Interview
Læsetid: 4 min.

»BJP spiller Indiens folkeslag ud mod hinanden for at få stemmer, men det ødelægger landet«

Ajeet Khosla er den tredje generation i sin familie, der er aktiv i Kongrespartiet. Han tror virkelig på, at Indiens pluralisme er dets styrke, men kom alligevel til at stemme BJP ved sidste valg. »Det var umodenhed,« forklarer han
Udland
18. maj 2019
Ved sidste valg stemte Ajeet Khosla på Modis parti. I dag er han blevet klogere.

Ved sidste valg stemte Ajeet Khosla på Modis parti. I dag er han blevet klogere.

Peter Nygaard Christensen

NEW DELHI – Da Ajeet Khosla var en lille dreng, lagde han mærke til en alvorlig kvinde i en smuk sari til sin tantes bryllup. Det var Indira Gandhi, Indiens daværende premierminister. Og det var ikke tilfældigt, at hun kiggede forbi. Khosla-familien har stærke bånd til Kongrespartiet, der har ledet Indien i størstedelen af landets levetid. Hans bedstefar var aktiv i Kongrespartiet, det samme var hans far.

På væggen over os hænger de begge som falmede fotografier, behængt med visne blomsterkranse. Ajeet Khosla peger ofte på dem, mens han fortæller om sin egen beslutning om at melde sig under partiets faner, nu anført af Rahul Gandhi, Indira Gandhis barnebarn.

»Som en skuepillers søn bliver skuespiller, var det oplagt, at jeg fulgte efter mine forfædre ind i politik.« 

Han fører lige nu valgkamp for den lokale kandidat i valgkampen til det indiske underhus, der afgøres den 23. maj.

»Jeg tror, vi alle kan gøre en forskel for Indien, og lige nu er det selve Indiens sjæl, der er på valg: Ønsker vi et pluralistisk Indien med plads til alle religioner, eller vil vi lade hadets retorik vinde?«

Alle midler

Der er allerede hedt i baglokalet i Khoslas lille rejsebureau i Pahargang-kvarteret. Og det er kun slutningen af april.

»Prøv at forestil dig, hvor varmt her bliver 12. maj, når Delhi skal stemme til valget,« siger Ajeet Khoslas.

Han undrer sig som mange andre over, at valget blev udskrevet, så det falder i årets varmeste måned. Og han har en teori:

»BJP satser på, at de har den øvre hindu-middelklasses vælgere, mens de urbane fattige, bønderne og muslimerne stemmer på Kongrespartiet. Og hvis der er for varmt, vil de måske blive hjemme, fordi de ikke har transportmidler med aircondition og andre fornødenheder, der kan gøre en lang valgdag tålelig.«

Han griner lidt. Han tror vist ikke helt på konspirationen selv. Men at BJP ikke skyer nogen midler for at genvinde magten, er han til gengæld stensikker på.

»Det her valg er meget polariseret,« siger han. »Det var det også i 2014, da Modi vandt sidst, men i mellemtiden er det kun blevet værre. De spiller Indiens folkeslag ud mod hinanden for at få stemmer, men i processen ødelægger de landet. Det er meget farligt spil,« siger Ajeet Khosla.

Fejlslagen udvikling

Han har samtidig set Modis manglende leverancer, når det kommer til økonomisk udvikling og jobskabelse. 

»De fattige bliver fattigere, de rige bliver rigere. Det sker over hele verden, men i Indien er det de seneste fem år under Modi blevet særlig slemt.« 

Ajeet Khosla er især bekymret for, hvad der vil ske med de tusinder, der hver dag forlader et kriseramt landbrug for at tage til byerne, hvor der heller ikke er jobs til dem.

»BJP’s eneste svar er at give dem 2.000 rupees. Men det er jo ikke en politisk plan for genopretning af indisk landbrugsproduktion. Det er bestikkelse! Og jeg tror ikke, at bønderne falder for den. Der skal mere strukturelle tiltag til,« siger Khosla. 

Samtalen falder på familier, hvor forældre og børn stemmer forskelligt, og Ajeet Khosla har en bekendelse...

»Jeg stemte BJP sidste gang.«

– Gjorde du!? Hvorfor?

»Det var umodenhed, tror jeg«. Han tænker sig lidt om. »Jeg har altid tænkt, at det er umodenhed, der får folk til at stemme på Modi. For han appellerer til følelser, ikke fornuft. Han pirrer hadet i dig. På det tidspunkt tænkte jeg, at Kongrespartiet var til for muslimer, ikke for hinduer. Og da jeg er hindu, tænkte jeg, at BJP var godt for mig.«

Stem på et monster

Han kom på bedre tanker, fortæller han. Ikke mindst efter den såkaldte ’demonetarisering’ hvor regeringen besluttede at gøre alle de store sedler ugyldige fra den ene dag til den næste – officielt for at ramme den sorte økonomi og terroristerne.

»Spørg hvem som helst her omkring. ALLE mistede deres sparepenge. Det var for små forretningsdrivende som at blive sendt tilbage til nul,« fortæller Khosla.

»Men hvis man stemmer på et monster, får man et monster. Og et monster ved ikke, hvem det spiser.«

Ikke mindst Kashmir-spørgsmålet ligger hans hjerte nært. Han har flere gange besøgt den omstridte delstat i forbindelse med sit arbejde og har set mistilliden vokse. 

»De føler sig i stigende grad fremmedgjort for Indien.« Og der er ingen udvikling, siger han. »Der er ingen job, ingen biografer, ingenting for de unge at lave. Det er sådan, man laver terrorister. Pakistanerne får jo fri bane til at tiltrække de kashmirske unge.«

For der er ingen tillid til Indien længere.

»Vi har derfor brug for en humanitær indsats i Kashmir, ikke flere våben. Våben er ikke en løsning,« siger Khosla. »Jeg føler inderligt, at Modi nu vil gøre, hvad han har gjort ved de kashmirske muslimer mod alle indiens muslimer. Sker det, knækker landet over på midten. Det bør bekymre alle.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her