Læsetid: 9 min.

»Europavalget er et klimavalg: Enten for status quo eller for et grønt Europa«

37-årige tyske Ska Keller er den grønne koalitions spidskandidat til posten som præsident for EU-Kommissionen. Denne weekend stemmer de sidste lande til europaparlamentsvalget, og som i mange andre lande står Kellers eget grønne parti til stor fremgang. Hun siger til Information, at opbruddet i Europa er en åbning for den grønne agenda
»Der er et stort flertal i Europa, som ikke vil affinde sig med hverken racisme eller en illiberal undergravning af retsstaten – og der er et stort flertal af europæere, som faktisk ønsker at gøre noget ved klimakrisen,« siger Ska Keller, den grønne gruppe kandidat til posten som kommissionsformand.

»Der er et stort flertal i Europa, som ikke vil affinde sig med hverken racisme eller en illiberal undergravning af retsstaten – og der er et stort flertal af europæere, som faktisk ønsker at gøre noget ved klimakrisen,« siger Ska Keller, den grønne gruppe kandidat til posten som kommissionsformand.

Nicolas Liponne/Getty Images

25. maj 2019

»Der er rigtig meget på spil på rigtig mange fronter. Men selvfølgelig er europavalget især et klimavalg: enten for status quo eller for et grønt Europa. Og her kæmper vi grønne for et grønt, socialt og retsstatsbaseret Europa.«

Den 37-årige Franziska Maria Keller – bedre kendt som Ska Keller – har noget at have sin optimisme i, da Information møder hende en kølig og solrig majdag i Berlin. Hendes tyske parti De Grønne er i kraftig medvind. I en række lande som Luxemburg, Holland, Finland og Belgien har deres grønne søsterpartier national optur, og selv danske SF fra den grønne europæiske gruppe står søndag til at fordoble sit ene europæiske mandat.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeppe Lindholm

Fremtiden byder på to muligheder. Enten løser menneskeligheden klima- og bæredygtigheds problematikken eller også venter der uendelige alt ødelæggende globale konflikter.

Estermarie Mandelquist, Hans Houmøller, Gert Romme og Bent Gregersen anbefalede denne kommentar

Jeg mener, at dette valgt faktisk kan give borgerne en enorm mulighed med EU.

Sagen er jo, at det ikke blot er højrepopulister, der vinder frem. Men det gør også de "grønne" partier, der typisk bygger på et socialistisk grundlag. Og hvis de gamle liberale magtpartier bliver svækkede, og det gør de jo, da det er dem, der afgiver stemmer til begge yderfløje, giver det en rigtig stor mulighed for at ændre hele Europa.

Ser man på de højrepopulistiske grupper, har de egentlig ikke meget til fælles, og det svækker deres muligheder vitalt, at de er faktisk er opdelt i 3 grupper. Og egentlig har de fleste af disse populister ingen egentlig politik at fremlægge. Deres primære politik frem til nu har været at gafle penge fra EU´s kasse til politisk arbejde, hvilket også har finansieret deres drift.

Derfor kan de grønne partier - hvis de kan finde sammen med de rigtige socialistpartier i et konstruktivt samarbejde, både skabe en hensigtsmæssig klimapolitik for hele samfundet, samt sikre en jævnbyrdig social fordeling af den årlige værdivækst.

Og dette giver faktisk muligheder, Europas borgere ikke har haft i mange år.