Interview
Læsetid: 2 min.

Connie Hedegaard: »Hvis Europa ikke tager de næste skridt i den internationale klimakamp, kan jeg ikke se, hvem, der skal gøre det«

Uden EU havde vi aldrig fået Parisaftalen, mener Connie Hedegaard, formand for den grønne tænketank Concito. Og uden EU kan verden ikke redde klimaet
»Når Europa optræder i enighed, taler med én stemme og har én position, kan man nå meget langt,« siger Connie Hedegaard.

»Når Europa optræder i enighed, taler med én stemme og har én position, kan man nå meget langt,« siger Connie Hedegaard.

Peter Nygaard Christensen

Udland
6. maj 2019

I årtier har det uofficielle EU-slogan været ’aldrig mere krig’. Men i fremtiden skal det bærende princip for Europas politiske samarbejde være at bekæmpe klimaforandringer. Det mener den tidligere EU-miljøkommissær og konservative minister, Connie Hedegaard.

»’Aldrig mere krig’ var – og er – vigtigt, men jeg mener, at klimaet kan være en ny raison d’etre for EU. Det påvirker alle dele af samarbejdet: økonomien, sikkerheds- og udenrigspolitikken. Og jeg tror, at 80 pct. af Europas befolkning vil kunne ranke ryggen og sige: Det giver mening at have EU her,« siger Connie Hedegaard, der i dag bl.a. er bestyrelsesformand i den grønne tænketank Concito.

– Hvad kan Europa reelt gøre i kampen mod klimaforandringerne? USA og Kina er jo langt de største udledere ...

»Hvis Europa ikke tager de næste skridt i den internationale klimakamp, kan jeg ikke se, hvem der skal gøre det. Der ville aldrig have været en Parisaftale uden Europa. Skiftende amerikanske regeringer havde jo ikke løftet en finger – USA og Kina legede i mange år den leg, jeg kalder after you, sir. Det var EU, der skubbede på og støbte kuglerne. Det er Europa, der har fået udviklingslandene til at forstå, at klimapolitik og udvikling kan gå hånd i hånd. Det er Europa, der har taget de høje omkostninger ved at investere i ny teknologi først, så de nye energiformer kunne komme ned i pris. Det er Europa, der lavede de første mål for 2020 og satte krav til biler. Når Europa optræder i enighed, taler med én stemme og har én position, kan man nå meget langt.«

– Hvis du skulle pege på én reform, som EU burde indføre i morgen, hvad ville det så være?

»At tænke klima ind i alle større tiltag. At alle beregninger om infrastruktur, landbrugsstøtte og forskningsbudgetter tager Parisaftalen alvorligt.«

Hvem bør man stemme på den 26. maj, hvis man vil fremme den grønne dagsorden?

»Man kan støtte de grønne kræfter i alle de store partigrupperinger,« siger Connie Hedegaard.

»Der kommer svære prioriteringer i både EPP, ALDE og socialdemokraterne, og i sidste ende bliver det de grupper, der skal træffe valget om et nyt budget. Man skal finde de grønne kandidater i de partier, man normalt ville støtte og så forpligte dem maksimalt på det grønne.«

Serie

EP-valg 2019: Et nyt EU

Det er det mest spændende valg til Europa-Parlamentet i vor tid. Uanset hvad, bliver det et helt nyt EU, der træder frem på den anden side. De britiske parlamentarikere er måske væk, på godt og ondt, og de seneste års politiske opbrud i Europa skaber mulighed for helt nye alliancer til at løse de problemer, der mere end nogensinde bekymrer europæerne: klima, migration og social uretfærdighed.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jes Enevoldsen

"Man skal finde de grønne kandidater i de partier, man normalt ville støtte"
Hvis man skal finde "grønne kandidater" i DF og Venstre osv. bliver man vist ikke færdig med at lede inden valget den 26.
Connie Hedegaard er ikke en seriøs medspiller i klimakampen.

Carsten Wienholtz, Trond Meiring, Thomas Tanghus, kjeld jensen, Torben K L Jensen, Gert Romme og Niels østergård anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Husker ret tydeligt Connie Hedegaard´s håndtering af CO2-kvoterne i EU som klima-kommisær - hun tillod i realiteten snyd for over 300 mia. euro hvor det meste foregik i København. Er det troværdigt ?

Espen Bøgh

Et lidt naivt tøseindlæg er den tanke der først melder sig, virkeligheden er som vi ser den udfolde sig i al sin enkelhed. - fine klimamøder overalt på kloden skiftevis hos alle der elsker møder, med overnatning, fine middage og fællesfotografering af samlingen af mennesker der hævder de vil gøre en forskel.

Floskeldeklarationer i læssevis ser vi, og samtidig blive disse mennesker mere og mere tykmavede, men altid med store smil på fotografierne til medierne, så det kan vises for borgerne overalt i verden om deres engagement i klimaproblemerne.

Nytteværdien heraf er ikke engang middelmådig, for det havde været et fremskridt, men teksternes tomhed og ligegyldighed fra møderne er til at få øje på.

Torben K. Jensen:

Du har ganske ret i spørgsmålet om kommercialiseringen af CO2 som det idioti det var, men som jeg husker det var beløbet kun 35 mia. EURO, men uanset hvad, så er det et voldsmon beløb, der blev svindlet for.

Læg i den forbindelse mærke til at alle pengene blev tabt, og det fine EUROPOL ikke har brugt 5 min. på at fremskaffe så meget som en enkelt femøre af disse penge.

Ideologien med kommercialiseringen af CO2 var at forbruge ulandenes ubrugte kvoter til at købe aflad i, men også samtidig i at holde produktionen i gang og endda øge den for disse ulandes kvoter.

Kræmmermentalitetens tilbage fra slavehandlernes tid var mantraet for denne kommercialisering, og vist fik ulandene lidt småpenge for ulejligheden, men samtidig begrænsede det også deres egen udvikling på sigt.

- Den hvide races overlegenhed tog virkelig fat om problemerne på den gammeldags facon.

Søren Kristensen

Hvis verden ikke kan redde klimaet uden EU, hvorfor er Rina Ronja Kari så EU-modstander?

Torben Lindegaard

@Espen Bøgh

"Læg i den forbindelse mærke til at alle pengene blev tabt, og det fine EUROPOL ikke har brugt 5 min. på at fremskaffe så meget som en enkelt femøre af disse penge."
citat fra 06. maj, 2019 - 15:58

Retfærdigvis bør det nævnes, at Europol mest af alt, fungerer som database og analyseenhed. Det operationelle politiarbejde finder sted i det enkelte medlemsland.

Det kan man mene alt muligt om; men vi danskere vil i hvert fald have det sådan.