Interview
Læsetid: 4 min.

To måneder før EP-valget har DF endnu ikke besluttet, om de vil samarbejde med Le Pen

Den yderste højrefløj kan blive en stor magtfaktor i EU, hvis partierne kan samarbejde om en stor gruppe efter EP-valget i maj. Dansk Folkeparti håber på at blive en del af en større gruppe. Men partiet har endnu ikke besluttet, om de eksempelvis er klar til at alliere sig med franske Rassemblement National og Marine Le Pen, siger spidskandidat Peter Kofod
Dansk Folkeparti har endnu ikke lagt sig fast på, hvilke højrenationale partier, de vil samarbejde med efter valget til Europa-Parlamentet, fortæller partiets spidskandidat Peter Kofod.

Dansk Folkeparti har endnu ikke lagt sig fast på, hvilke højrenationale partier, de vil samarbejde med efter valget til Europa-Parlamentet, fortæller partiets spidskandidat Peter Kofod.

Louise Herrche Serup

Udland
4. april 2019

Lige nu arbejder højrenationale kræfter i EU på at samle Europas højrefløjspartier i én stor supergruppe i Europa-Parlamentet.

Den hidtidige magtalliance mellem Europa-Parlamentets største grupper står til at miste sit flertal med valget i maj, og dermed kan en supergruppe på højrefløjen for første gang nogensinde blive en reel magtfaktor i EU.

Det store spørgsmål er nu, om højrenationalisterne – som historisk har været splittede og har haft svært ved at samarbejde – kan finde ud af at forene sig.

Spørger man Peter Kofod, som er Dansk Folkepartis spidskandidat til valget, vil DF gerne være med i en større gruppe. Men her mindre end to måneder før valget, har han og DF endnu ikke lagt sig fast på, hvilke partier de kan samarbejde med – og hvilke de ikke vil indgå i en gruppe med. 

»Selvfølgelig er der partier, vi ikke kan samarbejde med, og sådan er det. Vi har ikke en liste over partier, der er perfekte, og partier der er det modsatte. Vores vej frem er at sige, hvem vi bedst kan med, og så er det at kigge på hinanden og sige, hvad kan vi gøre for, at den her kreds vokser,« siger Peter Kofod.

Dansk Folkeparti står til at gå tilbage, men de fleste målinger peger på, at flere af de andre europæiske højrenationalister står til fremgang, blandt andet i Tyskland og Italien. Også ved det seneste EP-valg i 2014 fik den yderste højrefløj stor fremgang i parlamentet.

Har aldrig mødt Le Pen

Et af de partier på den yderste højrefløj, som står til at få et godt valg, er franske Rassemblement National (tidligere Front National). Netop Rassemblement National forsøger sammen med Matteo Salvini, der er leder af det italienske regeringsparti Lega, at skaffe opbakning til en supergruppe.

Tidligere forskning i Rassemblement National viser, at skandinaviske højrefløjspartier som Dansk Folkeparti har været bekymrede for, hvordan det ville blive opfattet af deres vælgere derhjemme, hvis de i Europa samarbejdede med Rassemblement National og dets formand, Marine Le Pen, som især tidligere har haft en mere ekstremistisk profil.

Det er dog ikke en bekymring, Peter Kofod kan genkende.

– Vil I samarbejde med Rassemblement National efter det kommende valg?

»Det vil vi komme til at forholde os til inden valget.«

– Inden valgkampen?

»Målsætningen er, at vi kommer til at forholde os til de her spørgsmål, inden der bliver valg.«

– Hvad bliver I klogere på inden da?

»Vi skal jo lige blive klogere på, hvad vi vil synes er klogt, hvad der er godt, og hvem der ligner os. Så jeg synes, der er mange overvejelser, for der er rigtig mange partier på den europæiske højrefløj,« siger han og fortsætter:

»Altså, jeg har aldrig mødt Marine Le Pen, så jeg ved ikke, hvor forfærdeligt det ville være at sidde ved siden af hende. Det er ikke noget, jeg rigtig har overvejet endnu. Interessen har været større for at prøve at finde ud af at skabe nogle nære relationer til dem, som ligner os meget, så udgangspunktet for gruppen kan være det samme som vores udgangspunkt,« siger han og tilføjer, at DF er et lille parti sammenlignet med nogle af de andre højrenationalistiske partier i Europa.

»Vores egen forventning er to mandater. Andre partier i Europa vil jo komme derned med måske 20 mandater – i Legas tilfælde bliver det måske næsten 30 mandater. Så vi er bare dværgene i det der puslespil.«

Ja til Lega

Nogle af de partier, som Peter Kofod gerne vil danne gruppe med, er netop italienske Lega, som i øjeblikket er i gruppen ENF sammen med Le Pens Rassemblement National.

Matteo Salvini har i sine bestræbelser på at samle de europæiske partier på højrefløjen rakt ud til det polske regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS), som Dansk Folkeparti sidder i gruppe med nu. Han har også rakt ud til den ungarske premierminister Viktor Orbáns parti, Fidesz.

– Har Salvini også kontaktet DF angående en ny gruppe?

»Det er et mærkeligt spørgsmål. Om han personligt har ringet til Kristian Thulesen Dahl, eller hvad mener du?«

– Jeg mener, om Lega har kontaktet Dansk Folkeparti?

»Jeg tror, der er mange, der er interesserede i os, og vores MEP’ere har, så vidt jeg er orienteret, et rigtig godt forhold til de italienske MEP’ere fra Salvinis parti, og det synes jeg da er godt. Jeg håber, vi kommer til at snakke meget mere med Lega,« siger han og forklarer, at Dansk Folkeparti fortsat gerne vil være i gruppe med Sverigedemokraterna og De Sande Finner, og at de derudover skotter til Frihedspartiet i Østrig og Alternative für Deutschland.

Hvis Dansk Folkeparti sammen med andre højrenationalister formår at få reel indflydelse i parlamentet, skal den bruges til at styrke grænsekontrollen ved EU’s ydre grænser, siger Peter Kofod. Det er det eneste, Peter Kofod synes, EU er godt for.

»Jeg vil have lukkede grænser. Der skal være kontrol, der skal være hegn, der skal være pigtråd. Skibe skal trækkes tilbage til udgangspunktet i Afrika, kontrol på havet, hegn på landjorden. Jeg vil have hele pakken,« siger Peter Kofod.

Serie

EP-valg 2019: Et nyt EU

Det er det mest spændende valg til Europa-Parlamentet i vor tid. Uanset hvad, bliver det et helt nyt EU, der træder frem på den anden side. De britiske parlamentarikere er måske væk, på godt og ondt, og de seneste års politiske opbrud i Europa skaber mulighed for helt nye alliancer til at løse de problemer, der mere end nogensinde bekymrer europæerne: klima, migration og social uretfærdighed.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nyrup Rasmussens mest (eneste?) fornuftige udtalelse: stuerene, det bliver I aldrig (om DF).

Karsten Lundsby, Carsten Nørgaard, Jesper Sano Højdal og Gert Romme anbefalede denne kommentar

DF har tidligere altid lagt stor afstand til Marine Le Pens parti, det tidl. Front National nu Rassemblement National. Således sagde Morten Messerschmidt 31.3.14:
http://nyheder.tv2.dk/politik/2014-03-31-messerschmidt-front-national-er...

"Front National er på mange måder et parti, som man må begræde spiller så stor en rolle. Det er trist, at et parti med dybt antisemitiske rødder, økonomisk politik funderet i protektionisme og som er kendt for at markere sig med alle mulige bizarre meldinger, kan få så mange franskmænds stemmer, siger Morten Messerschmidt."

Christian De Coninck Lucas

Hvem er desperat nu, Bonderøv?

Det er jo et oxymoron til at starte med. Det ligger endda i ordet “højrefløjspartier”. Nationale partier fra forskellige nationer kan kun blive enige med sig selv om at netop deres egen nation er den der bliver udnyttet af de andre lande i EU.

Én eneste ting vil de kunne blive enige om som gruppe: at muslimer og afrikanske indvandrere er super farlige for den europæiske sammenhængskræft (som de ironisk nok ellers i alle andre sager føler sig truet af).

Dømt til at fejle.

Rolf Andersen

Kan vi ikke snart få den kandidattest til EP-valget, som langt de fleste medier - inklusive Information - allerede har bragt til det danske folketingsvalg ??