Læsetid: 5 min.

Italiens højrenationalisme genantænder Wien og Roms 100 år gamle konflikt om Sydtyrol

Højrefløjspopulisters fokus på nationalisme og suverænitet kan genoplive konflikter om kulturel identitet og tilhørsforhold. Det er ved at ske i italienske Sydtyrol, som kan udvikle sig til en test for Europas nye højrefløjsalliances sammenhold, da populisterne i Østrig og Italien skændes om Wiens tilbud om statsborgerskab til sydtyrolerne
»Jeg vil have uafhængighed fra Italien, og at Sydtyrol bliver selvstændigt eller vender tilbage til Østrig,« siger Eva Kloz, der er grundlægger af partiet Süd-Tiroler Freiheit, Sydtyrols Frihedsparti.

»Jeg vil have uafhængighed fra Italien, og at Sydtyrol bliver selvstændigt eller vender tilbage til Østrig,« siger Eva Kloz, der er grundlægger af partiet Süd-Tiroler Freiheit, Sydtyrols Frihedsparti.

Martin Gøttske

20. maj 2019

Da Eva Klotz var ti år gammel, stod en italiensk soldat i døren til hendes families hjem og sigtede på hende med et maskingevær.

Andre soldater ransagede hjemmet. De var på jagt efter faren, som var mistænkt for at stå bag et terrorangreb. Men han var allerede flygtet over bjergene til Østrig.

»Sådan en oplevelse sætter sine uudslettelige spor i sindet. Det var psykisk terror mod mig og mine søskende,« siger Eva Klotz.

Det var i 1961, og den italienske provins Sydtyrol var på randen af krig. Separatister fra det tysktalende mindretal stod bag bombeangreb, og de italienske myndigheder svarede igen med masseanholdelser. Politiet blev anklaget for at torturere de anholdte.

»Jeg er bestemt ikke italiener. Og jeg vil aldrig blive det,« siger den i dag 68-årige Eva Klotz, der grundlagde partiet Süd-Tiroler Freiheit, Sydtyrols Frihedsparti, for at fortsætte sin fars kamp for selvstændighed – med fredelige midler.

»Jeg vil have uafhængighed fra Italien, og at Sydtyrol bliver selvstændigt eller vender tilbage til Østrig.«

Eva Klotz’ far ses fortsat blandt mange sydtyrolere som en heltemodig frihedskæmper. Men når italienske medier skriver om Eva Klotz, så beskrives hun den dag i dag som »datteren af terroristen«.

Det er et helt århundrede siden, Østrig blev tvunget til at afstå Sydtyrol til Italien efter Første Verdenskrig.

Alligevel er sårene ikke helet. Og nu risikerer konflikten om sydtyrolernes identitet og tilhørsforhold igen at komme i centrum med den stadig stærkere nationalisme, som de fremadstormende populistiske partier på Europas yderste højrefløj – bl.a. det italienske regeringsparti Lega – står for.

Lukket inde bag grænser

Lega bruger en ’os mod dem’-retorik, som er med til at skærpe konflikten, mener Eva Klotz.

»De fokuserer på Italiens suverænitet, og de vil lukke os inde bag Italiens grænser. Det er en farlig situation for et mindretal som vores, der ikke er italiensk, og som ønsker at bevare vores autonomi,« siger Eva Klotz på tysk – hun kan italiensk, men undgår helst at bruge sproget.

»Lega vil svække EU og styrke nationalstaterne. Men for os er Europa meget, meget vigtig. Det er det åbne Europa, der har givet os muligheden for at styrke vores identitet ved at pleje vores kulturelle fællesskaber over landegrænsen. Men det truer nationalisterne nu.«

Georg Grote, der forsker i mindretalsrettigheder ved researchinstituttet EURAC i Sydtyrols hovedby Bolzano, understreger, at konflikten i Sydtyrol bl.a. har været holdt i ave af, at der de sidste år har været fokus på at opbygge et fælles, grænseløst Europa.

Det har fået konflikten mellem sydtyrolerne og den italienske stat til at glide i baggrunden. Men nu, hvor vægten igen lægges på nationalstaten og nationalt tilhørsforhold, så træder konflikten endnu engang frem.

»Vi ser et Lega, som fokuserer på en stærk national centralmagt og bestemt ikke er positivt stemt over for autonomien i Sydtyrol,« siger Georg Grote.

»Og når vi samtidig har højrefløjsregeringer, der fokuserer meget på migranter og er villige til at lukke grænser – som da Østrig lukkede grænsen til Italien i forbindelse med migrantkrisen i 2015-2016 – så lukker man af for sydtyrolernes kulturelle livline til Østrig.«

Svært at samarbejde

Men mens de nationalistiske partier ses som en trussel blandt sydtyrolere, så er Sydtyrol selv også en test for den nye alliance af populistiske, nationalistiske højrefløjspartier, der blev lanceret med stor fanfare i Milano lørdag forud for valget til Europa-Parlamentet.

Regionen kan true sammenholdet mellem de to højrefløjsregeringer i Østrig og Italien – der begge har partier i den nye alliance – da Wien kontroversielt vil tilbyde sydtyrolerne østrigsk statsborgerskab.

Det er især kommet på dagsordenen, efter højrepartiet FPÖ kom med i den østrigske regering og havde statsborgerskab til de gamle landsmænd i Sydtyrol som mærkesag i et forsøg på fremstå som beskytter af de gamle landsmænd og kulturelt ligesindede i Sydtyrol.

Wien vil give østrigsk pas til de tysktalende i Sydtyrol, som udgør godt 65 procent af den samlede halve million indbyggere, men ikke til de italienske sydtyrolere.

Den italienske regering mener, at det er et direkte angreb på landets suverænitet. Og indenrigsminister og leder af Lega, Matteo Salvini har raset:

»I kan ikke give dem pas uden vores samtykke. Dobbeltpas er udelukket.«

Striden er et irritationsmoment for Salvini, der ønsker et tæt samarbejde med FPÖ i den nye alliance, som i stor grad er hans projekt, men samtidig kan han over for sit nationalistiske bagland ikke fremstå eftergivende over for østrigerne på et punkt, der angår Italiens territoriale integritet.

»Det viser bare, hvor svært nationalister kan have ved at arbejde sammen,« siger Angelos Chryssogelos, der ved Harvard Universitet bl.a. forsker i populisme. »De appellerer til deres publikum med nationalistisk retorik, som direkte eller indirekte er rettet mod en ydre aktør – det gør det til en svær balancegang, hvis man samtidig vil samarbejde med den ydre aktør.«

To parallelle samfund

Eva Klotz, der i en årrække var medlem af provinsen Sydtyrols politiske styre, ønsker dobbelt statsborgerskab.

»Det vil være en ekstra beskyttelse mod den italienske stats forsøg på at underminere vores identitet,« siger hun.

Men Georg Grote mener, at dobbelt statsborgerskab blot vil gøre situationen mere anspændt i Sydtyrol.

»Sydtyrol har allerede to parallelle og næsten fuldstændigt adskilte samfund; det tysktalende og det italiensktalende. De to grupper blander sig næsten overhovedet ikke med hinanden, og der er stort set ingen kulturelle, sociale eller sproglige bånd. De går i hver deres skoler og bor i hver deres områder,« siger Georg Grote.

»Et dobbelt statsborgerskab – som kun den ene af grupperne vil få – vil yderligere fremmedgøre grupperne for hinanden.«

De tysktalende kalder deres hjemland for Südtirol; italienerne kalder det Alto Adige. Hovedbyen er på tysk Bozen, og på italiensk Bolzano. Og der er mere sauerkraut, schnitzel og apfelstrudel på menuen end pasta, pizza og tiramisu.

Blandt sydtyrolerne er der fortsat bitterhed over den behandling, de fik af de italienske myndigheder, efter området blev indlemmet i Italien. Da man i 2015 i resten af Italien fejrede hundredåret for det første italienske skud mod de østrigske styrker i Første Verdenskrig, så nægtede guvernøren i Sydtyrol at flage med det italienske flag. 

Han sagde, at der ikke var noget at fejre ved en årsdag, der gav minder om, at Sydtyrol var blevet »adskilt fra det østrigske faderland«.

Eva Klotz mener fortsat, at italienerne forsøger at underminere sydtyrolernes autonomi:

»De peger ikke længere maskingeværer mod os, men de har aldrig opgivet deres mål om at flytte flere italienere hertil, indtil vi er kommet i mindretal, og de påfører os fortsat deres italienske sprogimperialisme. Vi er nødt til hele tiden at stå vagt om vores kulturelle identitet.«

Serie

EP-valg 2019: Et nyt EU

Det er det mest spændende valg til Europa-Parlamentet i vor tid. Uanset hvad, bliver det et helt nyt EU, der træder frem på den anden side. De britiske parlamentarikere er måske væk, på godt og ondt, og de seneste års politiske opbrud i Europa skaber mulighed for helt nye alliancer til at løse de problemer, der mere end nogensinde bekymrer europæerne: klima, migration og social uretfærdighed.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Alvin Jensen
  • Gert Romme
  • Trond Meiring
  • Steffen Gliese
  • Eva Schwanenflügel
  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Poul Anker Juul
David Zennaro, Alvin Jensen, Gert Romme, Trond Meiring, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Maj-Britt Kent Hansen og Poul Anker Juul anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

For mere end 25 år siden deltog jeg i et langt sommerkursus i italiensk i Lucca.

4-5 drenge i 12-14-årsalderen fra Alto-Adige (Sydtyrol) blev mine klassekammerater. De talte allerede godt italiensk, så det undrede mig allerførst. Forklaringen på deres tilstedeværelse var, at deres forældre havde sendt dem i sommerskole for at forbedre deres italiensk. At mestre italiensk ordentligt ville være en forudsætning for en evt. senere ansættelse i den italienske stat.

En af disse drenge blev min penneven og vi fortsatte korrespondancen - på italiensk - indtil han begyndte på universitetet.

Ikke i Italien, men i Wien.

Alvin Jensen, Jan Rosberg, Gert Romme, Torben Lindegaard, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Man kan jo håbe på at de forskellige nationalistiske partier imploderer ved samarbejdet i EU.

David Zennaro, Alvin Jensen, Jan Rosberg, Steffen Gliese, Arne Lund og Werner Gass anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Mærkeligt, for reelt er den tyske mentalitet dybt tilstede også i i hvert fald den vestlige del af Lombardiet. Der er sandelig også schnitzel og strudel i Milano, og 'milanese' er betegnelsen for de tyske egnsretter i det italienske køkken.
I november var jeg til julemarked, som man ser dem i de tysktalende områder, i Bergamo, med nøjagtigt den samme blanding af godtkøbskram som i Lübeck eller Zürich.

Claus Nielsen, Alvin Jensen, Arne Lund, Eva Schwanenflügel og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar