Nyhed
Læsetid: 3 min.

Britisk rapport: Omstilling kræver ny livsstil

Afsmeltningen ved Antarktis går stadigt hurtigere – det samme gælder permafrosten, der forsvinder med alarmerende hast og afgiver enorme mængder drivhusgasser
Udland
4. maj 2019

Hvis du vil modtage et overblik over ugens gode og dårlige nyheder for klimaet, kan du få ’Kampen for klimaet’ leveret direkte til din indbakke hver fredag.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Britisk klimarapport: Ny livsstil påkrævet

Den britiske klimakomité, Committee on Climate Change (CCC), der rådgiver den britiske regering, kom torsdag med sine seneste anbefalinger til grøn omstilling i Storbritannien.

Rapporten peger blandt andet på, at hvis Storbritannien skal være klimaneutral i 2050, kræver det markante ændringer i briternes forbrug. Der skal flyves langt mindre, spises mindre kød – diesel skal helt ud af transporten, og så skal der spares på varmen.

Sådan lyder nogle af rådene i den 277 sider lange rapport, der skal danne grundlag for en komplet grøn omstilling. Alligevel bør briterne ikke være skræmte, siger den konservative John Gummer, der leder den britiske klimakomité.

»Vi beder ikke folk om at leve et miserabelt liv. Vi skal stadig forsøge at skabe lige så givende, varierede og rige livsbetingelser, som vi har i dag, men vi skal gøre det på en måde, så vi også udviser respekt for fremtiden.«

Nu skal den britiske regering og resten af underhuset tage bestik af anbefalingerne i rapporten og efterfølgende beslutte, i hvor høj grad de vil efterleve dem. Ifølge den ansvarlige minister, Greg Clark, der er minister for handel, energi og industri, er regeringen klar til at følge i hvert fald en del af anbefalingerne.

»Den her rapport vil bringe os på rette kurs til at blive den første større økonomi, der beslutter helt at stoppe vores udledninger.«

Novo vil være klimaneutrale i 2030

Novo Nordisk meddelte tirsdag, at virksomheden allerede i 2020 udelukkende vil anvende grøn strøm i deres produktion globalt, og at man fra 2030 vil være klimaneutrale målt på både produktion og transport.

»Mere end 29 mio. mennesker bruger vores medicin, og fra næste år kan de gøre det, vel vidende at de er produceret udelukkende af vedvarende energi,« siger Lars Fruergaard Jørgensen, direktør for Novo Nordisk i en pressemeddelelse.

»Ved at sætte os selv det mål, at vi skal have nul udledninger i vores produktion og transport i 2030 og ved at anvende en cirkulær tilgang i vores industri, arbejder vi frem imod den dag, hvor vi kan sige, at Novo Nordisk er et selskab uden nogen form for klimapåvirkning,« siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Permafrosten er klimaets ubekendte

Når de store områder med permafrost tør op som følge af klimaforandringerne, udledes enorme mængder drivhusgasser.

Det sker, fordi optøningen betyder, at flere tusinde år gammelt organisk materiale begynder at blive nedbrudt, og i den proces udledes de skadelige gasser.

Derfor advarer forskere i en ny artikel i tidsskriftet Nature om, at den globale opvarmning kan fordobles alene på grund af optøningen af permafrosten. De gamle frosne jorde indeholder omkring dobbelt så meget CO2 som atmosfæren – omkring 1.600 mia. ton.

»Kort fortalt tør permafrosten op, langt hurtigere end vores modeller har forudsagt, og vi ved ikke, hvad det betyder i forhold til, hvor store mængder der bliver udledt,« skriver forskerne bag.

Afsmeltning ved Sydpolen accelererer

Et af verdens største ismasser, Ross-ishylden ved Antarktis, smelter langt hurtigere, end forskerne oprindeligt troede. Det viser et nyt studie publiceret i tidsskriftet Nature geoscience.

Ross-ishylden på knap 500.000 kvadratkilometer, det svarer næsten til Frankrigs størrelse, er den største af det vestlige Antarktis’ ishylder, og den har derfor afgørende betydning for den samlede afsmeltning af is fra Sydpolen.

Når afsmeltningen foregår hurtigere end ventet, skyldes det muligvis, at varmt overfladevand i højere grad end tidligere antaget graver sig ind i ismasserne nedefra. Det betyder, at den samlede afsmeltning på Sydpolen kan accelerere hurtigere end hidtil ventet.

Det har studier af tidligere ishylders afsmeltning og endelige kollaps vist, skriver forskerne, der er foruroligede over afsmeltningen af Ross.

»Forskellen er bare, at Ross-ishylden er mere end hundrede gange større end de ishylder, vi tidligere har set forsvinde,« siger en af medforfatterne til studiet, professor Poul Christoffersen fra polar-instituttet på Cambridge Universitet, til BBC.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her