Nyhed
Læsetid: 4 min.

Det britiske parlament erklærer klimamæssig nødtilstand

Parlamentets enstemmige anerkendelse af krisens alvor på initiativ af Labours leder, Jeremy Corbyn, kan udløse påtrængende og mere ambitiøs klimahandling. Labour-lederens initiativ er en udtrykkelig opbakning til de unges klimaaktioner og civile ulydighed
»Vi har ingen tid at spilde. Vi lever i en klimakrise, som vil bevæge sig faretruende ud af kontrol, hvis ikke vi nu skrider til hurtig og dramatisk handling,« sagde Labours leder, Jeremy Corbyn, onsdag i parlamentet.

»Vi har ingen tid at spilde. Vi lever i en klimakrise, som vil bevæge sig faretruende ud af kontrol, hvis ikke vi nu skrider til hurtig og dramatisk handling,« sagde Labours leder, Jeremy Corbyn, onsdag i parlamentet.

Ritzau Scanpix

Udland
2. maj 2019

Jeremy Corbyn, lederen af arbejderpartiet Labour, brugte sin 1. maj på at appellere til den britiske regering om at erklære national ’miljø- og klimamæssig nødtilstand’ og dermed gøre Storbritannien til det første land i verden, der tager et sådant skridt i lyset af de accelererende klimaændringer og trusler mod klodens biologiske mangfoldighed.

»Vi har ingen tid at spilde. Vi lever i en klimakrise, som vil bevæge sig faretruende ud af kontrol, hvis ikke vi nu skrider til hurtig og dramatisk handling,« sagde Corbyn onsdag i parlamentet.

»Ved at erklære klimamæssig nødtilstand kan vi udløse en bølge af handling fra parlamenter og regeringer rundt om i verden. Det er en chance, som de næste generationer ikke vil have. Det er vores historiske pligt at tage den.«

Efter seks timers debat vedtog det britiske parlament onsdag aften uden nogen stemmer imod Corbyns forslag.

Labour-lederen var inspireret af de seneste måneders massive aktioner og protester fra klimastrejkende skoleelever og aktivister, der har praktiseret storstilet civil ulydighed for klimaet ved bl.a. at blokere parlamentet og centrale gader og broer i London.

»Vi er vidner til en voldsom bølge af klimaaktivisme uden fortilfælde med grupper som Extinction Rebellion, der tvinger politikere i denne bygning til at lytte. Uagtet alle de afvisende og defensive spaltemillimeter, som disse protester har fremprovokeret, udgør de en massiv og nødvendig advarsel.«

»Sandheden er, at de er foran politikerne i denne sag, den vigtigste i vor tid,« sagde Jeremy Corbyn med henvisning til de klimastrejkende skoleelever.

Der udbrød onsdag aften jubelscener bandt aktivister forsamlet på Parliament Square i London, da det stod klart, at et samlet britisk parlament har besluttet at erklære klimamæssig nødsituation. En stor sejr for de klimastrejkende skolebørn og aktivisterne i Extinction Rebellion, lød reaktionen på de sociale medier.

Extinction Rebellion, der har bredt sig fra Storbritannien til snesevis af lande, heriblandt Danmark, taler for at erklære klimamæssig nødtilstand, og en netop offentliggjort meningsmåling, lavet af Opinium Research for Greenpeace, fortæller, at 63 procent af de britiske borgere mener, vi befinder os i en sådan nødsituation.

Næsten 350.000 briter har skrevet under på en igangværende underskriftindsamling, startet af Greenpeace, for at få regeringen til at træffe beslutningen og i sammenhæng hermed bl.a. forbyde ny olie- og gasudvinding, tredoble den vedvarende energi i 2030, stoppe salg af nye benzin- og dieselbiler i 2030, ændre landbrugs- og fødevaresystemet til at være mindre kødbaseret, indføre en flyafgift, plante 700 mio. træer m.m.

Skotland og Wales foran

Jeremy Corbyns udspil følger tæt i kølvandet på beslutninger i både den skotske og walisiske regering om at erklære klimamæssig nødtilstand.

»Som førsteminister i Skotland erklærer jeg, at der hersker en klimamæssig nødsituation. Og Skotland vil leve op til sit ansvar for at håndtere den,« sagde Nicola Sturgeon til stående ovationer under sin tale i søndags på årsmødet hos Scottish National Party.

Også hun henviste direkte til de unges klimaaktioner og lovede at skærpe det skotske mål om CO2-neutralitet i 2050, hvis den uafhængige britiske Committee on Climate Change i en ny rapport, der fremlægges torsdag, anbefaler det.

Dagen efter den skotske melding udsendte den walisiske regering en erklæring om klima-nødtilstand.

»Vi håber, at den walisiske regerings erklæring kan bidrage til at udløse en bølge af handling her i landet og internationalt,« sagde Wales’ miljø- og energiminister Lesley Griffiths.

Londons borgmester fra Labour, Sadiq Khan, erklærede allerede sidste år den britiske hovedstad i klimamæssig nødtilstand. Han mødtes i mandags med aktivisterne fra Extinction Rebellion og lovede dem at gå i spidsen med klimahandling nationalt som internationalt.

Greenpeace: Der er håb

Labours konkrete forslag til parlamentet taler bl.a. om at skærpe det britiske klimamål om netto nuludledning af CO2 i 2050 og sætte ambitiøse delmål for indfasningen af grøn teknologi i energi- og transportsektorerne.

Forslaget påpeger også, at Storbritannien i dag er på kollisionskurs med næsten alle sine mål for beskyttelse af biodiversiteten. Derfor skal regeringen inden seks måneder fremlægge en plan for indsatsen på området foruden en plan for omstilling til en cirkulær økonomi.

»Kendsgerningerne fortæller, at dette er en nødsituation. Men en nødsituation behøver ikke at være en katastrofe. Vi kan udnytte den som en mulighed til at genopbygge vores økonomi, så den fungerer for de mange, ikke for de få,« sagde Jeremy Corbyn under sin fremlæggelse i parlamentet.

Direktøren for Greenpeace-UK, John Sauven, siger til The Guardian, at de seneste måneders klimaprotester fra civilsamfundet har ændret debatten.

»Klimaaktivister, unge som gamle, har sat den britiske regering under enormt pres for officielt at anerkende den klimakrisetilstand, vi står over for. Der er en reel følelse af håb i luften om, at budskabet er ved at synke ind efter adskillige årtiers klimakampagne,« mener John Sauven.

Efter omkring 80 indlæg fra parlamentsmedlemmer fra begge sider landede den langstrakte klimadebat onsdag aften med enighed om at erklære en klimamæssig nødtilstand

»Vi erkender, at situationen, vi står over for, er en nødsituation,« sagde den konservative miljøminister Michael Gove under debatten.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Flemming Berger

Endelig en oolitiker,der kan se alvoren!

Svend Erik Sokkelund, Trond Meiring, Carl Plesner, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Lise Lotte Rahbek, Ete Forchhammer , Klaus Lundahl Engelholt, Jens Bryndum, Søren Roepstorff, Benta Victoria Gunnlögsson, Alvin Jensen, Ejvind Larsen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Olaf Tehrani

Næsten for godt til at være sandt!

Svend Erik Sokkelund, Trond Meiring, Carl Plesner, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Ete Forchhammer , Lars Jensen, Klaus Lundahl Engelholt, Alvin Jensen, Michael Friis, Ejvind Larsen og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Og et helt parlament og så mit i deres brexit-kaos, godt gået derovre!

Og her blev jeg sgu helt rørt og fik en klump i halsen, hvilket Inf's mange artikler vedrørende reklamer, der angiveligt skulle få tårene til at trille ikke har formået;)

Svend Erik Sokkelund, Trond Meiring, Carl Plesner, Erik Fuglsang, Niels Duus Nielsen, Julie Top-Nørgaard, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Torben Skov, Lise Lotte Rahbek, Torben Bruhn Andersen, Ete Forchhammer , Lars Jensen, Klaus Lundahl Engelholt, Bjarne Bisgaard Jensen, Søs Dalgaard Jensen, Alvin Jensen, Ejvind Larsen, Nis Jørgensen, Britta Hansen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

* midt, for fanden da... ;)

Nils Bøjden

Men det er ikke lige det der er deres første prioritet i beslutningerne.

Sådan, Corbyn.

Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Ete Forchhammer , Sabine Behrmann, Søs Dalgaard Jensen, Alvin Jensen, Hans Larsen, Ejvind Larsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Og tak til Greta - det er en enestående sejr!

Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Ete Forchhammer , Sabine Behrmann, Søs Dalgaard Jensen, Alvin Jensen, Hans Larsen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

Evnen til at manøvrere i Brexit kalder på en vis skepsis i andre sager..

Nis Jørgensen

Har vedtagelsen nogen konsekvenser - ud over selvfølgelig at være en nødvendig erkendelse, som man kan glæde sig over (og enstemmig!)?

Morten Lind, Eva Schwanenflügel, Ete Forchhammer , Klaus Lundahl Engelholt, Mogens Holme, Michael Friis og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Tænk på hvad Bernie Sanders og Jeremy Corbyn kan gøre sammen for ungdommen som forbilleder man har tiltro til.

Trond Meiring, Morten Lind, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Britta Hansen, Steen Sohn, Søs Dalgaard Jensen, Alvin Jensen, Ejvind Larsen og Naja Abelsen anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Populisme af værste skuffe.
Men det er svært og meget dyrt at gøre noget hurtigt. Det må erkendes.
Omstillingen kræver tid. Teknologien er ikke klar. Ved at presse beslutninger igennem, vil det betyde at mange goder skal skrottes mens der er fin brugsværdi. Dvs ikke bæredygtige beslutninger.
Klimaforandringerne er godt igang og vi vil erfare, at det vil tage mange år inden vi får målebare forbedringer.
Og den voldsomste forurening hænger sammen med overbefolkning.

Ib Christoffersen

Når man nu ikke kan løse det virkelige problem, så kan man jo altid kaste sig over noget andet. Der må da snart være nok til en film her.

Lars Steffensen

Det er helt glimrende at "erklære nødtilstand". Så længe USA ikke gider at gå med på hysteriet vil det ikke få megen indflydelse på økonomisk politik. Og der er ikke noget der tyder på at USA har planer om at sabotere sin økonomi for at komme folk med våde tær på Maldiverne til undsætning.

Bare en lille erklæring. Fint nok men den har gjort klimakrisen værre bare med det papir den er trykket på for der er ingen handling bundet op på erklæringen.

At skulle "fremlægge en plan" er ikke lig med hverken penge eller overskuelig tidsplan.

Det de reelt er blevet enige om er at: Nå, vi burde gøre noget.

Trond Meiring, Eva Schwanenflügel og Michael Friis anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Man kan kritisere alt ihjel!

Det der er vigtigt her er, at parlamentet dermed har ANERKENDT at der er en klimakrise. Det er et land som Danmark jo lysår bagefter til at gøre!

Det er klart, at der skal handling bag ordene, men det regner jeg med, klimabevægelsen vil presse på, der kommer.

Trond Meiring, Nis Jørgensen, Kim Houmøller, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lars Steffensen

"Det er klart, at der skal handling bag ordene..."

Det kommer der ikke. Ikke nu, ikke senere. Aldrig.
Det skyldes at de eneste "handlinger", der modsvarer antagelsen om en kommende klima-katastrofe, består i at skrue den økonomiske udvikling tilbage til et stadie vi ikke har oplevet i flere hundrede år. Prøv selv at finde et flertal for den slags.

Christian De Coninck Lucas

SÅDAN!

Venstre: Vi skal lige drikke kaffe med borgerne for at finde ud af hvad vi skal gøre.

Trond Meiring, Eva Schwanenflügel og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

Artiklen delt over 7000 gange. Det er vist aldrig sket før!

Eva Schwanenflügel

Desværre er erklæringen om klimamæssig undtagelsestilstand ikke bindende.
Den er kun blevet vedtaget for at imødekomme de mange demonstranter, som har lammet flere storbyer i ugevis.
Men, men.. Den kan selvfølgelig gå hen og blive bindende over snarlig tid - såfremt Labour kommer til magten.

Trond Meiring, Jan Jensen, Niels Duus Nielsen og Steen Sohn anbefalede denne kommentar
Lars Rasmussen

Kammerat Corbyn er klar til den stigende vandstand...

      Se hvo’n jeg sidder
      i en kanobåd på land.
      Her er jeg lyk’lig.

(Frit efter et haikudigt af Tomas Tranströmer.)

John Fredsted

Jeg kom til at tænke på Günter Grass' ord:
"Jeg drømte, at jeg turde fatte håb".
Så lidt tillid har jeg desværre til, at de fine ord bliver omsat til handling.

Trond Meiring, Anders Olesen, Eva Schwanenflügel, Lars Rasmussen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Anders Olesen

John Fredsted, kan du huske, hvor du har de fine ord af Günter Grass fra?

John Fredsted

@Anders Olesen: Jeg vil gætte på, at jeg har opsnappet ordene fra en eller anden avisartikel, tilbage i 2006 velsagtens. Jeg noterede mig dem, fordi jeg netop syntes/synes, at de så fantastisk beskriver spinkelheden af et håb, man eventuelt måtte nære. Det eneste, jeg ved om deres oprindelse, er, at de stammer fra et digt med samme titel, se for eksempel https://politiken.dk/kultur/art4849272/F%C3%A5m%C3%A6lt-G%C3%BCnter-Gras....

John Fredsted

@Den, det måtte interessere: Det slog mig i går, at hvis et enigt britisk parlament virkelig mener det, de nu i enighed er blevet enige om at tro, de mener, så kunne de jo passende prøve følgende:
1.) Stække finansmonsteret i centrum af London. For hvilke uhyrlige fordringer til fremtidens forbrug støbes ikke i denne bunker (som på andre børser)?
2.) Stække Heathrow lufthavn, der er én af verdens travleste. Og det ikke ved at "indføre en flyafgift", men ved fanden fløjtene mig at begrænse antallet af fysiske afgange.
Lad os så se, hvor længe de prøveballoner på deres formodede beslutsomhed holder sig flyvende.