Læsetid: 6 min.

I Irland har borgerting skabt store forandringer. Det bør Danmark lade sig inspirere af

The Citizens Assembly, der blev sat i verden for at rådgive parlamentet om komplekse og afgørende problemstillinger, har virket over al forventning og blandt andet været med til at afskaffe forbuddet mod abort i det katolske land. Danmark bør lære af det irske eksempel, siger en deltager i det irske borgerting til Information
Aktivister og skolebørn demonstrerer uden for parlamentet i Dublin tidligere i maj. I øjeblikket behandler de irske politikere de 13 klimaanbefalinger som det irske borgerting, Citizens’ Assembly, er kommet med.

Aktivister og skolebørn demonstrerer uden for parlamentet i Dublin tidligere i maj. I øjeblikket behandler de irske politikere de 13 klimaanbefalinger som det irske borgerting, Citizens’ Assembly, er kommet med.

Artur Widak/Ritzau Scanpix

22. maj 2019

Irland er, om noget land i EU, splittet mellem tradition og modernitet.

Stærkt præget af katolsk moral og dogmatik, men med en nyfunden liberal driftighed, buldrede den keltiske tiger økonomisk derudaf i halvfemserne og nullerne og sikrede en af EU’s højeste vækstrater, indtil finanskrisen ramte i 2007.

Efterfølgende oplevede man et bekymrende braindrain, hvor især yngre irere fraflyttede øen for at søge en bedre fremtid andetsteds.

Denne udvikling er vendt, men mindede ifølge daværende Taoiseach (premierminister) Enda Kenny om, at rettidig omhu var en nødvendighed for at sikre Irlands fremtid. Og her har Citizens’ Assembly, det irske borgerting, der er oprettet for at give folket en direkte rådgivende stemme til det irske parlament, en afgørende rolle.

Faktisk var det ikke første gang, at man i Irland forsøgte sig med et borgerting: The Constitutional Covention blev søsat i 2012, blandt andet med opgaven at undersøge fornuften i ægteskab for to af samme køn. Homoseksuelles ret til ægteskab blev efterfølende vedtaget ved en folkeafstemning i 2015.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Nikolai Beier
  • Trond Meiring
  • Frederik Groth Nordstrøm
  • Thomas Tanghus
  • Steffen Gliese
  • David Zennaro
  • Niels Duus Nielsen
  • Svend Erik Sokkelund
  • Poul Erik Riis
  • Kurt Nielsen
Nikolai Beier, Trond Meiring, Frederik Groth Nordstrøm, Thomas Tanghus, Steffen Gliese, David Zennaro, Niels Duus Nielsen, Svend Erik Sokkelund, Poul Erik Riis og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Thomas Tanghus

Rent praktisk: hvad gør man, når en af de tilfældigt valgte ikke ønsker eller ikke kan medvirke? Indkalder man en større pulje fra start af, eller skal der "lodtrækkes" igen?

Birte Pedersen

Nu taler man pludselig om Borgertinget. Der var rent faktisk en fyr fra Syddjurs Kommune som for halvanden år siden foreslog et Borgerting, han forsøgte også at indsamle stemmer så Borgertinget kunne blive opstillings berettiget, men ingen gad hører. Derfor giver jeg ikke en dyt for dem der synes om ideen. Nogle Dansker er nogle sovedyr, for det regner, og vi skal jo på ferie eller nu er det snart jul, fortsæt selv.

Nils Bøjden

Folkets vilje skal være grundlaget for regeringens myndighed; denne vilje skal tilkendegives gennem periodiske og virkelige valg med almindelig og lige valgret og skal udøves gennem hemmelig afstemning eller tilsvarende frie afstemningsmåder.

https://amnesty.dk/om-amnesty/fns-verdenserklaering-om-menneskerettigheder

Dette er ikke borgerting hvor de mest højtråbende aktivister eller det hemmelig politi kan kontrollere afstemningen.

Steffen Gliese

Men det er stadig en misforståelse, Nils Bøjden, at styre ved folket kan kondenseres til valg hvert fjerde år.
Folkestyre er hver dag - og de bedste at give magten er altid, pr. definition, dem, der ikke ønsker at have den.

Michael Finn Jørgensen, Thomas Tanghus, Anders Reinholdt og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Folkestyre er hver dag - og de bedste at give magten er altid, pr. definition, dem, der ikke ønsker at have den."

Al magt til de få!. Men det synes jeg ikke er en god ide.

Og det bedste er ikke at give magten til de der ikke vil have den, for konsekvensen er at du så får et teknokratisk magtvælde du ikke har set magen til, en magtvælde som derefter ikke står til ansvar over for befolkningen.

Så dit ønske om at give magt til de der er uden kompetencer og uden ønsker om magt kan jeg ikke tilslutte mig, idet jeg er af den opfattelse at det vil styrke magten i uhørt grad for embedsværket.

Steffen Gliese

I et demokrati har alle da som en selvfølge indseende i det, der foregår i samfundet! Det er jo trods alt den eneste rigtige objektive forpligtelse.

Steffen Gliese

København forsøgte sig jo lidt, da man havde bydelsrådene - og så har man jo (haft?) ældrerådene i kommunerne.