Nyhed
Læsetid: 5 min.

DF’s Anders Vistisen: »Det er på høje tid, at vi følger Salvinis lederskab«

Ny højrepopulistisk alliance står til at få stor indflydelse i det kommende Europa-Parlament. Nu skal kontinentets nationalister bevise, at de modsat tidligere kan arbejde sammen på tværs af grænser for at bekæmpe EU og indvandring
Salvini takker de tusindvis af fremmødte, der gemmer sig under paraplyer ved lørdagens arrangement ved katedralen i Milano.

Salvini takker de tusindvis af fremmødte, der gemmer sig under paraplyer ved lørdagens arrangement ved katedralen i Milano.

Martin Gøttske

Udland
20. maj 2019

MILANO – Øverst på sit talepapir har Matteo Salvini med kuglepen skrevet to stikord i blokbogstaver, som han har sat tykke cirkler omkring: »TAK,« står der i det ene hjørne af papiret. Og i det andet: »HØJREEKSTREMISME?«

Han holder papiret i hånden, da han lørdag stiller sig op foran en regnvåd plads ved katedralen i Milano: »Tak, tak, tak,« siger han til de tusindvis af fremmødte, der gemmer sig under paraplyer.

»Tak for, at I er mødt frem til dette historiske øjeblik sammen med os.«

Hans tale er klimaks på lanceringen af en alliance af højrepopulistiske partier, der sammen kan sende rystelser gennem det politiske system ved den kommende weekends valg til Europa-Parlamentet.

»Her på pladsen er der ingen højreekstreme, men kun sund fornuft. Her er ikke ekstremister, racister eller fascister. I stedet er ekstremisterne dem, der har styret Europa de sidste 20 år,« tordner lederen af det italienske parti Lega – og han anklager Merkel, Macron og Juncker for at have »forrådt Europa« ved at lade kontinentet oversvømme af immigranter.

På scenen cementerer Salvini sin position som den nok største politiske stjerne i Europa for tiden. Bag ham står en parade af europæiske nationalistiske højrepopulister fra 11 EU-lande, der alle er klar til at kåre italienere som deres leder.

»Viva Matteo. Grazie Matteo,« siger hollandske Geert Wilders.

»Basta islam. Vi er Europas patrioter, og vi vælger friheden.«

Og franske Marine Le Pen forsikrer det gennemblødte publikum om, at de er vidne til et historisk øjeblik, »som de stolte vil kunne fortælle deres børnebørn om«.

Ingen nævner den skandale, der samtidig udspiller sig i Østrig, og som er ved at sparke alliancepartneren FPÖ ud af den østrigske regering.

Alternative für Deutschland lover til gengæld at »sparke de arrogante teknokrater ud af EU-parlamentet«. Og højrefløjspolitikere fra Estland, Slovakiet, Tjekkiet og Bulgarien opfordrer til kamp mod »islamiseringen af Europa«, og de hylder Salvini som den store beskytter af nationalstaten og europæiske værdier.

Også Anders Vistisen, Dansk Folkepartis EU-parlamentariker, er her. Og det er han stolt af, siger han.

»Det er på høje tid, at vi følger Salvinis lederskab og sætter en stopper for EU’s sindssyge migrationspolitik, der har bragt alle europæere i fare og har ført til adskillige terrorangreb og masseindvandring til Europa.«

Ekstremistisk selskab

Stolt eller ej, så deler han nu platform med partier, som DF tidligere ikke betragtede som stuerene.

»Det strider mod alt, hvad DF har gjort hidtil, og det er en kæmpe udvikling,« siger Duncan McDonnell, professor fra Griffith Universitet, der har skrevet den kommende bog International Populism: The Radical Right in the European Parliament.

»For få år siden ville DF overhovedet ikke samarbejde med eksempelvis Le Pens parti, da det var plaget af antisemitiske holdninger og holocaustbenægtere. Men nu er DF og andre moderate skandinaviske højrepartier ikke længere bange for at blive set i selskab med mere ekstremistiske partier. Det siger meget om den udvikling, Europa har været igennem.«

I Milano fortæller Anders Vistisen, at DF er gået med i den nye gruppe, da »vi har ændret vores strategiske position« for at kunne få mere indflydelse:

»Vi må bare erkende, at hvis vi vil være del af en større partigruppe, så er vi nødt til at samarbejde med en som Le Pen,« siger Vistisen.

»Vi bliver nødt til at respektere, at de ting, der før har holdt os fra hinanden, det kan ikke længere fylde helt så meget, og så skal vi fokusere på det, der forener partierne.«

Med alliancen har den yderste højrefløj i Europa taget et vigtigt skridt for at blive en reel magtfaktor i EU. Den har tilsluttet sig en fælles platform med fokus på et stop for illegal indvandring, beskyttelse af national kultur og identitet og et mål om at erobre magt tilbage fra Bruxelles til nationalstaterne.

Forandre indefra

»Mange af partierne har i stor grad forladt deres tidligere mål om at ville forlade EU eller eurozonen og vil nu forandre EU indefra,« siger Angelos Chryssogelos, der forsker i populisme ved Harvard Universitet.

»De har indset, at de fleste borgere i Europa ikke ønsker at forlade EU, specielt efter at have været vidner til Brexit-katastrofen. Og for regeringsledere som Salvini eller ungarske Orbán giver det ingen mening at forlade EU, der sikrer en plads ved det magtfulde bord.«

Meningsmålinger viser, at højrefløjspartierne står til stor fremgang ved EP-valget.

»Det er uundgåeligt, at antallet af parlamentsmedlemmer fra den yderste højrefløj vil blive øget drastisk. Ikke mindst fordi italienske Lega vil klare sig fantastisk, men også fordi der er nye partier, såsom Vox fra Spanien, der vil gøre sig gældende,« siger Duncan McDonnell.

Matteo Salvini har gjort sig ekstremt populær i Italien på sin hårde kurs over for indvandring og sin stærke kritik af EU, og hans parti, Lega, kan blive Europa-Parlamentets største parti.

Samlet kan Europas højrefløjspartier få helt op mod en tredjedel af stemmerne.

»Det kan blive en meget kraftfuld stemme, hvis op mod en tredjedel af Europas vælgere udtrykker, at de ønsker mindre EU. Det bliver en svær stemme at ignorere,« siger Angelos Chryssogelos.

Men hvis højrefløjen for alvor skal blive slagkraftig, så kan det kræve, at ungarske Viktor Orbán og hans parti Fidesz også bliver del af den nye alliance. Salvini og Le Pen ønsker det. Og på trods af, at Orbán anklages for at underminere sit lands demokratiske institutioner, så er DF også med på ideen:

»Rent strategisk vil det være fint, hvis Orbán kommer med, jo før jo bedre,« siger Anders Vistisen.

Men spørgsmålet er, om de nationalistiske partier kan finde ud af at arbejde sammen.

De euroskeptiske højrefløjspartier har traditionelt marginaliseret sig selv gennem interne stridigheder. Nogle af dem støtter Ruslands præsident, Vladimir Putin, andre er voldsomt imod ham; nogle taler mere varmt for markedsøkonomi end andre, og der hersker stærk uenighed om, hvordan både EU-midler og migranter skal fordeles.

Men partierne er nu blevet mere pragmatiske.

»Det yderste højre plejede at være uenige om meget, men nu er de blevet mere villige til at skubbe uenigheder til side og se de på det store, samlede billede og fokusere på det, der forener dem,« siger McDonnell.

Og én ting virker politikerne på scenen i Milano lørdag til at være forenet om:

»Europa har brug for flere som Salvini,« som Geert Wilders siger det.

»Islamiseringen skal stoppe.«

Serie

EP-valg 2019: Et nyt EU

Det er det mest spændende valg til Europa-Parlamentet i vor tid. Uanset hvad, bliver det et helt nyt EU, der træder frem på den anden side. De britiske parlamentarikere er måske væk, på godt og ondt, og de seneste års politiske opbrud i Europa skaber mulighed for helt nye alliancer til at løse de problemer, der mere end nogensinde bekymrer europæerne: klima, migration og social uretfærdighed.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne Albinus

Også VLAK-regeringen har indgået et samarbejde med et af partierne i Salvinis Alliance, nemlig det østrigske parti FPÖ, hvis vicekansler Strache netop er gået af på grund af en lækket video.

Støjberg lancerede et visionspapir med den østrigske indenrigsminister Herbert Kickl 4.10.18 om migration, og de to lande arbejder på en udrejselejr på Balkan i et ikke-EU land for bl.a. 600 afviste danske asylansøgere. Kickl er Straches ideolog og strateg.

Lørdag talte jeg med Kristian Jensen (V), der forsvarede Danmarks samarbejde med Østrig, da de to lande har meget tilfælles. Kristian Jensen tog ikke afstand fra FPÖ.

Ole Frank, Karsten Lundsby, Arne Lund og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Werner Gass

Det gungrer, det gungrer.
Europa vibrerer allerede nu på grund af kommende støvletramp.
Stop det i tide. Det er ikke harmløst, det går ikke i sig sel.
Sæt kryds ved EU-valger på søndag - og gør det ved partier der er villige til positiv EU samarbejde om løsninger af fællesproblemer så som klima, skat, social dumping etc.

Achim K. Holzmüller, Pietro Cini, Ole Frank, Karsten Lundsby, Arne Lund, Carsten Wienholtz, lars helde, Carsten Nørgaard, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, Jørgen Tryggestad, Gert Romme, Britta Hansen, Jan Fritsbøger, Steffen Gliese, Marie E. Rasmussen og Marie Jensen anbefalede denne kommentar
Werner Gass

Det gungrer, det gungrer.
Europa vibrerer allerede nu på grund af kommende støvletramp.
Stop det i tide. Det er ikke harmløst, det går ikke i sig sel.
Sæt kryds ved EU-valger på søndag - og gør det ved partier der er villige til positiv EU samarbejde om løsninger af fællesproblemer så som klima, skat, social dumping etc.

Anders Lund

"DF og andre moderate skandinaviske højrepartier"?? DF er et racistisk parti, hovedsponsor vor al racisme i DK siden partiet opstod. Ikke andet - alt andet er jo altid til salg, hvis man kan få et grænsehegn eller en lille koncentrationslejr på en øde ø stillet i udsigt.

Achim K. Holzmüller, Ole Frank, Karsten Lundsby, Lars Løfgren, Carsten Nørgaard, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, Gert Romme, Britta Hansen, Jan Fritsbøger, Steffen Gliese, Marie E. Rasmussen, Anders Reinholdt, Werner Gass og Niels østergård anbefalede denne kommentar

@ Anne Albinus,

Samme indenrigsminister Herbert Kickl er part i den sag, der fældede vicekansler Strache. Og som indenrigsminister havde Herbert Kickl også tænkt sig at varetage opklaringen af "sagen", ligesom han, for husfredens skyld, har gjort det i en række andre sager - hvoraf han i øvrigt selv var under anklage i flere af dem.

I går aftes meddelte kanslerens taltmand, at denne mulighed ikke mere var tilstede. Og nu har hele den ganske uforstående styrke fra FPÖ, hvoraf flere har fine adelige titler, truet med at trække sig fra regeringsmagten.
---
Disse højre-radikale og populistiske ekstremister ønsker egentlig blot en stærk man til at styre verden. Og hvis de nogensinde får muligheden, så kan man glemme alt om demokratiske valg.

Og omkring Anders Vistisen kan man vist slå helt fast, at han, ligesom en række andre danske politikere, lever i sin helt egen parelverden, hvor alt ser helt anderledes ud.

Achim K. Holzmüller, Ole Frank, Karsten Lundsby, Arne Lund, Bjarne Bisgaard Jensen og Jørgen Tryggestad anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Eftersom DF har svært ved at konkurrere med SK og NB på hjemmefronten er det så ikke et forsøg på at flytte deres indflydelse et andet sted hen?

Ole Frank, Karsten Lundsby og Arne Lund anbefalede denne kommentar

Nu er det kommet frem, at Anders Vistisen´s (DF), Kristian Jensen´s (V) og Inger Støjberg´s (V) gode venner i Østring har holdt en række møder med russiske interesser. Samt at der fra FPÖ har deltaget en række prominente personer.

Formentlig for at sætte pres på andre prominente russiske "venner" i andre EU-lande har nogen (russerne) også lækket lydoptagelser fra møderne. Og derfor ved man ret præcist, at møderækken drejede sig om at "sælge" rettigheder til gigantiske byggeprojekter i Østrig mod at russerne hjalp disse fornemme politikere med penge samt "hjælp til at vinde valget.

Man må jo sige, at Anders Vistisen (DF), Kristian Jensen (V) og Inger Støjberg (V) virkelig har nogle fine venner ude i den sorteste anti-demokratiske virkelighed. - Gud fader bevar os.

Kilde: Der Spiegel und Süddeutsche Zeitung.
https://www.spiegel.de/politik/ausland/heinz-christian-strache-neue-mits...
https://www.sueddeutsche.de/politik/oesterreich-video-strache-fpoe-russl...

Achim K. Holzmüller, Ole Frank og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Gert Romme, jeg tror, at man skal passe på med blot at afvise russisk udenrigspolitik, bare fordi den er russisk.

For tiden er studerer jeg Alexander Dugins teorier om geopolitik, og selvom manden har nogle højst tvivlsomme holdninger til nationalisme og etnicitet, er hans analyse af Ruslands rolle som den landbaserede modvægt til USAs vandbaserede verdenherredømme god at få forstand af. Mahon-doktrinen gav - og giver - amerikanerne det teoretiske grundlag for deres overherredømme, Dugin-doktrinen er i dette lys Ruslands svar på dette amerikanske overherredømme.

Så længe USA presser Rusland økonomisk og militært, lige så længe vil russerne yde et modpres. Dette er ikke en defekt i den russiske folkesjæl, men en praktisk anvendelse af Newtons anden lov indenfor international politik.

Noget tyder på, at både Mahon og Dugin ser for snævert på verdenshistorien, hvilket kineserne synes at have indset. Derfor forsøger Kina i disse år at implementere begge doktriner i deres sikkerhedspolitik. Kineserne bygger hangarskibe i disse år, og da dette udfordrer det amerikanske vandbaserede overherredømme, ser vi amerikanerne udføre en "pivot to Asia".

Jeg er stadig i fordøjelsesfasen mht. Dugin strategiske ideer, hvorfor jeg endnu ikke er i stand til at give en uvildig kritik af hans tanker. Men allerede nu kan jeg se, at Mahon-doktrinen ikke kan stå alene.

https://www.academia.edu/33164081/Alexander_Dugin_Last_War_of_the_World_...

Nu er jeg ikke ekspert i geopolitik (som i ikke), men så vidt jeg har forstået, handler det om, at den den der hersker over det eurasiske kontinent mere eller mindre behersker Jorden og dens ressourcer.

Og mange mener, at det er derfor USA greb ind i Europa under 1. og 2. Verdenskrig og Den kolde Krig. Og selvfølgelig omgående efter Sovjetunionens sammenbrud, hvor man blandede sig i Kaukasus og senere udvidede NATO til Ruslands grænser.

Hvis det kan være en trøst..... flere EU-lande har problemer med mindretal i grænseregionerne, senst er det nationalister i Alto Adige (Südtirol), der vil heims in Reich. Ungarn vil også gerne have de mange af ungarsk afstamning, og som lever i bl.a. Rumænien og ex-Jugoslavien, og polakkerne og Ukrainere har også deres at slås med. Alene dette vil være nok til at flere af højrefløjspartierne vil have svært ved at være i stue sammen.
Men ellers - oprustningen af den yderste højre-midte viser hvad de reaktionære forventer af EU-valget.
Hvad gør den europæiske venstrefløj? Babler løs om at komme ud af EU, og Holder sig langt væk, forstår ikke, at EU-Parlamentet er en kampplads hvor det - også - gælder om at bekæmpe de reaktionære og fascistiske kræfter.

Pietro Cini, Bjarne Bisgaard Jensen, Palle Jensen, Karsten Lundsby og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Mens man taler om Geopolitik og euroasiatiske kontinent, man skal ikke glemmer at det hedder alle sammen "Imperialisme, det er det Trump prøver at genoplive, men i Mellem Østen. Det "arabiske forår" er igang igen, og det er mareridt for Saudi Arabien Og Trump. De næste to til 6 moneder vil vi ser hvilke start geopolitiken får lov at udvikle sig. Mellem Østen og det "arabiske forår" vil vise om USA har en chance at føre den politik til ende. Men det er tvivlsomt fordi Rusland har fri tøjler nu efter Rusland fik hjælp Af Assad at blande sig i borgerkrigen i Syrien. Men Iran´s krise vil få lov at udvikle sig til ende, fordi Trump har en påskud til "krig" Atom aftalen" ,. Putin tror jeg ikke vil blande sig..

Pietro Cini

"Madonnaen (=Jomfru Maria) vil hjælpe os" påstod Salvini under det møde i Milano, som Anders Vistisen også deltog i. Madonnaens hjælp er tilsyneladende udeblevet under de nylige salviniske stunts i Apulien. Både i Bari og i Ostuni, beretter det italienske dagblad Repubblica 21/5, blev Legaens mirakelmand mødt af øredøvende pibekoncerter. Noget kunne tyde på, at "Europas største politiske stjerne" er ved at implodere.
Til sidst en lille historisk krølle. 20 km sydøst for Bari ligger den lille by Turi, i hvis fængsel Antonio Gramsci (1891-1937) sad indespærret efter ordre fra det ene af Salvinis forbilleder: Benito Mussolini. (Det andet er Silvio Berlusconi)