Læsetid: 5 min.

Jens-Peter Bonde: »Jeg tror, valget på søndag kommer til at redde klimaet«

Jens-Peter Bonde er den nok mest indflydelsesrige dansker nogensinde i Europa-Parlamentet. Gennem tre årtier har han kæmpet for mere magt til parlamentet, mere debat og mere parlamentarisme. Nu er det ved at ske. Så nu tror han også på, at unionen kan redde klimaet
»Valget på søndag kommer til at redde klimaet,« siger Jens-Peter Bonde.

»Valget på søndag kommer til at redde klimaet,« siger Jens-Peter Bonde.

Linda Kastrup

24. maj 2019

En morgen sidste efterår – mens hundredvis af journalister løb rundt i Europa-Parlamentet i Strasbourg på jagt efter Jean-Claude Juncker, som skulle holde sin sidste store tale som kommissionsformand – stødte jeg ind i Jens-Peter Bonde på en af parlamentets cafeer.

Han stoppede som parlamentariker i 2008, men han var i byen for at lave research til en ny bog, og nu sad han og ventede på at komme ned og sige goddag til sin gamle ven Jean-Claude Juncker.

»Jeg har jo kendt Juncker i 40 år,« sagde han.

Mens vi sad og drak kaffe, kom britiske Nigel Farage over for at vise sin gamle siddekammerat Jens-Peter, at han havde købt en gave til Juncker (et par Union Jack-sokker).

71-årige Jens-Peter Bonde kender stadig gud og hver mand.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Johnny Christiansen
  • Gert Romme
  • Oluf Husted
  • Poul Erik Riis
Johnny Christiansen, Gert Romme, Oluf Husted og Poul Erik Riis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Christian Bennike

"I Danmark er han stadig kendt som EU-modstander, men det har han faktisk ikke været siden 1992, hvor han var med til at starte JuniBevægelsen"
citat fra artiklen

Det er slet ikke min erindring fra 90'erne og frem til 2008.

Specielt i valgkampene var han særdeles EU kritisk.

Jens Peter Bonde havde sine faste støtter med med fryd valgte ham ind hver gang - og ikke et ondt ord om det, jeg har dog aldrig stemt på ham.
Meeen det virker nu som lidt valgfup, hvis Jens Peter Bonde fra 1992 inderst inde var ikke var EU-modstander - undtagen til EuropaParlamentsvalgene.

Torben Lindegaard.
Der var jo en grund til, at man dannede Junibevægelsen. Og den grund var jo netop, at man ikke som Folkebevægelsen ville ud af EU.
Vel i grunden den samme position, Enhedslisten i disse år arbejder sig frem mod.

Oluf Husted, Karsten Lundsby og Mihail Larsen anbefalede denne kommentar
Lasse Glavind

Spørgsmålet er vel snarere, om valget kommer til at redde Bondes eftermæle som modstanderen, der var "embed'ded" i systemet så længe, at han endte med diagnosen Bruxellessyndrom.

Hanne Utoft, jens peter hansen, Ole Arne Sejersen, Steen K Petersen, Erik Winberg, Trond Meiring, Alvin Jensen og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar
Aleksander Laursen

Google Nikola Tesla og hans bedrifter. Så vil du forstå hvorfor vi ikke kan redde os selv gennem nuværende system.

Ungdommen er ved at vågne op. Mainstreammedierne bliver mere og mere overflødige for hver dag der går.

De er i symbiose med politikkerne, nemlig sat i verden for at forsvare det system som smadrer planeten med rekordfart.

Hanne Utoft, Oluf Husted, Trond Meiring og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Alvin Jensen

Unskyld, med den her artikkel lugter ligt af eu-popaganda. Er der nogen der vil be- eller afkrafte?

jens peter hansen

Nu er vi stadig nogle stykker der kan huske greuelpropagandaen fra Folkebevægelsen mod EF. Bonden var en af de største trommeslagere. Vi få som både troede på et bedre samfund og EU blev kaldt.....
hvad som helst. Bonden og andre der blev fedet godt op i Bruxelles blev som andre rundere med årene og rettede ind efter folkestemningen. Hvad han og andre nu mener er fuldstændig ufarligt. Det ville det ikke have været for 30 år siden. Så spørg i stedet EL om de snart vil forsøge at komme ind i den virkelige verden i stedet for deres uværdige træden vande pga af deres historiske dæmonisering af EU og angsten for deres vælgere.

David Joelsen

Kampen om at rede klimaet (miljøet må det være, for der er vel mere galt end temperaturen) bliver ikke afgjort på søndag. Dertil skal der vel et helt nyt hold friske og unge politikere til. Jeg har svært ved at tro, at dem der hidtil har stemt for landbrugets udledning, flere motorveje og fiskeripolitik kan skifte og gå helhjertet for miljø.

Karsten Lundsby, Flemming Berger og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Steen Sohn

Den holder ikke.

Ved Folkeafstemningen om Edinburgh-aftalen i 1993 anbefalede Juni-Bevægelsen et NEJ -
på trods af at Jens-Peter Bonde i dag selv påstår at være fadder til de 4 undtagelser.

Hvis vi vælgere havde fulgt Juni Bevægelsens anbefalinger og stemt NEJ, så havde vi sandsynligvis måtte forlade EU - det er ikke sandsynligt at et enkelt land med lige over 5 mio indbyggere kunne have være stopklods i længden for en udvikling, som de øvrige medlemslande ønskede.

Juni Bevægelsen var imod hvad som helst, der vedrørte EU - også mere indflydelse til EU Parlamentet. Beslutningerne skulle tages i de nationale Parlamenter, var Jens-Peter Bondes konstante omkvæd.

Fred være med det - Jens-Peter Bonde levede godt af sine EU Parlaments vederlag og diæter - og det skal da være ham vel undt - men jeg gider ikke høre på, at han nu lige pludselig vender 180 grader.

Jeg tror, at Jens-Peter Bonde delvis har ret. Men jeg tror ikke, det er i denne EU-samling, man får klimaet helt op på dagsordenen.

For hvis man ser ud over EU-landskabet, så ses det, at klima, miljø og mangfoldigheden har haft meget stor betydning i valgkampen i medlemslande som Forbundsrepublikken, Sverige, Belgien, Holland og måske Frankrig udgør.

Men det ses også, at i andre andre som Poland, Tjekkiet, Italien, Ungarn, Slovakiet og Slovenien, har det stort set slet ikke været på dagsordenen.

I Kroatien kom emnet pludselig på dagsordenen, da vandstanden i en række floder blev så voldsom i starten af denne måned, at det oversvømmede hele byer, og forårsagede jordskred, der tog en del huse med sig. Men - vandet trak sig tilbage, politikerne lovede vanen tro nye huse, og så var dette emne altså helt død.

Og så er der mellemgruppen af lande , hvor Danmark er et godt eksempel. Her er der debat og klima-krav bland en del af vælgerne, og nogen medløb blandt en del af politikerne. Men de helt afgørende politiske partier er ganske indifferente, og tale om, at klima og miljø i hvert fald prioriteres efter økonomi.

Det der kan være redningen for dette emne, det er hvis det lykkes Ministerrådet at sammensætte en fremsynes kommission, der kan løfte disse problemer over i parlamentet på en hensigtsmæssig måde.

Trond Meiring, Torben Lindegaard og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
John Fredsted

Det er godt nok imponerende (på den dårlige måde), at han tror det. Selvom de unge demonstrerer verden over, og der demonstreres i skrivende stund her i Danmark i 'Folkets klimamarch', og de danske vælgere anser klimapolitik for værende blandt de absolut vigtigste politikområder, så anser jeg ikke vores kultur, og den vestlige i det hele taget, for at være bare i nærheden af at være opgaven voksen.

Problemet i mine øjne er, at langt de fleste moderne mennesker ønsker ikke at gå glip af noget. Hvor mange af de fremmødte skal for eksempel ud at flyve her til sommer? Ud at se verden, for det ønsker man da ikke gå glip af, vel? Jeg forestiller mig, at det er ikke så få af de fremmødte, der reelt ikke kan finde ud af at lægge to og to sammen her. Men jeg ville elske at tage fejl.

Det, man demonstrerer for, er nok i virkeligheden, at man ønsker nogen eller noget skal komme og løse problemerne for én. Måske man forestiller sig, at teknologien skal løse det for os - at Klokkeblomst skal komme og trylle noget Star-Trek-teknologi frem, så man kan fortsætte med at forfølge alle sine personlige ideer, projekter og ambitioner. Jeg kalder det for 'sci-fi-masturbation'. Hvor almindelig masturbation er fysisk rart, er denne form for masturbation mentalt rar, fordi den 'kvadrerer cirklen' i den del af hjernekassen, hvor den dårlige samvittighed trods alt rumsterer omkring.

For den interesserede, har jeg skrevet mere om det her: Når man ønsker ikke at gå glip af noget.

Hanne Utoft, David Joelsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar