Feature
Læsetid: 5 min.

Slovakiets første kvindelige præsident er et lysegrønt håb for landet – og for Europa

For et år siden var hun stort set ukendt. Nu er miljø- og borgerrettighedsadvokaten Zuzana Caputova valgt som Slovakiets første kvindelige præsident. Hun repræsenterer håbet om et nyt og korruptionsfrit Slovakiet efter lejemordet på journalisten Jan Kuciak
I foråret 2018 stod Zuzana Caputova selv blandt de mange demonstranter efter lejemordet på Jan Kuciak. Nu er den helt grønne politiker, miljøadvokat og fraskilte mor til to på vej til at beklæde præsidentembedet i Slovakiet, hvor forventningerne er enorme i liberale kredse.

I foråret 2018 stod Zuzana Caputova selv blandt de mange demonstranter efter lejemordet på Jan Kuciak. Nu er den helt grønne politiker, miljøadvokat og fraskilte mor til to på vej til at beklæde præsidentembedet i Slovakiet, hvor forventningerne er enorme i liberale kredse.

Ritzau

Udland
9. april 2019

Da politiet om morgenen den 28. februar 2018 brød døren op til huset i landsbyen Veľka Maca i det sydvestlige Slovakiet, blev de mødt af et syn, der skulle forandre hele landet.

På gulvet lå den 27-årige Jan Kuciak og hans forlovede Martina Kusnirova, likvideret på klos hold. Kuciak var skudt to gange i hjertet, Kusnirova én gang i hovedet.

Mordet havde åbenlyst forbindelse til Jan Kuciaks arbejde som journalist ved nyhedssitet aktuality.sk, hvor han undersøgte mafiaorganisationen ’Ndranghetas slovakiske tråde samt en række slovakiske forretningsmænds tvivlsomme metoder og forbindelser til ledende politikere.

En af dem var den yderst kontroversielle Marian Kocner, en 55-årig multimillionær og tidligere nabo til daværende premierminister Robert Fico i Slovakiets hovedstad, Bratislava. At Marian Kocner i sommeren 2018 blev varetægtsfængslet, handlede dog om bedrageri og skattesvig, og ikke om mordet.

Integriteten i behold

Det brutale mord på Jan Kuciak og hans forlovede førte til de største demonstrationer i Slovakiets historie siden fløjlsrevolutionen i 1989.

Demonstranterne havde to hovedkrav: en uvildig undersøgelse af mordet. Og en ny regering uden de figurer, som mange slovakker mistænker for at stå i forbindelse med korruption og organiseret kriminalitet. Sammen med Slovakiets indenrigsminister og politichef endte Robert Fico derfor med at falde som premierminister på sagen.

Blandt de titusindvis af demonstranter i foråret 2018 befandt miljø- og borgerrettighedsadvokaten Zuzana Caputova sig.

Hun var allerede kendt i smallere slovakiske kredse, efter hun i 2013 havde vundet en årelang retssag mod en kræftfremkaldende affaldsdeponering i sin hjemby Pezinok nord for Bratislava. Desuden har hun siden 2017 været aktiv i det helt unge socialliberale parti Progresivne Slovensko.

Fra denne tilværelse på den yderste kant af rampelyset har Zuzana Caputovas liv nu ændret sig med et slag: Efter en selvsikker valgkamp blev hun i sidste uge valgt som Slovakiets kommende præsident, og trods sin meget sparsomme politiske erfaring skal hun nu rykke ind i det senbarokke Grasalkovicov-palads i Bratislava.

Her vil hun ikke få lige så meget magt som landets premierminister, da Slovakiets forfatning giver præsidentembedet en repræsentativ funktion, der minder mere om den tyske præsidents embede end de stærke magtbeføjelser, som den franske præsident sidder med.

Alligevel har valget af Caputova allerede nu udløst et lysegrønt håb om nye tider for de godt fem millioner slovakker.

I den afgørende valgrunde vandt hun overbevisende over sin modkandidat, EU-kommissæren Maros Sefcovic, der var udpeget som præsidentkandidat af det regerende socialdemokratiske Smer-parti, som har siddet på magten i 11 ud af de seneste 13 år – og som stadig ledes af den afgåede premierminister Robert Fico.

Få dage før valget blev forretningsmanden Marian Kocner tilmed sigtet for at have købt sig til mordet på journalisten Jan Kuciak.

Det styrkede mange slovakkers mistanke om, at Smer-regeringen påvirkes af lyssky forretningsmænd, der omvendt beskyttes af regeringen. Desto større var opbakningen til Caputova, der flittigt spiller antiestablishmentkortet og med integriteten i behold kræver en komplet oprydning i slovakisk politik.

Slovakisk forår

Personligt er den 45-årige Caputova upåfaldende efter vestlige standarder. Hun er fraskilt, bor sammen med sine to døtre og er i et parforhold med musikeren og fotografen Peter Konecny, der støttede hende stærkt i valgkampen.

Politisk er Caputova derimod påfaldende liberal for et østeuropæisk land.

Det ses allerede i hendes valgprogram, som først og fremmest lover »et anstændigt Slovakiet« med en stærkere retsstat, bedre miljøbeskyttelse, kvinders ret til selv at beslutte sig for abort, et mere værdigt liv for ældre, stærkere europæisk integration og mulighed for registrerede partnerskaber og adoption for homopar.

Enkelte stemmer i den katolske kirke har omtalt det som »syndigt« at støtte den »ultraliberale Caputova«.

Men allerede på valgaftenen udtalte hun, at hendes succes viste, at det er muligt at vinde valg i Slovakiet »uden at bøje sig for populismen og uden at angribe sine modstandere personligt«. Underforstået: blot ved at stå fast på sit liberale grundlag.

Det har fået flere kommentatorer til at påpege, at Caputova giver slovakkerne stærke mindelser om forfatteren og politikeren Václav Havel, der efter sin udfordring af det kommunistiske styre blev den første præsident og et moralsk ikon i Tjekkoslovakiet.

Fra slovakiske Aleaxandra Mostyn fra avisen TAZ lyder det ligefrem, at valget af Caputova er en slovakisk »opvågnen« og et »slovakisk forår«.

En anstændig ø

Selv om Caputova betegner sig som proeuropæisk, handler det om mere end en proeuropæisk sejr.

For det første har hendes modkandidat, Maros Sefcovic, været et ledende slovakisk ansigt i EU gennem ti år som EU-kommissær og vicepræsident i EU-Kommissionen. Og for det andet er der i høj grad tale om en sejr mod Smer-regeringen.

Alligevel ligger historien om Caputovas fantastiske opstigning lige til højrebenet for en journalistisk jubelfortælling, hvor hun kæmper for retsstaten og mod xenofobiske alfahanner som Ungarns Viktor Orbán, hvormed Slovakiet atter bliver en »proeuropæisk ø« midt i de euroskeptiske Visegrádlande.

Men det er kun den halve sandhed, påpeger politologen Aliaksei Kazharski fra Comenius Universitetet i Bratislava i tidsskriftet Baltic Worlds.

»Kravet om anti-establishment-politik vil ikke forsvinde med valget,« mener han.

»Omkring en fjerdedel af slovakkerne gav deres stemmer til fremmedfjendske populister (i første valgrunde, red.), og det kan vi ikke ignorere. For hvis de organiserer deres kræfter mere effektivt, kan de blive en seriøs udfordring for det slovakiske demokrati og ødelægge billedet af os som det proeuropæiske og ’anstændige’ Slovakiet.«

Ingen Darth Vader

Denne mindre sort-hvide tolkning synger Caputova også helst med på. For selv om både det regerende Smer-parti og parlamentet vil prøve at spænde ben for hendes liberale agenda, understreger hun, at Smer-leder Robert Fico »ikke er Darth Vader«.

»Det onde, som vi vil bekæmpe, har dybere rødder,« udtalte hun før den sidste valgrunde, hvor kun godt 40 procent af vælgerne dukkede op.

»I 30 år har vi ikke været i stand til at gøre op med magtmisbruget, med det lyssky forhold mellem forretningslivet og regeringen og med korruptionen. Derfor mister folk tiltroen til politikerne og helt holder sig fra politik.«

Samtidig udtalte Caputova på valgaftenen frejdigt, at hun »ikke kan leve op til alle forventninger. Men i det mindste er jeg ærlig omkring det. Det er forskellen på mig og de regerende politikere«.

Det er ikke alle, der køber denne beskedenhed.

»Fru Caputova er en fejl i systemet,« mener chefredaktøren for den slovakiske dagsavis Dennik N, Matus Kostolny.

Og han mener det i en absolut positiv betydning:

»Hun er et retningsskifte, som vi ikke har set det i 30 år.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Gustav Alexander

Mon ikke hendes 'nybrud' er cirka ligeså epokegørende som Obamas, Theresa Mays eller Macrons? Fælles for dem er de borgerlige mediers dånen og substansløse hyldest til deres vage løfter, personlige attributter (køn, alder, etnicitet, personlige forhold) og deres kritikløse referater af alle deres påståede politiske ønsker og mål.

Hvad godt skal al hendes værdipolitik gøre nogen, når hendes sociale aspirationer er ligeså ikke eksisterende som Macrons eller Canadas Trudeau? (endnu en af mediernes borgerligt-liberale mediedarlinger, der fulgtes af en international personlighedskult efter samme opskrift som ovenstående).

En 'værdig alderdom' jo tak, hvad skal det dække over? En forhøjelse af pensionen på 20 euro? Én ting kan man sige om medierne baserede på tandløse lovprisninger som ovenstående; så længe man ikke hader migranter, så er de ligemeget hvilken socialpolitik man fører. 'Anstændighed' trumfer social ulighed, moral over substans.

Bjarne Bisgaard Jensen, Ole Arne Sejersen og Curt Sørensen anbefalede denne kommentar

Jeg har kendt Slovakiet ganske godt gennem en årrække, og jeg brød mig absolut ikke om den nationalistiske og racistiske udvikling landets populistiske politikere var slået ind på.

Derfor syntes jeg, det var godt at landets befolkning valgte en helt anden retning end de korrupte og populistiske politikere. Og omkring Zuzana Caputova´s mulighed for at føre menneskelig og social politik skal man forholde sig til, at det netop var hendes politik, som vælgerne valgte. Og det er i hvert fald et ganske godt grundlag for politisk nytænkning.

Og for at vise sit sociale og altfavnende sindelag, holdt hun også sin vindertale på romsk, ungarsk, ukrainsk, rumænsk og polsk til fordel for landets mindretal.

Jeg har kendt Slovakiet ganske godt gennem en årrække, og jeg brød mig absolut ikke om den nationalistiske og racistiske udvikling landets populistiske politikere var slået ind på.

Derfor syntes jeg, det var godt at landets befolkning valgte en helt anden retning end de korrupte og populistiske politikere. Og omkring Zuzana Caputova´s mulighed for at føre menneskelig og social politik skal man forholde sig til, at det netop var hendes politik, som vælgerne valgte. Og det er i hvert fald et ganske godt grundlag for politisk nytænkning.

Og for at vise sit sociale og altfavnende sindelag, holdt hun også sin vindertale på romsk, ungarsk, ukrainsk, rumænsk og polsk til fordel for landets mindretal.

Hendes slag kunne man bruge i Ungarn, Tjekkiet, Poland, Slovenien, Rumænien, Hrvatska og flere andre lande - bl.a. Danmark.