Læsetid: 5 min.

I Bruxelles er man begyndt at hviske Merkels navn højere og højere

Merkel er på vej ud af tysk politik, men hvornår og hvordan skal det ske? I Bruxelles hviskes der om Merkel som frontfigur i EU, og på dagens uformelle topmøde i Rumænien vil spillet om fordelingen af topposter efter europaparlamentsvalget for alvor blive åbnet
Annegret Kramp-Karrenbauer (tv.), forkvinde for det konservative tyske CDU, er Angela Merkels (th.) favorit til at arve kanslerposten. Det er uvist, hvornår Merkel trækker sig – eller om hun er i spil til en toppost i EU. En drøm, som mange embedsmænd og diplomater i EU deler.

Annegret Kramp-Karrenbauer (tv.), forkvinde for det konservative tyske CDU, er Angela Merkels (th.) favorit til at arve kanslerposten. Det er uvist, hvornår Merkel trækker sig – eller om hun er i spil til en toppost i EU. En drøm, som mange embedsmænd og diplomater i EU deler.

Kai Pfaffenbach

9. maj 2019

De knap hundrede journalister, som var dukket op til den såkaldte off the record-briefing i Konrad-Adenauer-Haus i Berlin, måtte traske slukørede hjem. For selv uden for citat sagde Annegret Kramp-Karrenbauer, forkvinde for CDU og Merkels favorit til at arve kanslerposten, absolut intet mindeværdigt. Og da slet ikke om det, som alle vil vide: Hvordan kommer fremtiden til at se ud for den tyske regering og for Angela Merkel?

For det kan ikke blive ved på den her måde for Kramp-Karrenbauer. Hun har ingen ministerposter, og hun er ikke medlem af Forbundsdagen – hun er ’kun’ valgt som partiforkvinde i CDU med et ekstremt smalt flertal og har derfor svært ved at bevise sit værd.

For hver dag Merkel bliver siddende som kansler, blegner nyhedsværdien i Annegret Kramp-Karrenbauers formandskab. Hendes popularitet er fortsat nedadgående, og internt i CDU er udfordrerne allerede ved at stille sig klar i kulissen. Tiden arbejder med andre ord mod hende.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Michael Friis
  • Torben Lindegaard
Michael Friis og Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne & Christian Bennike

Lars Løkke !! .... shit

Jeg har feberhede drømme om Margrethe Vestager på en eller anden høj EU post -
meget gerne formand for EU-Kommissionen.

Det bliver nok mere end vanskeligt; men hvis Mette Frederiksen bliver statsminister med De radikale som støtteparti .... om ikke andet må Margrethe Vestager da få støtte fra Danmark.

Men Lars Løkke fra Venstre, der også sidder i ALDE-gruppen, kan da kun fordærve spillet.

Vi skal ikke bruge EU til parkeringsplads for afdankede politikere.

Se nu bare hvordan det gik med Rhitt Bjerregaard som Kommissær.

Hun skrev en sjov bog om de andre Kommissærer og samarbejdet Kommissionen - eller manglen herpå - og blev dybt forbløffet over, at det hele brød sammen til sidst, så den samlede Santer-Kommission blev tvunget til at indgive en kollektiv fratrædelsesbegæring for at komme et mistillidsvotum fra EuropaParlamentet i forkøbet.

Ikke flere danske dødsejlere i Kommissionen.

Karsten Lundsby, Kim Houmøller, Gert Romme og Tom Andreæ anbefalede denne kommentar

Jeg ser nu ikke Angela Merkel som en indlysende formand for kommissionen. Ikke fordi jeg ikke tror. det kan gavne kommissionen, for det vil nok kunne give lidt mere respekt. Men mest fordi, jeg slet ikke tror, hun vil være interesseret.

Torben K L Jensen

Lad os nu lige se på hvilke perspektiver der åbner sig hvis Angela Merkel bliver formand for kommisionen. 1. I sidste ende skal EU´s regeringschefer godkende valget - her har Merkel en stor stjerne,både hvad angår kompromisser og forhandlingsevne i det hele taget. 2. Hun er på linje med Macron hvad angår EU´s fremtid med fælles hær som alternativ til NATO og også hvad angår den økonomiske integration (det blev forhindret pga. indenrigspoltik hvor SPD også var positiv) som Macron i allerhøjeste grad brænder for og i sidste ende måske kan nord/syd spændingerne. Det vil være det bedste for EU under alle omstændigheder.

Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Et tæppe går ikke i, det går ned. Få styr på jeres metaforer!

I øvrigt er jeg en lille smule enig med Torben K L Jensen - om ikke andet, så fordi hun faktisk er en dygtig forhandler, der måske kan hjælpe resten af EU med at få et lidt bedre forhold til Rusland. På den anden side er hun på Tysklands vegne tilhænger af både finanspagten og den generelle neoliberale politik, som føres, og som især gavner Tyskland, hvilket vil modvirke afspændingen mellem nord og syd.

Torben K L Jensen

Niels - Ret har du,men på den anden side er hun kompromissernes mester,så med den vej det går sydpå bliver hun nødt til åbne kassen for i det mindste at redde den tyske bilindustri fra sig selv med et produktionsapparat der er gearet til el-biler,e-lastbiler - i det hel taget det tyskerne kan hvad angår forskning,udvikling - hvis tyskerne sætter sig for noget - så.,sker der også noget - i hele Europa.
Drømmer jeg ? OK - det er det mindste ikke et mareridt.

Christel Gruner-Olesen, Karsten Lundsby og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar