Læsetid: 3 min.

De unge har ret

I denne erklæring kommer en række internationale forskere med et klimaopråb – og deres støtte til de skolebørn, der den seneste tid har strejket fra skolen med kravet om, at politikerne skal handle nu
12. april 2019

Verdens unge har indledt vedholdende demonstrationer for beskyttelsen af klimaet og det øvrige grundlag for menneskets trivsel. Som forskere og akademikere på tværs af alle fag og fra hele verden erklærer vi: Deres bekymringer er velbegrundede og understøttet af den bedst tilgængelige forskning. De aktuelle indsatser for at beskytte klimaet og biosfæren er dybt utilstrækkelige.

Næsten alle lande har underskrevet og ratificeret Parisaftalen fra 2015 og dermed juridisk forpligtet sig til at holde den globale opvarmning et godt stykke under to grader celsius samt stræbe efter at begrænse temperaturstigningen til 1,5 grader celsius målt i forhold til de førindustrielle niveauer.

Forskningen har med al tydelighed påvist, at en stigning på to grader celsius i stedet for en stigning på 1,5 grader celsius markant vil forstærke de klimarelaterede konsekvenser samt risikoen for, at nogle af dem bliver uoprettelige. Derudover vil den uensartede fordeling af de fleste konsekvenser indebære, at en stigning på to grader celsius vil forstærke de allerede eksisterende globale uligheder.

Det er altafgørende, at vi igangsætter en øjeblikkelig reduktion i udledningen af CO2 og andre drivhusgasser. Den styrke, som klimakrisen vil ramme os med i fremtiden, afhænger i høj grad af vores samlede udledninger over tid, og markante reduktioner nu vil begrænse skaderne.

Således har FN’s klimapanel (IPCC) for nylig vurderet, at en halvering af CO2-udledningen inden 2030 (i forhold til niveauet i 2010) og et globalt nettostop for CO2-udledninger i 2050 (såvel som kraftige reduktioner i udledningen af andre drivhusgasser) kan give os 50 pct. chance for at holde os under en temperaturstigning på 1,5 grader celsius. I betragtning af at industrialiserede lande har udledt mere CO2 og draget mest fordel af de tidligere udledninger, har disse lande et moralsk ansvar for at gennemføre omstillingerne hurtigere end andre dele af verden.

Ikke tid til at vente

Der eksisterer allerede mange teknologiske, naturbaserede og samfundsmæssige løsninger. De unge demonstranter gør med rette krav på, at disse løsninger tages i brug, så vi kan skabe et bæredygtigt samfund. Uden en målrettet og fokuseret indsats hænger deres fremtid i en tynd tråd. Vi har ikke tid til at vente på, at de kommer til magten.

Politikere bærer det enorme ansvar for at skabe de nødvendige løsninger i tide. De er nødt til at vedtage en politik, der gør klimavenlig og bæredygtig handling enkel og omkostningseffektiv og omvendt gør klimaødelæggende valg ikkeattraktive og dyre.

Eksempler herpå omfatter effektive CO2-priser og -reguleringer, stop for støtte til klimaskadende aktiviteter og produkter, standarder for energieffektivisering, sociale tiltag samt massive, direkte investeringer i vedvarende energi, elektrificering på tværs af sektorer, infrastrukturer for offentlig transport samt en dæmpning af forbruget. At sikre en social retfærdig fordeling af omkostningerne og fordelene ved klimapolitikken fordrer et målrettet fokus, men det er både muligt og tvingende nødvendigt.

Den massive mobilisering af de unges klimabevægelse – kendt som Fridays for Future, School/Youth Strike 4 Climate, Youth for (eller 4) Climate og Youth Climate Strike – viser, at de unge forstår situationen. Vi bifalder og støtter deres krav om hurtig og kraftfuld handling.

Vi ser det som vores samfundsmæssige, etiske og videnskabelige ansvar at tale, så det ikke kan misforstås: Kun hvis menneskeheden handler hurtigt og beslutsomt, kan vi begrænse den globale opvarmning, stoppe den igangværende masseudryddelse af dyre- og plantearter og sikre det naturskabte grundlag for fødevareforsyningen og trivslen for nuværende og fremtidige generationer. Det er, hvad de unge mennesker kæmper for. De fortjener vores respekt og fulde opbakning.

Forfattere: Gregor Hagedorn, Peter Kalmus, Michael Mann, Sara Vicca, Joke Van den Berge, Jean-Pascal van Ypersele, Dominique Bourg, Jan Rotmans, Roope Kaaronen, Stefan Rahmstorf, Helga Kromp-Kolb, Gottfried Kirchengast, Reto Knutti, Sonia I. Seneviratne, Philippe Thalmann, Raven Cretney, Alison Green, Kevin Anderson, Martin Hedberg, Douglas Nilsson, Amita Kuttner, Katharine Hayhoe

Oversat af Mathias Ertmar Mencke

De mange unge i byer verden over – her København – der går på gaden om fredagen i protest for klimaet bakkes nu op af en stor gruppe af verdens førende forskere.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Kurt Nielsen
  • Peter Knap
  • Lillian Larsen
  • Poul Anker Sørensen
Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Peter Knap, Lillian Larsen og Poul Anker Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er ikke blot et ungdomsoprør. Der er allerede en bred bevægelse i verdens befolkninger for beskyttelse af klimaet.