Læsetid: 3 min.

Kuprygterne svirrer i det tyske SPD efter dobbelt katastrofevalg. Det kan udløse ny tysk regeringskrise

Rygterne om et opgør med SPD-leder Andrea Nahles vil formentlig blive forstærket af søndagens elendige europavalg og et samtidigt historisk nederlag ved delstatsvalget i den socialdemokratiske højborg Bremen. Det kan i sidste ende udløse en tysk regeringskrise
Allerede i dagene op til valget kunne Der Spiegel berette om planer om at vælte SPD-leder Andrea Nahles i tilfælde af, at det kom til socialdemokratiske katastrofevalg.

Allerede i dagene op til valget kunne Der Spiegel berette om planer om at vælte SPD-leder Andrea Nahles i tilfælde af, at det kom til socialdemokratiske katastrofevalg.

Hayoung Jeon

28. maj 2019

»På jagt efter den skyldige« og »Den gamle tante på kanten af nervesammenbrud«. Det var nogle af de overskrifter, som det socialdemokratiske regeringsparti SPD måtte læse i de landsdækkende tyske medier op til søndagens to skæbnevalg.

»Den gamle tante« er både SPD og dets succesløse leder Andrea Nahles. Og »den skyldige« kunne også meget vel ende med at blive Nahles, selv om partiet også før hendes lederskab har været inde i en næsten permanent nedtur siden 2005 og Gerhard Schröders dage.

Men styrtet søndag var usædvanligt grimt – og tilmed dobbelt.

Ved Europa-valget blev SPD reduceret med mere end en tredjedel fra 27 procents opbakning i 2014 til 15,8 pct.. Dermed blev partiet klart overhalet som Tysklands næststørste parti af De Grønne.

Ved det parallelle valg i den lille tyske delstat Bremen med bare 700.000 indbyggere mister SPD formentlig regeringsmagten for første gang siden 1945. Med sit suverænt dårligste valg nogensinde landede partiet lige efter CDU med omkring 25 procent af stemmerne ifølge de første ubekræftede valgresultater.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anders Graae
  • Torben K L Jensen
Anders Graae og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

De bør i hvert fald gå ud af regeringen, for samarbejdet med det forstokkede CSU har på forhånd været helt umuligt.

Og går SPD ud, falder den tyske forbundsregering, og der skal udskrives nyvalg.

Anders Graae, Torben K L Jensen, Karsten Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Karsten Jensen

Jeg følger tysk politik, da de to store gik sammen, forsvandt enhver position, det har
været døden for SPD, og forstærket AFD som lever godt af der bliver ikke taget ansvar for egen politik.
Lige nu vises der om, udbytteskat svindel at det internationale revisorfirma der hjalp skat
med lovgivning også viste hvordan at hullet i lovgivningen kunne bruges til skatteunddragelse
Og skatte tænkning. Det samme internationale revisor firma godkendte regnskabet. Uden nogen påtegning af regnskabet. Der arbejdedes på om de kan stilles til ansvar, for udformning af loven og for skatte tænkning

Jeg mener, når der ikke stilles kritiske spørgsmål, dør demokratierne

niels astrup

Som far til et par børn med tysk pas - fint at de grønne og die Linke har fået så godt fat i den mest politiserede generation siden 60erne. Det tyder godt.
Som dansker: Det er sateme noget pis, hvis SPD bliver for svage. Vi ved, hvad en stæk tysk højrefløj betyder for naboerne (og det er bl.a. os). SPD - især nordlysene i partiet - har længe været en forsikring for os og for mindretallet.

Hvis AfD og CSU nogensinde kommer til at sidde i en koalitionsregering sammen, skal værnepligten vist genindføres igen og guldreserverne sendes til Burkina Faso.