Læsetid: 5 min.

I Spanien ved de, at et svækket demokrati kan gøre kvinder til andenrangsborgere

Når Spanien søndag går til valg, står det nye højrefløjsparti VOX til at storme ind i parlamentet ved blandt andet at tordne mod feminismen. Men siden Franco har kampen for kvinders rettigheder i Spanien også været en kamp for demokratiske rettigheder – og den er tydeligvis ikke vundet endnu
Kvinder under demonstration i Barcelona på kvindernes internationale kampdag den 8. marts, hvor flere hundredtusinder deltog. De senste år er feminismen igen blevet mainstream i Spanien. Da den økonomiske krise ramte Spanien i årene efter 2008, blev kvinder klart hårdere ramt end mænd. Derfor begyndte de ikke kun at organisere sig politisk, men også̊ som feminister.

Kvinder under demonstration i Barcelona på kvindernes internationale kampdag den 8. marts, hvor flere hundredtusinder deltog. De senste år er feminismen igen blevet mainstream i Spanien. Da den økonomiske krise ramte Spanien i årene efter 2008, blev kvinder klart hårdere ramt end mænd. Derfor begyndte de ikke kun at organisere sig politisk, men også̊ som feminister.

Paco Freire/Ritzau Scanpix

27. april 2019

BARCELONA – Det starter allerede i metroen. Stemningen er høj af forventning, glæde og kampgejst. Vi er på vej til 8. marts-demonstration, og vi er mange. Sidste år eksploderede antallet af demonstranter fra 7.000-10.000 i 2017 til 200.000 – bare i Barcelona. I år bliver vi mindst lige så mange. I Madrid kommer 350.000 deltagere. Spanien har taget kvindekampen til sig.

»Feminismen er i dag det vigtigste punkt i en bredere bevægelse for at styrke demokratiet,« siger de to demonstranter ved siden af mig, Ramón og Sebastiá.

Feminismen samler folk og markerer en frontlinje mod en radikalisering af dele af højrefløjen, der vækker minder fra Franco-tiden.

Når Spanien søndag går til valg, står det nye yderliggående højreparti VOX til at høste omkring hver tiende spanske stemme, hvilket for første gang vil sende dem i parlamentet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
  • ingemaje lange
  • Nike Forsander Lorentsen
  • Eva Schwanenflügel
Gert Romme, ingemaje lange, Nike Forsander Lorentsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Christiansen

De spanske kvinder skal have al den opbakning de kan få. Ligestillingen bliver konstant udfordret verden over, men uden ligestilling fejler demokratiet og dermed er der færre kræfter til at løse andre vigtige problemer som klima, overbefolkning og kamp om færre naturressourcer.

Anina Weber, Mette Haagerup, ingemaje lange, Birte Pedersen, Ib Gram-Jensen, Estermarie Mandelquist, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Rikke Nielsen, Arne Lund, Hanne Ribens, Dennis Jørgensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

"ved blandt andet at tordne mod feminismen"
Og med gode grund. Feminismen er en hadefuldt totalitær interesse organisation/bevægelse
Som ikke har noget med ligestilling at gøre mere. Som SKAL bekæmpes

A fascist is a follower of a political philosophy characterized by authoritarian views and a strong central government — and no tolerance for opposing opinions. Fascist traces to the Italian word fascio, meaning "group, bundle." Under fascist rule, the emphasis is on the group — the nation — with few individual rights

Jeg gå stærkt ind for ligestilling.. men jeg er stærkt Antifeminist
Kønsdebat, ja tak. Kønskamp, nej tak

Ps. skal siges at højrefløjsparti VOX er på ingen måde min kop te, Men jeg kan meget nemt have forståelse for at der er en modstand imod feminisme og den bølge misbruger VOX.
Men det samme kan man sige om feminist.

Claus Nielsen, Hans Hansen, Per Torbensen og Carl Chr Søndergård anbefalede denne kommentar

Ku' de hjemlige feminister ikke låne lidt af deres spanske medsøstres gest og initiativer? Fx når det gælder kampen for den ligeløn, der blev indført ved lov i 1976. Hvis jeg må komme med et forslag: Brug resten af valgkampen til at aftvinge Mette Frederiksen et løfte om at hun og SD omsider vil indføre ligelønnen - og ikke sylte den som det skete, da trekløveret Thorning-Vestager-Olsen Dyhr havde magten i 2011-15.

Anina Weber, Mette Haagerup, Hans Larsen, Birte Pedersen, Gert Romme, Estermarie Mandelquist og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

@Arne Lund. Det du skriver kaldes 'mansplaining', når en mand/mænd fortæller hvad kvinder skall gøre. Måske har du ikke tænk over hvordan du formulerer dig.

Nike Forsander Lorentsen - Nå for pokker!! Må vi ikke henvende os til hinanden med relevante forslag? Kvinder afstår jo heller ikke fra - heldigvis -at give os mænd gode råd mv. om dette eller hint, og sådan skal det være - uden at få smidt tomme fraser i hovedet.
Men jeg kunne da godt lide at høre, hvad DU vil foreslå i stedet mht. ligelønnen?

Når du vil fortælle mig hvordan jeg skal formulere mig, så forfalder du til mansplaining. Jeg ved sq godt hvad jeg skriver.

Nike Forsander Lorentsen

Herr Arne Lund, er vist hårdt ramt af et par linier. Joda, jeg har arbejdet før kvinders rettigheter siden slutningen af 1960 talet tilsammen med mange andre kvinder, og at undergrave patriarkatet er en af førnøjelserne.

Frau Nike Forsander Lorentsen

Det ser ud til, at vi er nogenlunde lige gamle, lige så længe engagerede i nøjagtig samme mål, omend (ser jeg nu) vi slet, slet ikke er enige om how-to. Det mig en gåde, at du ikke blev fristet til, hellere at rette velfortjent skyts mod budskabet i indlægget (i forgårs 17:55) https://www.information.dk/node/668100#comment-1364377 - i stedet for at sparke til Arne Lunds, på vidt gab åben dør?

'Mansplaining' betyder ikke, at mænd ikke må/bør bidrage til samtalen med forslag og idéer. Begrebet 'mansplaining' dækker udelukkende situationer, hvor mænd fortæller kvinder, hvordan det ER at føle, være, tænke, reagere, handle som kvinde. Nothing else!

@ Arne Lund - Tak for dine kommentarer. Der er langt vej endnu, fortrinsvis takket de rabiate på begge sider.

Nike Forsander Lorentsen

Frau Anina Weber.
At fortælle andre kvinder hvordan de skal handle og gøre, som Herr Lund skriver og som Frau Weber tilsynes er enig med. Godt sådan er den sag. Med venlig hilsen. Frau Forsander Lorentsen.