Læsetid: 5 min.

Trods branden: Notre Dame skal rejse sig – det har katedralen gjort før

Det var et rædselssyn, da en af Europas mest betydningsbærende arkitektoniske frembringelser sprang i flammer, og spiret styrtede. Forhåbentlig kan en genopbygning blive et projekt, der kan bidrage til samling i det splittede Frankrig
Mange græd, nogle måtte skjule ansigtet i hænderne, og andre faldt på knæ og bad for kirkens redning, da Notre Dame-kirken brød i brand mandag aften.  Kirken med de to knejsende tårne og det elegante spir er ikke bare indbegrebet af Paris – og af hele Frankrig. Det er en af europæisk civilisations mest dragende frembringelser

Mange græd, nogle måtte skjule ansigtet i hænderne, og andre faldt på knæ og bad for kirkens redning, da Notre Dame-kirken brød i brand mandag aften.  Kirken med de to knejsende tårne og det elegante spir er ikke bare indbegrebet af Paris – og af hele Frankrig. Det er en af europæisk civilisations mest dragende frembringelser

ERIC FEFERBERG

17. april 2019

Knugende, rædselsvækkende var det, da Notre Dame-kirkens spir mandag aften kammede over og styrtede i de flammer, der omspændte katedralens tag.

I Paris stod tilskuere chokerede på broer og boulevarder, langs Seinens flodkajer, foran cafeer og statelige bedsteborgerhuse. Mange græd, nogle måtte skjule ansigtet i hænderne, andre faldt på knæ og bad for kirkens redning.

En stor del af dem, der over hele verden fulgte med i skærmbilleder fra begivenheden, følte en gribende nærhed, et personligt tab. Notre Dame med de to knejsende tårne og det elegante spir er ikke bare indbegrebet af Paris – og af hele Frankrig.

Det er en af europæisk civilisations mest dragende frembringelser: en himmelstræbende arkitektonisk skønhed og stedet, hvor vidtrækkende politiske begivenheder har fundet sted over de sidste 850 år.

Grundstenen til katedralen blev lagt i foråret 1163, ifølge overleveringen med tilstedeværelse af Kong Ludvig VII og Pave Alexander III. Formålet med det ærgerrige byggeri var at udtrykke selvbevidstheden i et groende Paris og Frankrig. Katedralen nåede en slags færdiggørelse 182 år senere, i 1345.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
  • Gert Romme
  • Alvin Jensen
Torben K L Jensen, Gert Romme og Alvin Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kim Houmøller

Accepter, det vil tage imellem 10 og 20 år at genopbygge. Hastværk er lastværk!

@Klavs Hansen, nej, Notre Dame er ikke "bare en ting". Den er kultur, historie og kulturhistorie - et af tegnene på civilisation!

@Anders Sørensen, den kommentar er bundslam - ukultiveret og uciviliseret bundslam!

Søren Ferling, Per Torbensen, Jørn Andersen, Jens Christensen, Bjørn Pedersen og Else Marie Arevad anbefalede denne kommentar
Christina Petterson

@Jens Winther Folk er gaaet mere amok over branden i Notre Dame end nedskydningen af 50 mennesker for en maaned siden. Saa ja, det er bare en ting som tillaegges mere vaerdi pga sin kulturhistorie end et menneskeliv. Jeg er dybt rystet.

Saint-Just ville sætte ild til Notre Dame i 1793. Kommunarder ville igen ødelægge den under Pariserkommunen, kun Gustave Courbet overtalelsesevner forhindrede det, og man flåede i stedet Vendôme-søjlen ned.

Notre Dame Katedralen har overlevet englænderne, Jakobinerne, Napoleon, Pariserkommunen i 1871, tyskerne og Vichy....men altså ikke neoliberalismen....

Søren Ferling, Trond Meiring, Trond Meiring og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

Man kan altså ikke sammenligne tab af menneskeliv og tab af kulturskatte. På kort sigt er det første værst, men efter 500 år?

Thomas T. Jensen

Rigmænd "virtue flasher" deres godhed ved at donere millioner af EUR til genopbygningen. Men det er den katolske kirke, der ejer kirken. Hvad om den katolske kirke hostede op med milliarderne til genopbygningen???
Imens har paven travlt med at ryste hånd med "Jomfruen af Sverige", børneoraklet som vil mane til kamp for klimaet. Det endegyldige bevis for at klimakamp er er en religiøs vækkelse.
Flere "Ave Maria'er" for klimaet fra folket. Men det er solen, der bestemmer.