollen som nationens præsident i en tv-serie, har vundet en jordskredssejr ved Ukraines præsidentvalg: Med næsten alle stemmer optalt står det klart, at han har fået over 70 procent af de afgivne stemmer.

SERGEI SUPINSKY

Udland
23. april 2019

KIJEV – Volodimir Zelenskij, skuespiller og komiker, hvis eneste politiske erfaring består i at have spillet rollen som nationens præsident i en tv-serie, har vundet en jordskredssejr ved Ukraines præsidentvalg: Med næsten alle stemmer optalt står det klart, at han har fået over 70 procent af de afgivne stemmer.

Den siddende, snart afgående præsident, Petro Porosjenko, indrømmede da også allerede søndag aften sit nederlag, endnu før valgresultatet forelå.

Ifølge de officielle resultater, som blev bekendtgjort mandag, fik 41-årige Zelenskij 73,4 procent af stemmerne mod Porosjenkos 24,4 procent.

»Jeg forlader nu mit embede, men lad mig understrege, at jeg ikke forlader politik,« sagde Porosjenko, da han vedkendte sig ikke at have opnået genvalg. »Jeg accepterer det ukrainske folks vilje,« skrev han på Twitter.

Volodimir Zelenskij dukkede op foran en hel flok journalister i sit kampagnehovedkvarter, da valglokalerne var lukket og satte et drilsk smil op, idet han banede sig vej op på scenen til tonerne af kendingsmelodien fra hans tv-serie.

»Vi gjorde dette sammen,« sagde han og takkede sin hustru, forældre og kampagnestab. »Tak til alle de ukrainske borgere, som stemte på mig og tak til alle dem, som ikke gjorde. Jeg lover, at jeg ikke kommer til at forkludre det her.«

Ydmygende nederlag

Det ydmygende omfang af Porosjenkos nederlag var ikke nogen overraskelse, men forudset af de seneste ugers meningsmålinger, der alle viste, at Zelenskij stod til at sejre med stor margin.

Fra Zelenskijs lejr forlød det, at Ukraines tiltrædende præsident havde modtaget lykønskninger over telefonen fra blandt andre USA’s præsident, Donald Trump, og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

Zelenskij overtager nu magten i et land, der står over for mange og store udfordringer, blandt disse en alvorligt skrantende økonomi og den igangværende krig mod russiskstøttede separatister i nationens østlige provinser, der foreløbig har kostet mindst 13.000 mennesker livet.

Han er bedst kendt for sin rolle i tv-serien Folkets Tjener, der har kørt over adskillige sæsoner. Den handler om en lærer, der højst uventet bliver valgt til sit lands præsident, efter at hans studerende online offentliggør en vred svada, de har filmet ham udslynge mod den omsiggribende korruptions forgiftning af Ukraines politiske liv.

I valgkampen fremlagde han ikke mange detaljer om sin politik eller planer for forvaltning af præsidentembedet. Frem for traditionel kampagneførelse forlod han sig i stedet på virale videoer, standupcomedyrutiner og politiske vittigheder.

Hans valgkamp slørede grænserne imellem det virkelige livs Zelenskij og den fiktive figur, han inkarnerer i tv-serien. Ganske som sidstnævnte lovede han at rydde op i det politiske liv og bryde det kvælertag, som magtfulde ukrainske oligarker har holdt landet i. Hvordan dette mere specifikt skal ske, har han dog ikke været videre meddelsom om.

Bekymringerne knytter sig desuden til hans tætte forbindelse til den kontroversielle oligark Ihor Kolomoiskji. Selv afviser han fuldstændig beskyldningerne om, at han skulle være »Kolomoiskjis marionet«, selv om det er kommet frem, at flere af de centrale medarbejdere i hans kampagnestab også har nære forbindelser til oligarken.

Journalister fik lørdag aften tilbudt vin ad libitum, og de blev tilbudt at deltage i en bordtennisturnering eller danse til hårdtpumpende rytmer i hans kampagnehovedkvarter, som var henlagt til en fashionabel natklub i Kijevs forretningscentrum. Men heller ikke i sin sejrstale kom han med nogen detaljer om, hvilken politik han agter at føre.

Få og små forandringer

Zelenskij har ved dette præsidentvalg kunnet drage fordel af udbredt modvilje over for Porosjenko, der kom til magten for fem år siden umiddelbart efter Majdan-revolutionen. Milliardæren Porosjenko, populært kaldet ’chokoladekongen’, fordi han ejer et konfektimperium, lovede ukrainerne, at de skulle »leve på en ny måde«, men for mange har forandringernes tempo været for langsomt.

De to kandidater mødte hinanden i en sidste tv-duel fredag aften på Kijevs Olympiske Stadion. Debatten imellem dem fik et kaotisk forløb, men ser ikke ud til at have ført til nogen forskydninger i vælgertilslutningen. Porosjenkos tilhængere har ytret bekymring over for, hvad de ser som Zelenskijs mangel på politisk erfaring og potentielt mere imødekommende holdning over for Rusland, mens Zelenskijs tilhængere insisterede på, at Porosjenkos præsidentperiode havde vist sig at være så stor en fiasko, at han ikke fortjente at få en chance til.

Afstemningen søndag blev afviklet over hele landet fra Karpatherne i vest til frontlinjen i Donbass i øst, hvor også de ukrainske soldater fik lejlighed til at afgive deres stemme.

»Min nevø har været ved fronten i Donbass – hvilket land vil sætte en klovn i spidsen for sine væbnede styrker,« spurgte Tetiana Hrytsenko, 61, som søndag formiddag i Kijev stemte på Perosjenko. En gruppe unge mennesker sagde ved samme valglokale, at de alle havde stemt på Zelenskij.

Der var ikke nogen større synlig begejstring for nogen af kandidaterne at sp0re. Snarere gav mange udtryk for, at de havde stemt på »den mindst ringe kandidat«.

»Det er ligesom at gå i supermarkedet og konstatere, at al frugten er rådden og så lede efter de mindst rådne frugtstykker,« sagde Anna, 32, kontormedhjælper, som angiveligt havde stået i kø i timer for bare at lade sig registrere som vælger. Søndag formiddag havde hun endnu ikke afgjort med sig selv, hvem hun ville stemme på.

Efter at have stemt i Kijev blev Zelenskij over for rullende kameraer formanet af politifolk om ikke at fremvise sin stemmeseddel. Det gjorde han alligevel, og han står nu til en bøde på et beløb svarende til 250 kr.

Den kaotiske, men livlige valgkamp i Ukraine, er blevet fulgt med nøje opmærksomhed i nabolandet Rusland. Men selv om russisk stats-tv har gjort nar af de cirkusagtige aspekter af valget, har mange russere også med misundelse fulgt de intense politiske diskussioner og den kappestridsprægede atmosfære. Søndag aften indeholdt Zelenskijs sejrstale et budskab, der kan vække bange anelser i Kreml.

»Som borger i Ukraine kan jeg kun sige til alle postsovjetiske lande: Se til os. Alting er muligt«, sagde han.

© The Guardian og Information

Oversat Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Forbindelse til oligark.
Ikke udeñ grund, at Ukraines styreform er blevet betegnet som 'oligarkisk pluralisme.'

Torben Lindegaard

@Shaun Walker

Valget af Volodimir Zelenskij er simpelt hen så vildt, at det svimler.

Uanset hvilke forskellige grunde ukrainerne måtte have haft på at stemme på den nye præsident, så må man ønske dem alt vel - og glæde sig over den tilsyneladende ærlige valgoptælling.

René Arestrup

Det er pudsigt, at det bliver tillagt - næsten diskvalificerende - betydning, at Zelenskij er skuespiller/komiker.
Det er åbenbart en bedre forudsætning at være chokoladekonge.

Anna Regine Irgens Bromann, Per Torbensen, Claus Nielsen og John Andersen anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Ja, der har ellers været gode eksempler før som Reagan og Grillo.

Jeg syntes, at dette valg tydeligt viser, at Ukraina har udviklet sig til et ægte demokrati.

Til gengæld viser det også, at også Ukraina ligger under for populisters "enkle" og primitve løsninger. Det er ikke fordi jeg har præference for chokoladekongen, Petro Porosjenko, for han har haft sin periode til at gøre noget godt for Ukrainas befolkning.

Men når et medieselskab fører en totalt uerfaren komiker frem som præsidentkandidat, og får ham valgt til opgaven, - udelukkende for at påvise, at det kan lade sig gøre, er der noget galt. I øvrigt har medieselskabet sagt tak til offentligheden for valget af deres kandidat i går aftes.

Men - det bliver spændende at se, hvad medieselskabets stedfortræder, komikeren, Volodimir Zelenskij, kan udrette. Men faren er altså, at borgerne i Ukraina bliver "trætte" og mister tilliden til ham.

Thomas Bindesbøll

Gert Romme,

God kommentar. Enig.
Man må nok opfatte Zelenskij's jordskreds valg som en art "protest" mod den 'gamle generation' af hidtidige politikere ved magten i Ukraine. Det store åbne spørgsmål er så, hvad de nu så får i stedet. Hm...?
Zelenskij har i hele valgkampen ikke rigtig defineret nogen egentlig politik, men kun slået sig op på naturligt populære emner i brede kredse af ukrainere, såsom at "stoppe korruptionen" , eller "afslutte krigen" i Øst-Ukraine. m.v.
Man kan kun håbe, at manden har andre og bredere forbindelser end medeiselskabet og oligarken bagved. Ligesom man kan håbe, at han muligvis har en flok fornuftige mennesker i sin inderkreds. vi får se

Men han vil hurtigt blive bedømt på om han "leverer" noget, og helt konkret.

Kremls reaktioner har foreløbig været rimeligt afventende. Marionet Medvedev (ja, undskyld men det kalder mine russiske venner ham, og med god grund), var ude med en forsigtig melding om, evt. nye forhandlinger. Landsfader Putin himself lød derimod - gennem sin stenrige talsmand Peskov - stadig lige så kontrær/sur, som han hidtil har været, ift til at ukrainerne overhovedet får lov at gå sin egen demokratiske vej, endda via eksemplarisk frie valg, modsat Putins eget "styrede demokrati". Ak ja.

Så midt i alle usikkerheder om kursen i Ukraine fremover er det vigtigt - og positivt(!) - at ingen større uregelmæssigheder eller valgmanipulationer har fundet sted. Det er da i hvert fald en sejr for Ukraines demokrati. Tillykke med det!

@ Thomas Bindesbøll,

På det aller sidste er jeg kommet i tvivl om, hvem der egentlig blev valgt til præsident, komikeren, Volodimir Zelenskij eller det medieselskab, der egentlig begyndte at føre kampagne for ham, før han selv havde stillet op. Medieselskabet har efter valget sagt, at de egentlig blot ville afprøve, om man i Ukraina har samme muligheder som i USA - altså at få borgerne til at stemme på deres kandidat.

Omkring Vladimir Putin og store Rusland så har Volodimir Zelenskij nu nævnt, at han vil lade Rusland beholde Krim, men forhandle en fred for Donbass-området direkte med Putin og uden om udbryderne. På den ene side virker det utroligt naivt, og på den anden side kan de evige uroligheder ved grænserne ikke fortsætte i al fremtid.

Men selve valget, syntes jeg, blev afviklet på en måde, hvor Ukraina virkelig viste sig som et demokratisk land. Og efterfølgende har Petro Porosjenko også vist sig som "en god taber". Jeg håber, at Ukraina snar kan komme ind i EU, for der hører de hjemme.

Thomas Bindesbøll

Gert Romme,

Endnu en gang meget enig. Uanset alle de virkeligt mange usikkerheder med Zlenskij - og alle hans "bagmænd" - er det vigtigt at valget ikke er draget i tvivl.
Og ja: Ukraine må ind i vor verden af håbefulde demokratier, inklusive EU.
Det er ekstremt vigtigt for ukrainerne selv, at de ikke bliver "glemt"... skulle jeg lige hilse fra venner derovre!
Tak.