Læsetid: 6 min.

’Mange briter her på Mallorca tog ikke Brexit alvorligt, men det gør de nu’

Der bor lige så mange briter i Spanien, som der bor århusianere i Århus – ca. 300.000. Og det er vel at mærke kun det antal, der er registreret som fast bosiddende i Spanien, skyggetallet er langt højere. For dem og for resten af de anslåede to millioner briter i EU27 er usikkerheden om Brexit også usikkerheden om, hvorvidt de kan fortsætte deres liv som hidtil
Der bor lige så mange briter i Spanien, som der bor århusianere i Århus – ca. 300.000. Og det er vel at mærke kun det antal, der er registreret som fast bosiddende i Spanien, skyggetallet er langt højere. For dem og for resten af de anslåede to millioner briter i EU27 er usikkerheden om Brexit også usikkerheden om, hvorvidt de kan fortsætte deres liv som hidtil

Xavier Cervera

6. maj 2019

MALLORCA – Baren, jeg sidder på, tilbyder fish and chips, bajere og Premier League-fodbold. What’s not to like? Mere end 18 millioner briter ferierer årligt i Spanien. De indfødtes forhold til de solhungrende blege briter er dobbelttydigt.

Britiske turister har et blakket ry. Hvilket blandt andet fik myndighederne på Mallorca til fra 1. april i år at indføre forbud mod alkohol på visse strande i og omkring Palma de Mallorca.

Selv om det selvfølgelig rammer alle strandgæster, er de nye regler særligt møntet på fulde englændere, der drikker, som kun de (og vi danskere) kan det. Sidste år var der femten fald fra balkoner alene i turistbyen Magaluf. Otte af disse fik en dødelig udgang, og de fleste af dem, der faldt fra balkonerne, var briter.

Omvendt har britiske turister i årtier bidraget til penge til den spanske økonomi. Mange briter bruger deres opsparede feriepenge i Spanien, og selv en beskeden britisk folkepension rækker langt her, hvor priser på ejendom og dagligvarer ligger et godt stykke under niveauet på de britiske øer.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Carsten Mortensen
  • Ole Frank
  • Erik Karlsen
  • Torben K L Jensen
  • Gert Romme
  • Marianne Stockmarr
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • David Zennaro
Carsten Mortensen, Ole Frank, Erik Karlsen, Torben K L Jensen, Gert Romme, Marianne Stockmarr, Bjarne Bisgaard Jensen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det gjorde mange briter i resten af Spanien heller ikke.

Med vidt åbne øjne og hovedet under armen stemte de sig ud af EU, for nu skulle EU trynes. Og nu ved de altså ikke, hvad de skal gøre. Bl.a. er købekraften af deres opsparede pensioner stærk reducerede efter brexit-afstemningen.

Lars F. Jensen, Claus Nielsen, Torben Siersbæk, Jørn Andersen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Jens Winther

Briterne i England tog heller ikke afstemningen alvorligt - mange fortryder nu.

Lars F. Jensen, Claus Nielsen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

For år tilbage var jeg i Barcelona. På samme hotel var der en del briter. Umiddelbart ved siden af hotellet var der en bar som viste engelske fodboldkampe. Vore britiske venner var næppe 100 m. væk fra dette værtshus og var lige så blege da de tog hjem som da de kom. Lyset trængte ikke ind i fjernsynsstuen , men der var heller ikke så langt hjem når branderten skulle soves ud. Med dette udsyn forstår man at brexit var populært.

Jørgen Wind-Willassen

Labour glemte vist også at tage situationen alvorligt.
Hugo Chavez vennen Corbin sov vist lidt i timen og fedtspillede.
Det førte til den nuværende katastrofe, som ingen rigtig vil vedkende sig ansvaret for.
Bortset fra tosserne Nigel Farage og Boris Johnson.
Hyggelige fætre at basere sit lands ve og vel på.

Claus Nielsen, Jørn Andersen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Aner jeg en smule skadefryd - Gert ?"

Det kan jeg ikke forestille mig. Vel mere en forbløffelse af at ingen, som i ingen, berørte alle de ømme tæer under brexit afstemningen, selvom det for os uden for UK var fuldstændigt indlysende.

Der er i dag ca 40.000 EU studerende på ERASMUS i UK. Bye-bye. Der er 20.000 UK studerende i andre EU lande
https://www.bbc.com/news/education-47293927

Ca 2.000 forskerpladser inden for medicin grundet EU lægemiddel agentur + medfølgende. Bye-bye
https://en.wikipedia.org/wiki/European_Medicines_Agency

Osv. osv.

Klaus Flemløse, Torben Lindegaard og Lars F. Jensen anbefalede denne kommentar
Michael Hullevad

UK er langt den største netto bidragsyder til "cirkus" EU. Bliver det en "no-deal" løsning bliver vi andre der skal fylde hullet i unionens budget. Jeg synes det er lidt for nemt at give GB hele skylden for kaos.
"It takes two to tango", havde EU taget Cameron på ordet og været bare lidt mere imødekommende var vi ikke endt med et Brexit og kaos.

Carsten Mortensen

Man har vel ikke lavet "lort" blot fordi man har benyttet sig af sin demokratiske stemmeret??

Lars F. Jensen

@Torben K L Jensen
Måske ikke direkte klandre dem, der stemte 'remain', men det er en grundlæggende del at det demokratisk system, at alle må acceptere demokratiske afgørelser.
Det er så i min optik et stort problem når store omvæltninger kan vedtages med et yderst beskeden flertal og og uden en tid til at genoverveje.
Det er helt galt med en afstemning efter en mildt sagt uærlig og bestukket kampagne som ved Brexit.

Vi kunne ikke ikke flytte blot det mindste og mest indlysende (ligestilling mellem mænd og kvinder) på arvefølgen uden 2 vedtagelser i folketinget, et valg og en folkeafstemning med et 'Ja' fra over 40% af alle danskere.

Men vi kan udmelde os af fx NATO eller EU med én stemmes flertal i folketinget.

Lars :)

Lars F. Jensen

@Michael Hullevad

Det er ikke rigtigt når du skriver at UK er største bidragsyder til EU.

Det er Tyskland der både brutto og netto betale langt mest til EU's budget.

UK's nettobidrag er op mod €10 mia/år og det er et meget beskedent beløb set i forhold til EU27's ca 445 millioner borgere - €22.5 pr borger eller 167kr/år. Vi skal som rig nation nok betale lidt mere og fx Bulgarien noget mindre.

Men uanset mindre fordeling er det mildt sagt ikke et beløb, der kan ryste nogen.

I øvrigt har UK allerede den med flere længder bedste EU aftale, og det var meget tvivlsom i det hele taget at imødekomme nye krav fra et at de største og rigeste lande i EU,
Hvis UK ikke vil være medlem, så lad dem dog gå og lad dem se, hvilke aftaler de kan opnå på "det frie marked".

EU27 vil slet ikke forhandle det mindste fremadrettet, før UK har godkendt de punkter der er i udtrædelsesaftalen, dvs. Ligebehandling af UK og EU27 borgere, der allerede bor udenfor deres egen land, betalingen af skyldige poster (begge veje) og sikring af den åbne irske grænse - det irske backstop.

Så kan UK jo forsøge at 'henkoge' de over 50% af deres eksport, der nu går til EU27, samt yderligere eksport, der handles på grundlag af EU's frihandelsaftaler eller andre EU aftaler (fx med Kina og USA). Selv om EU27 ensidigt vil tillade fx fly at lande indtil april 2020 og UK lastbiler kan beholde deres EU27 køretilladelser til udgangen af i år, så vil UK meget hurtigt få så store problemer, at enhver britisk regering må acceptere næsten enhver aftale.

EU27 vil - måske bortset fra det lille Irland - let kunne klare deres tabte eksport til UK. Det er træls for frugt, grønt og blomster fra Holland, bacon og smør fra Danmark og lidt biler fra Tyskland.
Men dansk landbrug har 445 mio andre mennesker i EU27 at sælge til, har op mod 60 EU handelsaftaler aftaler med verden (20-25 betydende) inkl, den nye med Japan. Dansk landbrug har i årevis været aktiv udenfor UK og er helt sikkert endnu mere aktiv nu, med at finde afsætning.
Vi er spået lige under 1% nedgang i BNP, det er bare væksten i 6 mdr,
Den klarer vi

Lars :)

Nils Bøjden

"Måske ikke direkte klandre dem, der stemte ’remain’, men det er en grundlæggende del at det demokratisk system, at alle må acceptere demokratiske afgørelser."

Problemet er at ingen vidste hvad det var der blev stemt om.

Michael Friis

"Værdien af det britiske pund er faldet næsten 20 pct."
kurs GBP/EUR d 23 juni 2016 var 1.30541
kurs d. 6 maj 2019 var 1.16914
dvs fald ca 11.6 pct
Dommedagsprofeterne forventede, at UKs økonomi ville falde fra hinanden umiddelbart efter juni 2016. Det skete ikke.
Hvis færre englændere holder ferie i Spanien er det godt for klimaregnskabet, ikke godt for Spanien og godt for UK.
Mange vinkler du ikke belyser Jakob Illeborg.
Lidt svært at have ondt at folk, der lever dels af overførselindkomst (fra UK) og arbejder sort i Spanien.

Jørgen Mathiasen

Briter i udlandet kunne ikke stemme med i 2016. Havde Cameron haft en mere præcis forestilling om de engelske vælgere, som kom for at give ham et blåt øje, havde hans regering sikkert tilladt dem at deltage. De havde i antal ikke været langt fra at være tungen på vægtskålen i afstemningen.

Tre år senere tumler det konservative parti rundt i Brexit. For et par måneder siden hånede May SNP for at opstille kandidater til EP-valgene, men nu må hun selv gøre det, og de konservative ved knapt nok, hvordan de skal forholde sig til Farages Brexit-parti.

Det ville være en overraskelse, hvis det britiske parlament bliver i stand til at tage en beslutning, og derfor kan det stadigvæk blive en udmeldelse uden en aftale i slutningen af oktober. Den anden mulighed er at udskrive en ny folkeafstemning om EU. Det er antageligt det eneste, som kan bryde dødvandet i britisk politik.

Michael Friis

Jørgen M.
Kun UK borgere, der har boet udenfor UK i over 15 år kunne ikke stemme i juni 2016