Læsetid: 9 min.

Barsel til mænd, GDPR og strammere klimakrav til biler: Europa-Parlamentet får stadig mere magt

Hvad enten det gælder fælles roamingregler for mobiltelefoni eller øremærket barsel til mænd har Europa-Parlamentet de sidste 40 år fået stadig mere magt – og stadig lavere valgdeltagelse. Europa-Parlamentet er det sted, hvor ideen om et fælles europæisk demokrati lever, men det er langtfra perfekt
»Spørgsmålet er i dag, hvordan EU-parlamentet bruger sin magt – og ikke længere, om det har magt. For det har det så afgjort,« siger Josef Janning, lederen af den europæiske tænketank European Council of Foreign Relations (ECFR) i Berlin.

»Spørgsmålet er i dag, hvordan EU-parlamentet bruger sin magt – og ikke længere, om det har magt. For det har det så afgjort,« siger Josef Janning, lederen af den europæiske tænketank European Council of Foreign Relations (ECFR) i Berlin.

Patrick Seeger

3. maj 2019

»Mickey Mouse-parlamentet«.

Så nedladende skal den britiske premierminister Margaret Thatcher have betegnet Europa-Parlamentets magt i starten af 1980’erne. Hvis man ser på den europæiske valgdeltagelse på bare 42 procent ved det seneste valg til Europa-Parlamentet i 2014, kunne man næsten tro, at europæerne stadig går rundt med denne tegneserie i hovedet. Men det er i dag skudt helt ved siden af virkeligheden, mener lederen af den europæiske tænketank European Council of Foreign Relations (ECFR) i Berlin, Josef Janning.

»Spørgsmålet er i dag, hvordan EU-parlamentet bruger sin magt – og ikke længere, om det har magt. For det har det så afgjort,« siger han.

Men hvad har de 751 parlamentarikere magt til i Europa-Parlamentet, som repræsenterer EU’s ca. 500 millioner indbyggere (plus/minus Brexit) over for de europæiske ledere og øvrige EU-institutioner?

Det er overraskende svært at give et enkelt svar på. Men siden det første direkte parlamentsvalg i 1979 har Europa-Parlamentet i stadig højere grad sat den politiske dagsorden og tilkæmpet sig stadig flere kompetencer.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Hansen

Nej det en stor omgang korrupte svindlere Mickey-Mouse er en uskyldig lille mus.

EU stryger Panama og syv andre lande fra liste over skattely
https://www.information.dk/udland/2018/01/eu-stryger-panama-syv-andre-la...

Vores kære præsident Jean-Claude
afviser at stå bag Luxembourgs skattely
https://www.dr.dk/nyheder/politik/juncker-afviser-staa-bag-luxembourgs-s...
http://danmarksbloggen.dk/?tag=jean-claude-juncker

Neelie Kroes (margrethe vestagers forgænger) revelations a perfect example of why people are losing trust in politicians
https://www.greens-efa.eu/en/article/press/bahamas-leaks/

Danmark i front for at holde ACTA-aftale hemmelig
https://www.version2.dk/artikel/danske-politikere-i-front-holde-acta-aft...

Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg syntes absolut ikke, at denne overskrift er bare lidt dækkende.

Det er kommissionen, der har eneret til at fremsætte forslag til retsakter. Ministerrådet og Europa-Parlamentet kan dog opfordre Kommissionen til at tage et initiativ. Men det kan EU's borgere faktisk også gennem det såkaldte Borgerinitiativ.

Men - i sidste ende er det kun Ministerrådet - altså medlemslandenes regerings-ledere, der alene kan foretage beslutninger, der gælder for hele EU-området. Det kan hverken kommissionen, parlamentet eller et borgerinitiativ.

Og disse beslutninger fra ministerrådet skal altså tages i fuld enighed. Det er ikke nok at have flertal. Og hvis der ikke er fuld enighed, er der heller ikke taget nogen beslutning.
- Og det er netop dette, der gør, at EU er totalt uegnet til hurtig reaktion, når der sker noget i og omkring os.

Borgerinitiativ:
EU-borgerinitiativ blev indført i 2011, men har fået meget lidt opmærksomhed. Men det er faktisk borgernes (næsten eneste) mulighed for at få indflydelse på udviklingen i EU. Læs her om hvordan:
http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/basic-facts?lg=da