Læsetid: 6 min.

Vladas mor er første offer i Ruslands kamp mod udenlandsk påvirkning

Anastasija Sjevtjenko er som den første blevet anholdt for at arbejde for en ’uønsket organisation’ i Rusland. Kritikerne siger, at hun bare er en tilfældig kvinde, og at det egentlige mål er at afskrække andre fra at arbejde for udenlandske organisationer i Rusland. Men det kan også give bagslag at fængsle en enlig mor, der har en stærk datter til at tale sin sag
Anastasija Sjevtjenko er som den første blevet sigtet i en straffesag under en lov om ’uønskede organisationer’. Retssagen er seneste skridt i de russiske myndigheders forsøg på at inddæmme det russiske civilsamfund og markerer ifølge Amnesty International et »nyt niveau af undertrykkelse« i Rusland

Anastasija Sjevtjenko er som den første blevet sigtet i en straffesag under en lov om ’uønskede organisationer’. Retssagen er seneste skridt i de russiske myndigheders forsøg på at inddæmme det russiske civilsamfund og markerer ifølge Amnesty International et »nyt niveau af undertrykkelse« i Rusland

24. april 2019

ROSTOV – Var det ikke for den lille klat mayonnaise på næsen, var det let at glemme, at Vlada Sjevtjenko bare er 14 år gammel.

Hun køber ind til sin familie, følger sin lillebror Misja til og fra skole og betaler familiens regninger på nettet. For det må hendes mor, Anastasija Sjevtjenko, ikke. Og så har Vlada gjort det til sin opgave at fortælle hele verden om sin mor.

»Nogle gange kan jeg godt føle, at det er min pligt at tale for min mor, fordi hun ikke selv kan,« siger Vlada.

Vi møder Vlada Sjevtjenko på en burgerrestaurant i millionbyen Rostov ved Don i det sydlige Rusland for at tale om hendes mor, Anastasija Sjevtjenko, der gennem sit arbejde for den regeringskritiske organisation Open Russia er blevet centrum i en principiel retssag.

Anastasija Sjevtjenko er som den første blevet sigtet i en straffesag under en lov om ’uønskede organisationer’. Retssagen er seneste skridt i de russiske myndigheders forsøg på at inddæmme det russiske civilsamfund og markerer ifølge Amnesty International et »nyt niveau af undertrykkelse« i Rusland.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Søren Veje
  • Eva Schwanenflügel
Søren Veje og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

David Joelsen

Ofre mangler der ikke hverken i øst eller i vest, men sund fornuft er svær at finde.

Eva Schwanenflügel, ingemaje lange og Gert Romme anbefalede denne kommentar