Læsetid: 4 min.

Terrorekspert om bomberne i Sri Lanka: Islamisk Stat har fået fodfæste i Sydasien

Påskedag blev Sri Lanka ramt af det værste terrorangreb, siden borgerkrigen i landet sluttede i 2009. En lokal islamistisk gruppe med tråde til Islamisk Stat menes at stå bag. Det er lykkedes Islamisk Stat at etablere et sammenhængende netværk af sympatisører i Sri Lanka, Maldiverne og Sydindien, advarer en af regionens førende terroreksperter
En lokal islamistisk gruppe med tråde til Islamisk Stat menes at stå bag terrorangrebet i Sri Lanka. De seneste år er Islamisk Stats støttegrupper vokset frem i Maldiverne, Sydindien og Sri Lanka. Grupperne opererer ikke under Islamisk Stats flag, men er tilknyttet i forskellige grader, siger professor i sikkerhedsstudier Rohan Gunaratna.

En lokal islamistisk gruppe med tråde til Islamisk Stat menes at stå bag terrorangrebet i Sri Lanka. De seneste år er Islamisk Stats støttegrupper vokset frem i Maldiverne, Sydindien og Sri Lanka. Grupperne opererer ikke under Islamisk Stats flag, men er tilknyttet i forskellige grader, siger professor i sikkerhedsstudier Rohan Gunaratna.

M.A.PUSHPA KUMARA

23. april 2019

Spørger man en af Sydasiens førende terroreksperter, er der ingen tvivl om, hvem der bør stilles til ansvar for det voldsomme terrorangreb, der søndag ramte Sri Lanka.

»Jeg er 100 procent sikker på, at Islamisk Stat står bag,« siger Rohan Gunaratna, professor i sikkerhedsstudier ved Nanyang Technological University i Singapore. Otte bomber eksploderede. Mindst seks i hovedstaden Colombo, en i den nærliggende by Negombo og en i den østlige by Batticaloa. Målene var kirkegængere og hotelgæster. Myndighederne melder om 290 dræbte og flere end 500 sårede med 39 udlændinge blandt de omkomne, herunder tre danskere.

»Islamisk Stat har lidt store nederlag i Irak og Syrien og ønsker at vise, at de er i stand til at kæmpe videre. Med angrebene gør Islamisk Stat opmærksom på, at de stadig er en faktor, der skal tages alvorlig,« forklarer Rohan Gunaratna.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kim Folke Knudsen
Kim Folke Knudsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

jan henrik wegener

Det ser indtil videre ud til at ingen har travlt med at kommentere og det er på en måde forståeligt.
For hvad er der i grunden at sige og skrive ud over noget der er gentaget så mange gange om at "udtrykke vor dybeste medfølelse", o.s.v.?
Men det betyder nok ikke at angrebene ikke optager folks tanker eller at det ikke får følger.
Det kunne jo være i retning af at der kommer yderligere søm i ligkisten til forståelsen for diverse "sager", som det er nærliggende at tro at de involverede terrorister kan påberåbe sig. Det bør de ikke få wheld med.

jan henrik wegener

Ingen havde travlt med at kommentere. Undtagen altså Statsministeren, men det er vel nærmest en del af jobbet.
Og igen. Det burde ikke være kontroversielt at terrorister skal bekæmpes. Når tingene ikke stilles helt på hovedet.

Allan Petersen

Islamisk inspireret terror er blevet trivielt. Det er lige så almindeligt som weekendens sportsnyheder. Når vi møder på arbejde i morgen er det glemt.

Kim Folke Knudsen

De manglende kommentarer her:

Det er den mest rædselsfulde Påske i årtier. Denne religionskrig anstiftet af islamistiske terrorister er tilsyneladende kun ved begyndelsen og ikke ved enden.

Op til højtideligheden brænder Notre Dame i Paris ned en ulykkelig hændelse ikke terrorisme.

og nu dette gennemførte terrorangreb i stor skala på Sri Lanka med over 300 dødsofre.

Vores tanker og medfølelse går til de efterladte ligesom vores tanker og medfølelse gik til de efterladte for terrorangrebet i New Zealand mod to moskeer for lidt over en måned siden.

De fleste tænker .... i dag Sri Lanka imorgen Europa og Danmark.

Der er derfor et behov for et fortsat avanceret og højt terrorberedskab her i Danmark, hvor suspekte miljøer overvåges. Det er nødvendigt men trist, da det kan ramme uskyldige,som ikke har noget med terrorisme at gøre, men som har familiemæssige rødder til Mellemøsten. Men overvågningen er en sikkehedsmæssig nødvendighed punktum.

De seneste angreb stiller spørgsmål ved, hvorledes vi skal tage imod Syriens krigere fra IS.

Som for mit vedkommende må betragtes som terrorister og landsforrædere.

Vi kan ikke tage disse mennesker tilbage og lade dem løbe frit rundt i landet med mulighed for at de vælger nye terrormål her i Danmark.

Personligt vil jeg gå så langt til at erklære, at jeg er tilhænger af at genindføre dødsstraffen for terrorister med ledende ansvar og som har været ansvarlige for utallige krigsforbrydelser mod civile kristne civile syrere og andre civile uskyldige i Mellemøsten og i Europa.

En international krigsforbryderdomstol er helt på sin plads i denne sag på linie med Nürnberg processen i 1946 med mulighed for at idømme dødsstraf i de særligt modbydelige tilfælde.

Det er nødvendigt med en ligeså hård linie overfor den islamistiske terror som den Vesttyskland udviste overfor den røde terror Bader Meinhof og lignende i 1970´erne. Ja IS terror er faktisk betydelig mere vilkårlig og grusom end den tyske terrororganisation Bader Meinhof. Begge organisationer var og er lige afskyelige og en trussel mod hele vores samfunds grundlag.

Den der ikke reagerer rettidigt risikerer at se samfundet revne i anarki og selvtægt, fordi angst og ønsket om at reagere på egen hånd mod den islamistiske terror kan tage over. En åben ladeport til nationalistiske og højreorienterede bevægelser kan åbne sig som konsekvens af, at samfundet ikke reagerer meget håndfast på denne trussel fra IS og fra radikale muslimske miljøer.

Det er nødvendigt at screene personer, som søger dansk statsborgerskab med mellemøstlig baggrund for at være helt sikker på, at de ikke er en femte kolonne som indrejser for at udbrede terror på IS vegne. Det er holdninger som normalt ligger mig uendeligt fjernt men nye tider kræver nye tiltag.

En indvandringspolitik og asylansøger politik må ligegyldig om regeringen er blå eller rød indeholde et betydeligt element af terrorovervågning det vil sige indrejse af potentielle terrorister indenfor landets grænser må forhindres. Det bliver ikke let for midt i flygtningestrømmen, som nu er meget reduceret befinder de ulykkelige skæbner, som er flygtet fra IS terror med rette og som har fuldt krav på vores beskyttelse.

Det næste årti bliver krigen mod IS en krig vi må tage uanset hvad. De er ikke til at forhandle med ligesom Nationalsocialisterne og Stalinisterne heller ikke var til at forhandle med.

I Danmark er der behov for at løfte debatten over på den islamistiske totalitære ideologi, som er IS´s grundlag og ikke at blande troende af Islam kritikløst sammen med den første kategori.

Vi skal bekæmpe den afskyelige ideologi, som fundamentalistisk islamisme er udtryk for, men vi skal gøre det klart, at dem som praktiserer Islam indenfor demokratiets og det civile samfunds rammer er velkommen. Vi har religionsfrihed, men vi må forsvare os mod antidemokratiske trusler mod Danmark, mod Israel, mod USA, mod Europa og mod den vestlige civilisation.

VH
KFK

Søren Fosberg, christian christensen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

@Kim Folke Knudsen
Det ubegrænsede overvågningssamfund.
Genindførelse af dødsstraf.
Hvem har så vundet?

Anne Mette Jørgensen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Benny Larsen, Niels Duus Nielsen, Christian Mondrup og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Slet bare mit indlæg, men kors hvor er jeg dog træt af statsminister-lars' omklamren af døde danskere. Efter 3 års usynlighed kan ingen dansker dø på en opsigtsvækkende måde før statsministeren flux står der med tårer i øjnene. Her omkring er vi begyndt at kalde ham døde-manden, og jeg har efter togulykken indført i mit testamente, at skulle jeg dø på en usædvanlig og nyhedsskabende måde, vil en arv være betinget af, at statsministeren IKKE får lov at spænde mig for valgkampvognen.

Anne Mette Jørgensen og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Helene Kristensen. Det hører til jobbet før en statsminister at udtale sig når danske statsborgere dør ved attentater mm i udlandet. Og en statsminister har også et hjerte på trots af blå politik.

jens peter hansen

Helene Kristensen, må Løkke nu heller ikke have følelser. Shylocks monolog viser vist noget alment:
Hath not a Jew eyes? Hath not a Jew hands, organs, dimensions, senses, affections, passions? Fed with the same food, hurt with the same weapons, subject to the same means, warmed and cooled by the same winter and summer, as a Christian is? If you prick us, do we not bleed? If you tickle us, do we not laugh? If you poison us, do we not die? And if you wrong us, shall we not revenge?

Mon ikke statsministre, fabrikanter, soso'er, muslimer og hinduer alle har følelser. Eller har du, HK, patent på hvem der må udtale sig ved død og ødelæggelse ?

Jan Weber Fritsbøger

KFK skriver: "vi må forsvare os mod antidemokratiske trusler mod Danmark, mod Israel, mod USA, mod Europa og mod den vestlige civilisation."
skal jeg forstå det derhen at trusler imod andre end de nævnte feks imod muslimske lande, pr definition er demokratiske, eller bliver trusler demokratiske når vi truer, kan trusler overhovedet være demokratiske, har de nævnte monopol på at forsvare sig, ?
kan en aggressor påberåbe sig retten til forsvar når et angreb skal legitimeres, som USA Israel og faktisk også danmark gør, nej !
krig er en forbrydelse imod menneskeheden og der findes ikke legitime krige, også fremstilling og salg af militære våben er forbrydelser imod menneskeheden, og ingen juridiske artefakter kan ændre dette faktum.
Jens peter hansen er aggressorens følelser ligeværdige med ofrenes ? er løkke fri for skyld når "terrorister" hævner vestlig aggression, som du lige har sagt de har ret til,
jeg vil aldrig bakke op om aggression, men jeg mener heller ikke hævn er legitim vold avler vold, så vi skal alle afholde os fra vold og dermed lade være at hævne, 911 er IKKE en valid undskyldning for nogen krige, intet land har nogen som helst ret til at hævne.