Feature
Læsetid: 7 min.

Alternative für Deutschland har fået ny mærkesag: Stop klimahysteriet og red dieselbilen!

Alternative für Deutschland vil redde Tysklands dieselbiler og brunkul – og hele Europa fra klimahysteriet. Som Europas hårdeste klimabenægtere skælder partiet ud på både Merkel, De Grønne og ’Greta den Hellige af Sverige’
Flygtningedebatten topper ikke længere i Tyskland. Derfor forsøger AfD og Jörg Meuthen (billedet) at stoppe ’klimahysteriet’.

Flygtningedebatten topper ikke længere i Tyskland. Derfor forsøger AfD og Jörg Meuthen (billedet) at stoppe ’klimahysteriet’.

Florian Gaertner/ Getty Images

Udland
18. maj 2019

NAUMBURG – »Det kan siges ret kort: Merkel og De Grønne er i gang med at planlægge Tysklands undergang. Vores land er ved at blive ofret på klimaets hellige alter.«

67-årige Helmut Schulz kigger rundt på den smukke markedsplads i Naumburg i den østtyske delstat Sachsen-Anhalt, der er omkranset af bindingsværksidyl og et rådhus i renæssancestil. Midt på pladsen står Jörg Meuthen, Alternative für Deutschlands hidtil eneste medlem af Europa-Parlamentet, på en knaldblå lastbil foran et kæmpe tysk flag og sloganet »Mod til at være Tyskland«.

Helmut Schulz ikke i tvivl: AfD er det eneste parti, man kan stemme på i dagens Tyskland – ikke mindst når man som han har arbejdet 22 år i brunkulsindustrien og »har bare lidt forstand på energi«.

»Ovre i Polen pulser de gamle kulkraftværker videre, men her i Tyskland lukker vi værker med den bedste teknologi. Det er det rene selvmord. Først slår vi brunkulsindustrien ihjel, næste gang er det bilindustrien. Vi udrydder alle landets arbejdspladser,« siger han med hovedrysten.

Omkring os står knap 200 AfD-støtter og lytter til tre lokale AfD’ere og Jörg Meuthen, der på skift taler om islamisering af Tyskland, integrationskaos, den vanvittige ligestillingsdiskussion og afskaffelsen af nationalstaten.

Men i takt med, at klima og miljø har overhalet indvandring og integration som det dominerende emne i den tyske Europa-valgkamp, har AfD også skruet op for klimakampen – med modsat fortegn: Ud af de 21 største højrepopulistiske partier i Europa er det ifølge den tyske tænketank adelphi kun det britiske UKIP, der kommer i nærheden af AfD, hvad klimaskepsis og kampen mod »klimahysteriet« angår.

»Klimaredderne er en større fare for verden end klimaforandringerne,« lød det ligefrem fra AfD’s partileder Alexander Gauland, da han gav startskuddet til Europa-valgkampen i april.

Tyskland afskaffer sig selv

Partiets aggressive modstand mod »klimahysteriet« er også det emne, der får mest taletid denne aften i den østtyske provins.

»Den dagsorden er jo ekstremt vigtig både økonomisk og for menneskenes hverdag,« lyder det fra en meget imødekommende Jörg Meuthen, da Information snakker med ham før hans optræden.

»Men sandheden er, at vi ikke ved det. Vi aner ikke, om de globale temperaturstigninger er menneskeskabte eller ej.«

På tomandshånd glider Jörg Meuthen venligt af på kritiske spørgsmål om videnskabelig konsensus. Han bruger gerne vendingen »pragmatisk og fornuftig«, og han stiller gerne retoriske modspørgsmål som: »Hvordan tror du, at en industrination som Tyskland kan udfase både kul- og atomkraft?« Underforstået: Det kan den ikke, så lad os bevare status quo.

På scenen giver hans partikammerat Lydia Funke, der er AfD’s miljøpolitiske ordfører i Sachsen-Anhalt, den endnu mere gas mod den grønne omstilling. I hendes øjne har en CO2-skat kun som formål at »finansiere Merkels arbejdsløse flygtninge«. Og vindmøllerne ødelægger de gode tyske skove, som de kosmopolitiske jetsettere i partiet De Grønne ellers hævder at forsvare. I virkeligheden sender de bare regningen for den grønne omstilling videre til landbefolkningen.

»Vores borgere er bekymrede for, om de kan betale deres elregning, ja om de overhovedet har strøm hele dagen. Og om de overhovedet må køre i deres dieselbil i morgen, eller om de skal til at køre i æseltaxi,« siger Lydia Funke ud over forsamlingen. Hun høster kun lidt hånlatter og spredte klapsalver, så hun smider lidt ekstra kul på lydstyrken:

»Kan I ikke se det; Når vi afskaffer forbrændingsmotoren, så afskaffer vi tyskere os selv. Det er afslutningen på vores frihed – en økologisk-ideologisk planlægningsstat, et mangelsamfund. Det har vi prøvet før her i Østtyskland, og det vil vi ikke igen.«

Toppen af isbjerget

Da Jörg Meuthen går på scenen, bliver hans retorik og kritik af den »ideologiske idioti i den grønne omstilling« pludselig også mere besk.

»Bruxelles smadrer vores bilindustri med meningsløse og ideologiske grænseværdier,« siger han ud over forsamlingen, der især består af mænd over 60.

»Elbiler er lige så skadelige som dieselbiler, men pointen er, at det ikke handler om viden. Det handler om ideologi. Det handler om, at Greta den Hellige af Sverige ikke længere behøver at pjække fra skolen.«

Han taler uden manuskript og fyrer en længere joke af om klimademonstranten Greta Thunbergs »nazifletninger« og mediernes »børnemishandling« af »CO2-kultens sektleder«.

Sarkasmen sidder lige i skabet hos det fremmødte publikum.

Midt i morskaben virker det hele næsten harmløst: Jörg Meuthen er den eneste tilbageværende af de syv AfD-medlemmer, der i 2014 blev stemt ind i Europa-Parlamentet som liberale eurokritikere. De øvrige seks har forladt partiet som følge af den ekstreme højredrejning. Og nu står denne sidste europapolitiker og høster spredte bifald på et østtysk provinstorv med jokes om nazifletninger og produktionskrav til kondomer i EU’s indre marked.

Men ved næste uges Europa-Parlamentsvalg står AfD til mellem ti og 13 procent af de tyske stemmer. Her i Sachsen-Anhalt kan de komme op på 20-25 procent. Og det er selv om, partiet vader i skandaler om ulovlige partidonationer, og AfD-ledelsen ikke kan svare entydigt på, om Tyskland skal blive i EU eller ej.

Himmelsk tålmodighed

Hvis prognoserne holder, vil AfD sidde på næsten lige så mange mandater i Europa-Parlamentet, som de danske partier tilsammen. Jörg Meuthen glæder sig allerede til efter valget at blive en del af en ny gruppe af EU-skeptiske partier under navnet Europæisk Alliance af Folk og Nationer (EAPN). Ud over Dansk Folkeparti, italienske Lega og De Sande Finner, som var med ved EAPN’s første møde i Milano, skulle også det polske regeringsparti PiS, Marine Le Pens franske Rassemblement National, spanske VOX og det østrigske regeringsparti FPÖ angiveligt være klar til at melde sig under de nationalistiske faner. Selv for Viktor Orbans ungarske Fidesz ville Jörg Meuthen efter eget udsagn rulle den røde løber ud.

Under sloganet »fædrelandenes Europa« vil økonomiprofessor Meuthen, der er stærk fortaler for det indre marked, dog »ikke uden videre ødelægge unionen, men reformere EU til ukendelighed«. Først hvis det ikke lykkes, vil AfD atter overveje et tysk exit som »en sidste mulighed«. Indtil da er missionen »med himmelsk tålmodighed og sæde for sæde at fortrænge både EU-establishmentet og de grønne fantaster i Bruxelles«, som han formulerer det.

At der i den nye nationalistiske gruppe langt fra vil være enighed om klima- og energipoliti,k og om den globale opvarmning er helt ligegyldigt, siger Jörg Meuthen til Information.

»Vi behøver ikke være enige om alt, heller ikke om den globale opvarmning,« siger han og formulerer sig atter langt mere forsigtigt end fra scenen.

»Faktisk står AfD for en meget pragmatisk energipolitik. Vi siger ikke grundlæggende nej til vedvarende energi. Vi siger bare, at vi skal finde en klog og ideologifri måde at lave energi på. Og at vi skal arbejde på basis af fakta. Jeg er selv videnskabsmand og vil ikke tale om viden, før jeg har set beviser og klar verificering. Det er meget muligt, at mennesket har en beskeden andel i klimaforandringerne, men vi ved det ikke.«

Kun 97 procent

En af de vigtigste AfD-figurer på området er den tidligere politimand Karsten Hilse fra Sachsen. I Forbundsdagens miljøudvalg kæmper han for, at »Tyskland dropper ud af alle nationale og internationale traktater og udvalg omkring klimaforandringer«, som han siger til avisen Handelsblatt.

Som de øvrige AfD’ere får Karsten Hilse holdninger, argumenter og formuleringer fra Europæisk Institut for Klima og Energi (EIKE) i Berlin. Det er i virkeligheden en forening af klimabenægtere, men det videnskabeligt klingende »institut« er ikke en beskyttet titel i Tyskland.

EIKES’s mål er at så tvivl om »den angivelige konsensus blandt 97 procent af alle videnskabsfolk« og sprede budskabet om, at den globale opvarmning er en ideologisk holdning som alle andre: man kan tro på den – eller lade være.

For nylig holdt EIKE og AfD et fælles symposium med titlen »Fakta mod CO2-hysteriet og klimaaktivismen« i Berlins regeringskvarter. Blandt oplægsholderne var den britiske journalist, hobbymatematiker og UKIP-medlem Christopher Monckton samt den danske astrofysiker Henrik Svensmark fra DTU Space, der står bag den yderst omstridte ’kosmoklimatologiske hypotese’. Den fremhæver den kosmiske strålingspåvirkning af dannelsen af lavtliggende skyer i atmosfæren, hvilket også har indflydelse på temperaturen på jorden.

Med den slags »uafhængige klimafagfolk« var målet ifølge EIKE og AfD at »give et forum for videnskabelig sandhed og sund menneskeforstand«. Men i fagkredse er det svært at finde andet end hovedrysten, når disse »fagfolks« navne nævnes. Og research fra magasinet Der Spiegel har vist, at EIKE støttes af den klimabenægtende amerikanske lobbyorganisation CFACT og af den amerikanske tænketank Heartland Institute, der begge har tråde til – og får økonomisk støtte fra – olieindustrien.

»De inviterer fake-eksperter til såkaldte symposier om klimaforandringer for at skabe indhold til deres massive udspredelse via sociale medier med det mål at skabe had og vrede på internettet,« siger Karsten Smid fra Greenpeace Germany om EIKE til The Guardian.

På den måde bruger AfD Forbundsdagen som scene for at udbrede klimabenægtelsen online.

»På kort tid har vi oplevet, hvordan den nye højrefløj har etableret sin egen modoffentlighed i forhold til klimaspørgsmål. Med hære af trolde, aktivistiske magasiner og støtte fra klimaskeptikere som EIKE har de skabt deres egen sfære, som undervurderes massivt.«

Klima-multikulti-tosser

Den vurdering bekræftes af flere studier, der påviser, hvor stor en rækkevidde AfD har på de sociale medier. Men i Naumburg kan de AfD-tilhængere, som Information snakker med, ikke præcist huske, hvilke blogs og hjemmesider de har deres viden fra.

»Man læser så meget på internettet,« siger den 67-årige Helmut Schulz.

Ved siden af os står en kvinde med gul vest og sloganet »Aktiv für Diesel« i stedet for »Alternative für Deutschland«.

»Med klimapanikken går det hele alt for hurtigt. Der er ingen, der aner, om det er den rigtige retning. Og Tyskland er allerede helt splittet mellem Merkel og alle de grønne og så alle AfD-vælgerne, som de bare stempler som højreradikale. Det burde vi ikke finde os i,« siger Helmut Schulz.

»Hvis tyskerne ikke var så skide bange, så ville de for længst være på gaden som i Frankrig. Mod Merkel og alle klima-multikulti-tosserne.«

Serie

EP-valg 2019: Et nyt EU

Det er det mest spændende valg til Europa-Parlamentet i vor tid. Uanset hvad, bliver det et helt nyt EU, der træder frem på den anden side. De britiske parlamentarikere er måske væk, på godt og ondt, og de seneste års politiske opbrud i Europa skaber mulighed for helt nye alliancer til at løse de problemer, der mere end nogensinde bekymrer europæerne: klima, migration og social uretfærdighed.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Hullevad

Ingen tvivl om at de er "tosser"! Det er politikerne der vedtog klima aftalen fra Paris også. I følge aftalen skulle u-landene have en mulighed for at indhente i-landene. Det gør de nu med billige lån fra Kina (som oven i købet har øget kulkraften andelen med 50%). Andelen af kulkraftfyrede værker er planlagt i hele Asien, Afrika og Sydamerika og opføres af statsejede kinesiske virksomheder på lempelige vilkår. Japan Post har gode artikler om emnet! I må selv lede og blive klogere!

Danmark kan faktisk selv. Og omkring klimaet behøver man ikke Jörg Meuthen og Alternative für Deutschland.

For Dansk Folkepartis Anders Vistisen mener også, at forbud mod sugerør og plastikbestik med mere for at beskytte havene og naturen "er pjattet".

Og i Sverige har man Peter Lundgren fra Sveriges Demokraterne, der trods beviser fastholder, at FN har sagt, at temperaturen i verden slet ikke et steget gennem de seneste 18 år.

Christel Gruner-Olesen og John Andersen anbefalede denne kommentar
niels astrup

AfDs seneste angreb på Greta T....hun er fløjet til USA for at blive fotograferet til Times cover.

Den kan man så tro på...hvis man ikke lige kender Gamla Stan.

Finn Sander

Er det Informations holdning at Henrik Svensmark er en fake ekspert, som det direkte står i artiklen? I så fald bør I nok lige sætte jer ind i hans teori, som - omend forkætret - dog viser nogle betænkelige korrelationer mellem solaktivitet og skydannelse her på jorden (og dermed mellem en ukontrollabel faktor og en konsekvens, som igen medvirker til en drivhuseffekt). Jeg siger ikke, at dette kan være hele forklaringen på de igangværende klimaforandringer, for selvfølgelig betyder det meget, at vi udleder så meget CO2 til atmosfæren, men at solen påvirker klimaet, kan bestemt ikke bare affærdiges ved at kalde Svensmark for fake news. Problemet er meget komplekst, og derfor må alle sten vendes i vores søgen efter at forstå hvad der forårsager opvarmningen af vores kære jord. Jeg mener Information bør berette mere nuanceret om den sag, selvom Svensmark måske også burde holde sig fra arrangementer som det EIKE her havde sat op.

David Engelby

Et hysteri forudsætter der er tale om en form for overdrivelse af en frygt eller en tilstand. Det er ikke tilfældet med klimakrisen.

John Andersen, Kim Houmøller, Gert Romme og Niels østergård anbefalede denne kommentar

»Man læser så meget på internettet,« siger den 67-årige Helmut Schulz.
Det behøver han ikke, han kan bruge ARD/ZDF
https://www.zdf.de/wissen/leschs-kosmos/wandel-der-meere-leschs-kosmos-m...
https://www.zdf.de/wissen/leschs-kosmos

Men AfD bryder sig ikke om ARD/ZDF

Britta Hansen

... men jeg bryder mig om Harald Lesch - han er simpelthen den bedste!

Jan Fritsbøger

finn sander, at solaktivitet påvirker skydannelsen er vel rimeligt sandsynligt, især hvis man kan finde en entydig tidsmæssig korrelation, der hvor der er grund til at kalde Svensmark for fake ekspert er når han mener dette er et argument imod at den menneskabte klimaændring er et faktum og mener der er grund til at tvivle, for det er der ikke,
heller ikke andre teorier har reelt kunnet rokke ved vor nuværende viden om menneskabt drivhuseffekt,
og dermed heller ikke ved nødvendigheden af at mennesket ophører med at udlede drivhusgasser hvis et klimakollaps skal undgås,
og alle videnskabsmænd som opfinder argumenter for at fortsætte som hidtil er dermed dømt ude i den debat, helt uafhængig af hvad de har af teorier som evt giver mening.