Læsetid: 5 min.

Det spanske parlamentsvalg er også et valg om Cataloniens ret til at løsrive sig

Spørgsmålet om et selvstændigt Catalonien har splittet et i forvejen polariseret Spanien. Flere partier går nu til valg på at ændre forfatningen – den ene fløj for at give regionerne mulighed for løsrivelse, den anden for helt at annullere det regionale selvstyre
Socialdemokraterne ser ud til igen at skulle danne regering på et spinkelt flertal med opbakning fra Podemos og de catalonske separatistpartier. Her er det Podemos-leder Pablo Iglesias, der opildner publikum i Palma de Mallorca den 15. april.

Socialdemokraterne ser ud til igen at skulle danne regering på et spinkelt flertal med opbakning fra Podemos og de catalonske separatistpartier. Her er det Podemos-leder Pablo Iglesias, der opildner publikum i Palma de Mallorca den 15. april.

Jaime Reina/Ritzau Scanpix

20. april 2019

Efter en hel valgperiode med politisk ustabilitet skal Spanien igen til valg den 28. april. Men i modsætning til det politiske opbrud, man har set andre steder i Europa, handler det i Spanien ikke kun om migration, økonomi og politikerlede.

Centralt i landets politiske krise står spørgsmålet om Catalonien og det regionale selvstyre, som har vist sig som en hidtil uløselig konflikt. Derfor går flere partier nu til valg på at ændre Spaniens forfatning – med vidt forskellige mål.

Mens den ene fløj vil gøre det muligt for regioner som Catalonien selv at bestemme, om de vil løsrive sig, vil den anden helt fjerne den grad af selvstyre, som regionerne i Spanien har nu.

Striden om catalonsk selvstændighed har således været med til at give det nye højreradikale og populistiske parti Vox en afgørende rolle i det kommende valg, siger professor i spansk kultur og historie ved Aarhus Universitet Hans Lauge Hansen.

»De mener, at man helt skal annullere det regionale selvstyre i hele Spanien. Færdigt arbejde. Det får de en vis opbakning til, for der er mange, der er trætte af konflikten med Catalonien,« siger Hans Lauge Hansen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Alvin Jensen
  • Johnny Christiansen
Alvin Jensen og Johnny Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Ja, lad os nu se - de kunne jo reelt så være med til at sikre, at Katalonien bliver i Spanien - og der er jo ikke flertal i regionen for løsrivelse.