Læsetid: 8 min.

»Det er værre at abortere et ufødt barn end at lade migranter drukne i Middelhavet«

Europas yderste højrefløj benytter sig frem mod europaparlamentsvalget i stadig større grad af religiøs fundamentalistisk retorik. Højrepopulister og konservative kristne angriber sammen EU for at have påtvunget nationalstaterne liberale værdier og åbne grænser, og med støtte fra amerikanske prædikanter og russiske ortodokse præster vil man redde kontinentet fra feminisme, aborter, homoseksualitet og islam. Italien udgør frontlinjen i værdikrigen
Konferencen Wold Congress of Families, organiseret af den amerikanske højrereligiøse organisation International Organization for the Family, blev mødt af protestdemonstrationer.

Konferencen Wold Congress of Families, organiseret af den amerikanske højrereligiøse organisation International Organization for the Family, blev mødt af protestdemonstrationer.

Nicola Marfisi/Ritzau Scanpix

9. april 2019

VERONA – Buslinje 24 er lige kørt fra stoppestedet foran Verona jernbanestation, da en ung passager åbner et vindue bagest i bussen.

»Så gå dog i kirke og bed om syndsforladelse, skide bøsser,« råber han.

Kun få på gaden hører ham i larmen fra tusindvis af demonstranter. En ung kvinde reagerer dog ved at sende en fuckfinger i bussens retning.

»Du kan være helt rolig, mamma. Jeg er ikke fascist, men blot homo,« står der på hendes T-shirt.

En mand i en trøje med påskriften »Regnbuefamilie« passerer forbi med et blafrende flag med budskabet:

»Det er kærlighed, som skaber en familie«.

Ved siden af holder en kvinde et skilt med teksten:

»En kvinde er et menneske, men det er et foster endnu ikke.«

Annalisa Commuzzi, en mangeårig kvindesagsforkæmper fra byen Udine, siger:

»Vi er her i dag for at bekæmpe de kvindehadere og racister, som nu kryber ud af deres huller igen og forsøger at tyrannisere og undertrykke de rettigheder, som vi har kæmpet for og erobret. Vi har en højrefløj, som allierer sig med kristne fundamentalister, som vil underminere kvinders, seksuelle minoriteters og migranters rettigheder.«

Der er blæst til værdikamp på italiensk. Sammen med titusindvis af andre er Annalisa Commuzzi kommet til norditalienske Verona for at protestere mod en kristen fundamentalistisk konference i byen.

Ikke mindst er demonstranterne forfærdede over, at konferencen – hvor der bliver tordnet mod feminister, homoseksuelle, flydende kønsidentitet og abortrettigheder – bliver direkte støttet og legitimeret af det højrenationale regeringsparti Lega, der ifølge meningsmålinger nu har opbakning fra en tredjedel af alle italienske vælgere.

Konferencen, med navnet World Congress of Families, repræsenterer »det Europa vi ønsker«, siger Italiens mest magtfulde og fremtrædende politiker, Lega-lederen Matteo Salvini.

Ved en demonstration arrangeret til støtte for konferencen skriver deltagerne også deres budskaber på papskilte:

»Abort er folkemord«, »Nej til skilsmisse«, »Far + mor = familie«.

Under de faner står Silvana Rizzo, en pensioneret gymnasielærer fra Venedig.

»Hvorfor skal vi påtvinges deres ideologi og deres snak om regnbuefamilier,« spørger hun om demonstranterne på den anden side af værdiskellet.

»De siger, at kærlighed er det eneste, der definerer en familie. Men jeg har en hund, som jeg har kær, men det betyder da ikke, at vi er en familie. Kærlighed er ikke nok. En familie består af far, mor og børn.«

En fælles fjende

Konferencen og demonstrationerne i Romeo og Julies hjemby fandt sted forrige weekend og er symptomatisk for den europæiske værdikamp, hvor den yderste højrefløj i stadig større grad har påtaget sig kristen fundamentalistisk retorik og bruger kristendommen som en klar identitetsmarkør frem mod valget til Europa-Parlamentet i maj.

Både højrefløjspopulister og konservative kristne ser i EU en fælles fjende, som de mener har påtvunget nationalstaterne et liberalt værdisæt med for stor tolerance over for seksuelle og religiøse minoriteter og en slap migrationspolitik, der har ført til for stor indvandring fra muslimske lande.

Ifølge Kristina Stöckl fra Innsbruck Universitet, som står i spidsen for et projekt for European Research Council, der undersøger religiøse aktørers indflydelse på den politiske arena samt politikeres brug af religiøs retorik, er målet at danne en paneuropæisk alliance mellem partier på den yderste højrefløj, som vil være dybt forankret i en kristen identitetspolitik, og som kan gøre sig gældende i Europa-Parlamentet – noget som er kommet tættere på at blive realiseret med alliancen indgået mandag mellem Lega, Dansk Folkeparti, Alternative für Deutschland og De Sande Finner.

»Førhen var der ikke nogen naturlig kobling mellem højreekstreme bevægelser og kristne værdier. Men de højreekstreme partiers øgede fokus på kristendommen er for alvor kommet ind i billedet som en reaktion på muslimsk indvandring. Og på det seneste kan vi se, at de også adopterer et mere substantielt kristent værdisæt,« siger hun.

»Seksualitet og køn er yderst følelsesladede emner, som højrefløjen kan udnytte til at opdyrke stemmer,« mener Kristina Stöckl, der også peger på, at udviklingen er med til at bringe konservative kristne holdninger tilbage i den politiske mainstream.

’Den naturlige familie’

I Verona smelter fundamentalistiske religiøse kræfter for alvor sammen med den politiske højrefløj ved World Congress of Families, der er organiseret af den amerikanske højrereligiøse organisation International Organization for the Family.

Øverst på dagsordenen for konferencen er ønsket om at forsvare »den naturlige familie« imod et opfattet værdiskred i de vestlige samfund.

Blandt europæiske, amerikanske og russiske præster, politikere og aktivister ved konferencen er personer, der har sammenlignet homoseksuelle med satanister og terrorister og aborter med Holocaust. Og personer, der angriber de »radikale feminister«, og som forudser, at kristne samfund vil tabe kampen mod islam, fordi Vesten er for tolerant over for homoseksuelle.

Southern Poverty Law Center, en amerikansk dokumentationsgruppe, betegner World Congress of Families som »en af hovedaktørerne i USA’s højrereligiøse globale eksport af homofobi og kønsdiskrimination«.

Kongressen sponseres og støttes politisk af Veronas højredrejede bystyre. Og hovedtaleren er Matteo Salvini, der er mødt op, siger han, for at »forsvare familien, som består af en mor og en far«.

På pladsen uden for Gran Guardia-paladset, hvor konferencen afholdes, går kristen modstand mod abort hånd i hånd med højrefløjens indvandringsfjendske retorik.

»Familien skal redde os og Europa fra bestemte ideologier, såsom mænd med mænd og kvinder med kvinder. Noget, der ikke producerer liv. Familien skal redde os fra ideologier, der siger, at vi skal redde migranter i Middelhavet, men samtidig ikke skal beskytte ufødte børn,« siger demonstranten Rosanna Di Nicola fra byen Padova.

»Den mest afskyelige forbrydelse er mødres drab på børn. Aborter af ufødte børn er langt værre end at lade migranter drukne i Middelhavet.«

Som mange af de andre tusinder af deltagere i den såkaldte »march for familien« mener Rosanna Di Nicola, at EU er gået for langt i udfordringen af den »naturlige familie« med promovering af abortrettigheder og homoseksuelle ægteskaber.

Højrefløjspartier ønsker at drage gavn af den utilfredshed.

»Kernen i mange højrepopulistiske partier er deres modstand mod EU,« siger Kristina Stöckl.

»De har opnået folkelig støtte ved at slå på påstanden om, at EU er for indvandring. Og de forsøger nu at udbygge deres støtte ved at kritisere, at EU er gået for langt i beskyttelsen af seksuelle og religiøse mindretals rettigheder, som er en udbredt opfattelse specielt i flere konservative lande.«

Og især de højrenationalistiske, EU-skeptiske partier i Italien, Polen og Ungarn spiller på denne politiske streng. I et manifest forfattet af Lega, og som partiet håber kan danne grundlag for et samarbejde mellem højrepopulistiske partier i Europa-Parlamentet, hedder det, at man vil »understrege og bekræfte fælles kristne rødder«.

Det polske Lov- og Retfærdighedsparti og Ungarns premierminister, Viktor Orbán, taler om at repræsentere det kristne Europas sjæl og ønsket om at opbygge en »kristen fæstning«.

Ved World Congress of Families i Budapest i 2017 gik Viktor Orbán til angreb på EU, som han mener er domineret af en »relativistisk liberal ideologi, som er en fornærmelse imod familier«.

Han har erklæret, at valget til Europa-Parlamentet bliver tidspunktet, hvor højrefløjsnationalister vil besejre den liberale elite, som vil bringe Europa ind i »en postkristen æra, hvor nationalstaten forsvinder«.

Vil svække EU

Sammensmeltningen af kristen fundamentalistisk retorik og højrefløjspartier er en udvikling som i høj grad støttes – og ovenikøbet i en vis udstrækning drives frem – af kristne højrefløjsprædikanter fra USA og ortodokse kristne fra Rusland.

Begge grupper spiller en hovedrolle, både som ideologiske indpiskere og økonomiske støtter, ved konferencen i Verona – og blandt dem er russiske oligarker og ortodokse præster med tætte forbindelser til den politiske elite i Moskva, forklarer Kristina Stöckl, deriblandt præsident Vladimir Putin.

»Det er tydeligt, at amerikanske prædikanter forsøger at eksportere deres værdikrig til Europa. De pumper penge ind i Europa i et forsøg på at mobilisere en kristen, konservativ græsrodsbevægelse. Og russerne samarbejder med dem,« siger Kristina Stöckl.

»Specielt Rusland er interesseret i denne udvikling. Det er et mål for den politiske top i Rusland at svække EU, og det at puste op under en værdikrig tjener det formål, da det er med til at polarisere de europæiske samfund, og det er med til at miskreditere EU som et politisk projekt.«

Den britiskbaserede medieplatform openDemocracy kunne for nylig afsløre, at et dusin amerikanske konservative kristne organisationer har spenderet mere end 50 mio. dollar i Europa det seneste årti bl.a. på at støtte anti-LGBT- og antiabortgrupper.

Et angreb på vores folk

I Italien er Verona allerede kendt som en kristenkonservativ højborg. Og mens aborter blevet legaliseret i Italien i 1978, underminerede Veronas bystyre kvinders adgang til fri abort i oktober ved at vedtage et tiltag om at »forhindre aborter og støtte moderskabet«.

Det betyder konkret, at læger opfordres til at fraråde aborter, og at kvinder, der ønsker at ende en uønsket graviditet, er nødt til først at konsultere en antiabortgruppe – grupper, som desuden får tilført flere offentlige midler.

Efterfølgende har Lega-kontrollerede byråd i flere byer i Norditalien gennemført lignende tiltag.

Adgangen til en abort i Italien er allerede besværliggjort af, at 70 procent af alle landets gynækologer nægter at foretage aborter – hovedsageligt af religiøse grunde.

Legas familieminister, den konservative katolik Lorenzo Fontana, der også var til stede ved konferencen i Verona, erklærer åbent sin modstand mod abortrettigheder, og siger, at aborter, homoseksuelle ægteskaber og masseindvandring i forening udgør et »angreb på vores folk«.

Med sit parti vil Fontana desuden være med til at ændre drastisk på landets skilsmisselovgivning, der ifølge kritikere vil stille kvinder i en svagere position og gøre det sværere for dem at forlade dysfunktionelle ægteskaber.

For mange på den italienske højrefløj er modstanden mod abort dog ikke kun religiøst begrundet. Det handler også om at redde et hvidt Italien og Europa.

Lega argumenterer, at liberale værdiers underminering af traditionelle familier er medvirkende til Italiens lave fødselsrate og identitetstab, som stiller landet svagere over for den opfattede trussel fra muslimsk indvandring.

Et aborteret foster er simpelthen en tabt mulighed for at få født et renblodet italiensk barn – og man kan derfor blive »tvunget« til at importere ikkeeuropæiske, ikkekristne migranter for at holde de økonomiske hjul kørende.

Salvini vil skabe splid

På gaden i Verona står Letizia Pezzoli fra ProVita, en antiabortorganisation, som ved konferencen uddeler nøgleringe med plastikfostre.

»Det er gået for vidt. Jeg kan risikere at blive sendt i fængsel for at dræbe en kat, men der sker intet, hvis jeg smider et foster i affaldsspanden,« siger hun.

Ved hendes side er Silvana Rizzo, den pensionerede gymnasielærer.

»Al den snak om kønsidentitet gør vores unge usikre, og de homoseksuelles ideologi spreder sig. Nu dyrker mange heteroseksuelle par ovenikøbet analsex for at undgå graviditet. Hvad er det nu for noget,« spørger hun.

Ved demonstrationen imod konferencen, organiseret af LGBT- og kvindesagsgrupper, står den 35-årige homoseksuelle mand Daniel Baciarelli.

»Salvini er ikke kommet hertil, fordi han er en troende katolik. Han er her kun, fordi han politisk lever af at skabe splid og finde fjender, som skal agere syndebukke for samfundets problemer. Han har kastet sig over migranter, bøsser og kvinder, fordi det er politisk opportunt at slå på de svage i samfundet. Desværre er der stemmer i det,« siger han.

I nærheden sidder lesbiske Valentina Gobbi ved siden af sin mor.

»Vi bliver nødt til at stoppe det had, som Salvini og den kristne konference står for, her i Verona, så det ikke spreder sig til resten af Italien og Europa,« siger hun.

Højrenationalisten Matteo Salvini og populisten Luigi Di Maio har slået vredt ned på Frankrig, og ikke mindst landets præsident, Emmanuel Macron, som de anklager for at have forårsaget flygtningestrømmen til Europa og for at være skyld i, at tusindvis af migranter er druknet i Middelhavet.
Læs også
Italiens indenrigsminister og leder af partiet Lega, Matteo Salvini, sammen med Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti, Olli Kotro fra De Sande Finner og Joerg Meuthen fra AfD. Ifølge Salvini skal alliancen skal »redde Europa« ved at samle nationalkonservative og EU-skeptiske partier i EU-Parlamentet under sloganet »Mod et fornuftens Europa«.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Det er utroligt, for evangelierne undgår både homoseksualitet og abort, men kræver til gengæld, at rige forærer deres formuer væk.

Elisabeth Andersen, Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen, Birgitte Johansen, Thomas Tanghus, Ole Frank og Werner Gass anbefalede denne kommentar

Vi er meget bange for russisk trolderi, men hvad med amerikansk? :o

ingemaje lange, Niels Duus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme, Steffen Gliese og Werner Gass anbefalede denne kommentar