Læsetid: 6 min.

Forud for Brexit afventer briterne et bizart EP-valg og en dato for Mays exit

Dramatiske uger er i vente i britisk politik. Premierministeren forventes at bekendtgøre sin afskedsdato, og regeringspartiet står til sit dårligste valgresultat nogensinde. En kamp om, hvem der er mest britisk og mindst europæisk venter forude
Et par dramatiske uger venter forude for den britiske premierminister Theresa May – først EP-valget og derefter et desperat redningsforsøg.

Et par dramatiske uger venter forude for den britiske premierminister Theresa May – først EP-valget og derefter et desperat redningsforsøg.

Gustavo Valiente

20. maj 2019

I torsdags sad premierminister Theresa May bænket over for The 1922 Committee, det udvalg i parlamentet, der repræsenterer den samlede gruppe af konservative backbenchers (dvs. parlamentarikere, der ikke har en aktiv rolle i regeringen eller oppositionens skyggeregering).

May vidste allerede før mødet begyndte, at det ikke ville blive nemt, og det blev det heller ikke.

Komiteens formand, Sir Graham Brady, fortalte uden omsvøb premierministeren, at man havde mistet tiltroen til hende som leder og forlangte en køreplan for hendes afgang nu og her. Premierministeren håber stadig at kunne få sin reviderede udtrædelsesaftale gennem Underhuset, og det lykkedes hende at sikre sig nok et par uger til at afholde endnu en afstemning, før hun bekendtgør sin afgang.

Mødet var følelsesladet. Flere deltagere fortalte efterfølgende, at Theresa May havde tårer i øjnene. Om tårerne gjaldt hendes egen politiske skæbne eller det parti, hun leder, vides ikke.

Dermed er der udsigt til endnu en runde i maratonboksekampen mellem May og hendes eget bagland og et sidste feberforsøg på en knockout sejr.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Mondrup
  • Gert Romme
  • Eva Schwanenflügel
  • Torben K L Jensen
Christian Mondrup, Gert Romme, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Interessant analyse - Jacob. En nedsmeltning af verdens første demokrati hvis udgangspunkt er "Magna Carta" - et 800 år gammelt frihedbrev til adelen ses i real-time. Fornyelse smerter,skiller befolkningen mere end vi som danskere kan forstå.

Eva Schwanenflügel

Igen en fremragende analyse af Jakob Illeborg, som må siges at have fingeren helt på pulsen.

De er skøre, de Briter ;-)

Christian Mondrup og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Man kan i hvert fald fastslå, at Tory med de stolte aner fra 1700-tallet samt venner der har lagt grunden til, at nogen kan nedgøre og latterliggøre folkestyre og demokrati i Storbritannien.

Og så kan man videre konstatere, at det er Nigel Farage, Catherine Blaiklock og ikke mindst Boris Johnson, der eksekvere denne nedgørelse og latterliggørelse.

Men dem, det går ud over, det er briter i andre EU-lande. Men det er først og fremmest EU-borgere i Storbritannien, der endnu ikke kender deres fremtid i blot den aller nærmeste periode.

Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det kunne være at eliterne i Europa og resten af verden skulle dele ldt ud af deres privilegier, hvis de vil ha de lavere klasser til aktivt at stemme for et globalserngstog, de ikke får noget ud af, andet end det arbejde der bliver, når eiten skal ha benzin på Audien og deslignende....

Eva Schwanenflügel

@ Jan Jensen

Jo mere delt et samfund bliver delt i dem der har og dem der mangler noget, jo mere stiger overklassens foragt.
Det er målt via forskning.
Så vi i Danmark har stor interesse i et mere lige samfund, før det anstiger fx de gule veste.

Desværre er det lykkedes højrefløjen at bilde folk ind at uligheden er muslimernes skyld.

Eva Schwanenflügel

PS. Jeg håber filemig aldrig vi danskere bliver så skøre som briterne..

Selvom de har givet os Monty Pythons Flying Cirkus, Mrs. Hyacinth, Shakespeare og Churchill.

Eva - Jeg tror netop at franskmændene, som du selv nævner, med de gule veste i front kunne gå de skøre britere i bedene og gi fingeren til i første omgang til Cro-Macron-manden, som er snydt ud af den mest elitære tud, i anden omgang til EU. Uligheden kan godt matche briternes og deres sædvanlige politiske system er allerede slået til atomer.

Selvom de har givet os hele den franske bølge med den fantastiske Agnès Varda oppe på ryggen!

https://www.festival-cannes.com/en/infos-communiques/communique/articles... ster-of-the-72nd-cannes-international-film-festival

Eva Schwanenflügel

@ Jan Jensen

Asterix og Obekix er bare smart.
Hvis de får den magiske trylledrik af Miraculix ;-)