Note
Læsetid: 3 min.

Kampen for klimaet uge 19: England klarer en uge udelukkende med grøn strøm

Hvis alle i verden levede, som vi gør i EU, var klodens ressourcer for i år allerede opbrugt
Udland
11. maj 2019

Hvis du vil modtage et overblik over ugens gode og dårlige nyheder for klimaet, kan du få ’Kampen for klimaet’ leveret direkte til din indbakke hver fredag.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

En uge uden kul i England

For første gang siden den industrielle revolution i midten af det 19. århundrede er det lykkedes at gøre det britiske elnet fri af kul i en hel uge.

Den nye rekord blev ifølge de britiske netoperatører sat onsdag kl. 13.24 i denne uge.

»I takt med, at der kommer mere og mere vedvarende energi ind i systemet, bliver kulfrie perioder som den her det ’nye normale’,« siger Flintan Slye, direktør for de britiske eloperatører, ESO, ifølge dagbladet Belfast Telegraph.

Det er blot to år siden, at England første gang kunne modsvare efterspørgslen på elektricitet med energi fra vedvarende energikilder i løbet af et helt døgn, men målsætningen er også ambitiøs:

»Vi tror på, at vi i 2025 vil være i stand til at gøre elnettet helt fri af CO2,« siger Flintan Slye.

Splid om EU-klimaambitioner

Danmark er et blandt otte EU-lande, der ønsker en mere ambitiøs EU-klimapolitik, som skal sikre, at EU »senest i 2050« er CO2-neutral.

Det viser et såkaldt ’non-paper’ sendt til EU-kommissionsformand Donald Tusk, og som er blevet lækket til blandt andre mediet Euractiv.

»EU bør vedtage en ambitiøs og langsigtet strategi med et mål om at nå til en netto nuludledning af drivhusgasser senest i 2050,« står der ifølge nyhedsbureauet Ritzau i det to sider lange papir.

De otte lande, der foruden Danmark er Frankrig, Belgien, Luxembourg, Holland, Portugal, Spanien og Sverige, mener, at det er for vag en formulering, når EU-kommissionsformand Donald Tusk lægger op til en målsætning om, at »EU engang i fremtiden skal være klimaneutral«.

Når EU fortsat vakler i forhold til den langsigtede målsætning om klimaneutralitet i 2050, skyldes det ikke mindst, at en række store EU-lande aktivt blokerer for en mere ambitiøs klimadagsorden, siger Sebastian Mang, der er EU-klimarådgiver hos Greenpeace.

»Vi er på vej imod et klimasammenbrud, og mens nogle lande tager det seriøst, har de tyske, polske og italienske regeringer deres hoveder begravet langt nede i sandet,« siger han til Euractiv.

Torsdag var der EU-topmøde i Rumænien, hvor netop EU’s langsigtede klimapolitik var på dagsordenen. Det forventes, at EU strammer sine klimamålsætninger forud for det kommende FN-klimatopmøde til september i New York, USA.

Mere dansk olie ...?

Uden det store ståhej eller megen offentlig debat stemte Folketinget i sidste uge om et lovforslag fremsat af Alternativet »om en plan for afvikling af kulbrinteproduktionen i Nordsøen over en periode på ti år.« Altså en total udfasning af al produktion af olie og gas i den danske del af Nordsøen.

Logikken bag lovforslaget er, at FN anslår, at mindst 80 procent af alle kendte reserver af fossile brændsler – altså olie, gas og kul – skal forblive i undergrunden, hvis målet om at holde klodens temperaturstigning til mellem 1,5 og to grader Celsius skal holdes.

Men det bliver altså ikke de danske olie- og gasreserver, der ikke skal udnyttes. Kun Alternativet og Enhedslisten stemte for forslaget, mens resten af Folketingets partier stemte imod.

Argumentationen for at blive ved med at producere olie og gas i dansk farvand er, at vi fortsat er afhængige af fossile brændsler, og det derfor er bedre med danskkontrolleret produktion end import af olie og gas fra eksempelvis Mellemøsten. Og så naturligvis, at olie og gas fra Nordsøen bidrager med ti mia. kroner årligt til statskassen.

EU overshoot day

Fredag er såkaldt ’overshoot day’ i EU. Det vil sige, at fredag har EU-landene samlet opbrugt den mængde ressourcer, som jorden kan nå at regenerere på et år, hvis ellers alle mennesker på kloden forbrugte lige så grådigt af naturens ressourcer, som en gennemsnitlig EU-borger gør.

Det skriver Global Footprint Network og Verdensnaturfonden, WWF, i en ny rapport med titlen Living beyond Natures limits:

»Vores samfund opretholdes af det, naturen giver os: mad, fibre, træ, CO2-optag og land til at være på. Men hvis alle mennesker på kloden brugte ressourcer, på samme niveau som en EU-borger har gjort i perioden 1. januar til 10. maj, ville menneskeheden samlet have opbrugt alt det, som klodens økosystemer er i stand til at regenerere på et helt år. Det betyder, at det ville kræve 2,8 jordkloder, hvis alle skal forbruge på det niveau.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her