Nyhed
Læsetid: 4 min.

Terrorekspert om bomberne i Sri Lanka: Islamisk Stat har fået fodfæste i Sydasien

Påskedag blev Sri Lanka ramt af det værste terrorangreb, siden borgerkrigen i landet sluttede i 2009. En lokal islamistisk gruppe med tråde til Islamisk Stat menes at stå bag. Det er lykkedes Islamisk Stat at etablere et sammenhængende netværk af sympatisører i Sri Lanka, Maldiverne og Sydindien, advarer en af regionens førende terroreksperter
En lokal islamistisk gruppe med tråde til Islamisk Stat menes at stå bag terrorangrebet i Sri Lanka. De seneste år er Islamisk Stats støttegrupper vokset frem i Maldiverne, Sydindien og Sri Lanka. Grupperne opererer ikke under Islamisk Stats flag, men er tilknyttet i forskellige grader, siger professor i sikkerhedsstudier Rohan Gunaratna.

En lokal islamistisk gruppe med tråde til Islamisk Stat menes at stå bag terrorangrebet i Sri Lanka. De seneste år er Islamisk Stats støttegrupper vokset frem i Maldiverne, Sydindien og Sri Lanka. Grupperne opererer ikke under Islamisk Stats flag, men er tilknyttet i forskellige grader, siger professor i sikkerhedsstudier Rohan Gunaratna.

M.A.PUSHPA KUMARA

Udland
23. april 2019

Spørger man en af Sydasiens førende terroreksperter, er der ingen tvivl om, hvem der bør stilles til ansvar for det voldsomme terrorangreb, der søndag ramte Sri Lanka.

»Jeg er 100 procent sikker på, at Islamisk Stat står bag,« siger Rohan Gunaratna, professor i sikkerhedsstudier ved Nanyang Technological University i Singapore. Otte bomber eksploderede. Mindst seks i hovedstaden Colombo, en i den nærliggende by Negombo og en i den østlige by Batticaloa. Målene var kirkegængere og hotelgæster. Myndighederne melder om 290 dræbte og flere end 500 sårede med 39 udlændinge blandt de omkomne, herunder tre danskere.

»Islamisk Stat har lidt store nederlag i Irak og Syrien og ønsker at vise, at de er i stand til at kæmpe videre. Med angrebene gør Islamisk Stat opmærksom på, at de stadig er en faktor, der skal tages alvorlig,« forklarer Rohan Gunaratna.

Måden, angrebet var koordineret og udført på, blandt andet ved hjælp af selvmordsbomber, tyder ligeledes på, at en større og ressourcestærk organisation står bag. Det stemmer overens med en bekymrende udvikling i regionen, hvor det de seneste år er lykkedes Islamisk Stat at knytte bånd mellem ekstreme islamistiske grupper på tværs af landegrænser. Grupperne opererer ikke under Islamisk Stats flag, men er tilknyttet i forskellige grader.

»Islamisk Stats støttegrupper er vokset frem i Maldiverne, Sydindien og Sri Lanka. Og de er forbundne. Derfor er det meget vigtigt for de lande at arbejde sammen med internationale partnere i kampen mod terror. 63 procent af alle muslimer i verden bor i Asien og Stillehavsområdet. Regeringerne i de lande bliver nødt til at samarbejde om at bekæmpe ekstremisme for at undgå, at sikkerhedssituationen i Asien forværres som i Mellemøsten,« siger Rohan Gunaratna.

Efterretningsfiasko

Sri Lanka er som mange andre lande i regionen en nation sammensat af mange forskellige etniske og religiøse grupper. Buddhismen er den største religion og dyrkes af 70 procent af befolkningen, hvilket primært vil sige den etniske majoritet singaleserne. Hinduer udgør 12 procent, muslimer ti procent og kristne omkring seks procent.

Spændinger mellem muslimer og buddhister har de seneste år været tiltagende, mens det historisk har været forholdet mellem singalesere og den hovedsageligt hinduistiske gruppe af tamiler, der har været en kilde til vold og konflikt.

Først i 2009, efter 25 års borgerkrig, lykkedes det regeringen at nedkæmpe oprørsgruppen De Tamilske Tigre, der ønskede selvstændighed i den nordøstlige del af øen. Krigen kostede mellem 70.000 og 80.000 mennesker livet. Mange civile blev dræbt af bombeangreb og selvmordsaktioner. Men selv ikke under borgerkrigens mest blodige faser måtte så mange uskyldige lade livet ved en enkelt terrorhandling, som tilfældet var påskedag.

At det overhovedet kunne ske skyldes, hvad Rohan Gunaratna betegner som en efterretningsfadæse.

»Sri Lankas evne til at bekæmpe terrorisme var på et meget højt niveau før 2009, men efterretningsmaskineriet blev efterfølgende nedprioriteret på grund af pres fra Vesten, hvor mange regeringer var kritiske. Det har betydet, at evnen til at overvåge og monitorere grupper er blevet forringet. Det her angreb er tydeligvis en sikkerhedsmæssig fiasko,« siger han.

Ifølge nyhedsbureauet AFP modtog Sri Lanka tidligere på måneden en advarsel fra et andet lands efterretningstjeneste om, at et terrorangreb rettet mod kirker var under opsejling. Informationerne indeholdt navne på formodede involverede og blev delt mellem relevante sikkerhedsmyndigheder. Alligevel blev angrebet ikke forhindret. Mandag bekræftede regeringen, at en lokal jihadistgruppe udførte angrebene. Myndighederne undersøger fortsat mulige forbindelser til udlandet.

Sri Lankas premierminister, Ranil Wickremesinghe, har afvist at have haft kendskab til terrorplanerne og vil nu have forløbet undersøgt. Premierministeren var i slutningen af sidste år del af en bitter politisk strid med landets præsident, der i oktober fyrede ham og opløste parlamentet. Men præsidentens forsøg på at vælte regeringen mislykkedes, og Ranil Wickremesinghe blev genindsat.

Det betændte forhold mellem præsident og premierminister kan have haft betydning for forløbet. Ifølge regeringens talsperson var regeringens ministre ikke til stede ved et møde i landets nationale sikkerhedsråd, der ledes af præsidenten. Den politiske tumult fik sidste år internationale ratingbureauer til at nedgradere Sri Lankas kreditværdighed på et kritisk tidspunkt. Landets økonomiske vækst var på under to procent i sidste kvartal af 2018 – det laveste i mange år. Og med søndagens terrorangreb bliver det endnu sværere at nå den nationale målsætning om økonomisk vækst på 3,5 procent i 2019.

Imens fortsætter jagten på de skyldige. Mandag var i alt 24 blevet arresteret i forbindelse med attentaterne. Ifølge terroreksperten Rohan Gunaratna er det meget begrænset, hvad Islamisk Stat kan mønstre af opbakning blandt Sri Lanka og resten af Sydasiens muslimer. Forholdsvis få muslimer fra regionen har taget del i kampene i Syrien og Irak. Til gengæld har imamer og andre prædikanter fra Mellemøsten fået et større publikum og haft held med at sprede budskaber om sharia og andre radikale tolkninger af islam.

»Det er meget vigtigt ikke at dæmonisere muslimerne. De her angreb er udført af en utroligt lille minoritet. Muslimske ledere skal inkluderes og tilføres ressourcerne og beføjelserne til at bekæmpe ekstremismen. Måden at komme terroren til livs på er ved at arbejde sammen med muslimerne og ikke at marginalisere og isolere dem. Det er vigtigt, at myndighederne i Sri Lanka gør en indsats for at promovere den lokale og tolerante islam og forhindre den, der kommer udefra, fra Mellemøsten,« siger Rohan Gunaratna.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

jan henrik wegener

Det ser indtil videre ud til at ingen har travlt med at kommentere og det er på en måde forståeligt.
For hvad er der i grunden at sige og skrive ud over noget der er gentaget så mange gange om at "udtrykke vor dybeste medfølelse", o.s.v.?
Men det betyder nok ikke at angrebene ikke optager folks tanker eller at det ikke får følger.
Det kunne jo være i retning af at der kommer yderligere søm i ligkisten til forståelsen for diverse "sager", som det er nærliggende at tro at de involverede terrorister kan påberåbe sig. Det bør de ikke få wheld med.

jan henrik wegener

Held med.

christian christensen

Så fik vi da en forfriskende social vinkel på sagen, så vi kan snakke om noget andet.

jan henrik wegener

Ingen havde travlt med at kommentere. Undtagen altså Statsministeren, men det er vel nærmest en del af jobbet.
Og igen. Det burde ikke være kontroversielt at terrorister skal bekæmpes. Når tingene ikke stilles helt på hovedet.

slettet profil

Islamisk inspireret terror er blevet trivielt. Det er lige så almindeligt som weekendens sportsnyheder. Når vi møder på arbejde i morgen er det glemt.

christian christensen

Jeg kan henvise til Informations udmærkede leder fra den 16 marts, om den islamistiske terror, der er på retur. Det var den så ikke lige i går, men lad os håbe, det er en sidste desperat opblussen.

https://www.information.dk/udland/leder/2019/03/islamisk-terrorisme-paa-...

Der er åbenbart langt til Asien i en dansk medievirkelighed.

ISIS har været etableret længe i sydøstasien. Der har været svære kampe mellem ISIS og de filippinske myndigheder i Marawi for over et år siden og terrorbomber mod katedralen i Jolo i januar d.å.

https://www.theguardian.com/world/2019/feb/08/the-fight-is-not-over-fear...

Kim Folke Knudsen

De manglende kommentarer her:

Det er den mest rædselsfulde Påske i årtier. Denne religionskrig anstiftet af islamistiske terrorister er tilsyneladende kun ved begyndelsen og ikke ved enden.

Op til højtideligheden brænder Notre Dame i Paris ned en ulykkelig hændelse ikke terrorisme.

og nu dette gennemførte terrorangreb i stor skala på Sri Lanka med over 300 dødsofre.

Vores tanker og medfølelse går til de efterladte ligesom vores tanker og medfølelse gik til de efterladte for terrorangrebet i New Zealand mod to moskeer for lidt over en måned siden.

De fleste tænker .... i dag Sri Lanka imorgen Europa og Danmark.

Der er derfor et behov for et fortsat avanceret og højt terrorberedskab her i Danmark, hvor suspekte miljøer overvåges. Det er nødvendigt men trist, da det kan ramme uskyldige,som ikke har noget med terrorisme at gøre, men som har familiemæssige rødder til Mellemøsten. Men overvågningen er en sikkehedsmæssig nødvendighed punktum.

De seneste angreb stiller spørgsmål ved, hvorledes vi skal tage imod Syriens krigere fra IS.

Som for mit vedkommende må betragtes som terrorister og landsforrædere.

Vi kan ikke tage disse mennesker tilbage og lade dem løbe frit rundt i landet med mulighed for at de vælger nye terrormål her i Danmark.

Personligt vil jeg gå så langt til at erklære, at jeg er tilhænger af at genindføre dødsstraffen for terrorister med ledende ansvar og som har været ansvarlige for utallige krigsforbrydelser mod civile kristne civile syrere og andre civile uskyldige i Mellemøsten og i Europa.

En international krigsforbryderdomstol er helt på sin plads i denne sag på linie med Nürnberg processen i 1946 med mulighed for at idømme dødsstraf i de særligt modbydelige tilfælde.

Det er nødvendigt med en ligeså hård linie overfor den islamistiske terror som den Vesttyskland udviste overfor den røde terror Bader Meinhof og lignende i 1970´erne. Ja IS terror er faktisk betydelig mere vilkårlig og grusom end den tyske terrororganisation Bader Meinhof. Begge organisationer var og er lige afskyelige og en trussel mod hele vores samfunds grundlag.

Den der ikke reagerer rettidigt risikerer at se samfundet revne i anarki og selvtægt, fordi angst og ønsket om at reagere på egen hånd mod den islamistiske terror kan tage over. En åben ladeport til nationalistiske og højreorienterede bevægelser kan åbne sig som konsekvens af, at samfundet ikke reagerer meget håndfast på denne trussel fra IS og fra radikale muslimske miljøer.

Det er nødvendigt at screene personer, som søger dansk statsborgerskab med mellemøstlig baggrund for at være helt sikker på, at de ikke er en femte kolonne som indrejser for at udbrede terror på IS vegne. Det er holdninger som normalt ligger mig uendeligt fjernt men nye tider kræver nye tiltag.

En indvandringspolitik og asylansøger politik må ligegyldig om regeringen er blå eller rød indeholde et betydeligt element af terrorovervågning det vil sige indrejse af potentielle terrorister indenfor landets grænser må forhindres. Det bliver ikke let for midt i flygtningestrømmen, som nu er meget reduceret befinder de ulykkelige skæbner, som er flygtet fra IS terror med rette og som har fuldt krav på vores beskyttelse.

Det næste årti bliver krigen mod IS en krig vi må tage uanset hvad. De er ikke til at forhandle med ligesom Nationalsocialisterne og Stalinisterne heller ikke var til at forhandle med.

I Danmark er der behov for at løfte debatten over på den islamistiske totalitære ideologi, som er IS´s grundlag og ikke at blande troende af Islam kritikløst sammen med den første kategori.

Vi skal bekæmpe den afskyelige ideologi, som fundamentalistisk islamisme er udtryk for, men vi skal gøre det klart, at dem som praktiserer Islam indenfor demokratiets og det civile samfunds rammer er velkommen. Vi har religionsfrihed, men vi må forsvare os mod antidemokratiske trusler mod Danmark, mod Israel, mod USA, mod Europa og mod den vestlige civilisation.

VH
KFK

Søren Fosberg, christian christensen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

@Kim Folke Knudsen
Det ubegrænsede overvågningssamfund.
Genindførelse af dødsstraf.
Hvem har så vundet?

Anne Mette Jørgensen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Benny Larsen, Niels Duus Nielsen, Christian Mondrup og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Slet bare mit indlæg, men kors hvor er jeg dog træt af statsminister-lars' omklamren af døde danskere. Efter 3 års usynlighed kan ingen dansker dø på en opsigtsvækkende måde før statsministeren flux står der med tårer i øjnene. Her omkring er vi begyndt at kalde ham døde-manden, og jeg har efter togulykken indført i mit testamente, at skulle jeg dø på en usædvanlig og nyhedsskabende måde, vil en arv være betinget af, at statsministeren IKKE får lov at spænde mig for valgkampvognen.

Anne Mette Jørgensen og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Helene Kristensen. Det hører til jobbet før en statsminister at udtale sig når danske statsborgere dør ved attentater mm i udlandet. Og en statsminister har også et hjerte på trots af blå politik.

jens peter hansen

Helene Kristensen, må Løkke nu heller ikke have følelser. Shylocks monolog viser vist noget alment:
Hath not a Jew eyes? Hath not a Jew hands, organs, dimensions, senses, affections, passions? Fed with the same food, hurt with the same weapons, subject to the same means, warmed and cooled by the same winter and summer, as a Christian is? If you prick us, do we not bleed? If you tickle us, do we not laugh? If you poison us, do we not die? And if you wrong us, shall we not revenge?

Mon ikke statsministre, fabrikanter, soso'er, muslimer og hinduer alle har følelser. Eller har du, HK, patent på hvem der må udtale sig ved død og ødelæggelse ?

Jan Weber Fritsbøger

KFK skriver: "vi må forsvare os mod antidemokratiske trusler mod Danmark, mod Israel, mod USA, mod Europa og mod den vestlige civilisation."
skal jeg forstå det derhen at trusler imod andre end de nævnte feks imod muslimske lande, pr definition er demokratiske, eller bliver trusler demokratiske når vi truer, kan trusler overhovedet være demokratiske, har de nævnte monopol på at forsvare sig, ?
kan en aggressor påberåbe sig retten til forsvar når et angreb skal legitimeres, som USA Israel og faktisk også danmark gør, nej !
krig er en forbrydelse imod menneskeheden og der findes ikke legitime krige, også fremstilling og salg af militære våben er forbrydelser imod menneskeheden, og ingen juridiske artefakter kan ændre dette faktum.
Jens peter hansen er aggressorens følelser ligeværdige med ofrenes ? er løkke fri for skyld når "terrorister" hævner vestlig aggression, som du lige har sagt de har ret til,
jeg vil aldrig bakke op om aggression, men jeg mener heller ikke hævn er legitim vold avler vold, så vi skal alle afholde os fra vold og dermed lade være at hævne, 911 er IKKE en valid undskyldning for nogen krige, intet land har nogen som helst ret til at hævne.