Analyse
Læsetid: 3 min.

Kuprygterne svirrer i det tyske SPD efter dobbelt katastrofevalg. Det kan udløse ny tysk regeringskrise

Rygterne om et opgør med SPD-leder Andrea Nahles vil formentlig blive forstærket af søndagens elendige europavalg og et samtidigt historisk nederlag ved delstatsvalget i den socialdemokratiske højborg Bremen. Det kan i sidste ende udløse en tysk regeringskrise
Allerede i dagene op til valget kunne Der Spiegel berette om planer om at vælte SPD-leder Andrea Nahles i tilfælde af, at det kom til socialdemokratiske katastrofevalg.

Allerede i dagene op til valget kunne Der Spiegel berette om planer om at vælte SPD-leder Andrea Nahles i tilfælde af, at det kom til socialdemokratiske katastrofevalg.

Hayoung Jeon

Udland
28. maj 2019

»På jagt efter den skyldige« og »Den gamle tante på kanten af nervesammenbrud«. Det var nogle af de overskrifter, som det socialdemokratiske regeringsparti SPD måtte læse i de landsdækkende tyske medier op til søndagens to skæbnevalg.

»Den gamle tante« er både SPD og dets succesløse leder Andrea Nahles. Og »den skyldige« kunne også meget vel ende med at blive Nahles, selv om partiet også før hendes lederskab har været inde i en næsten permanent nedtur siden 2005 og Gerhard Schröders dage.

Men styrtet søndag var usædvanligt grimt – og tilmed dobbelt.

Ved Europa-valget blev SPD reduceret med mere end en tredjedel fra 27 procents opbakning i 2014 til 15,8 pct.. Dermed blev partiet klart overhalet som Tysklands næststørste parti af De Grønne.

Ved det parallelle valg i den lille tyske delstat Bremen med bare 700.000 indbyggere mister SPD formentlig regeringsmagten for første gang siden 1945. Med sit suverænt dårligste valg nogensinde landede partiet lige efter CDU med omkring 25 procent af stemmerne ifølge de første ubekræftede valgresultater.

Partileder Andrea Nahles indrømmede straks og blankt, at resultatet var »ekstremt skuffende«.

Det er fortsat uklart, om sejrherrerne i Bremen, CDU, kan danne en Jamaica-koalition med De Grønne og FDP, eller om SPD kan danne den første rød-rød-grønne regering i en vesttysk delstat med De Grønne og Die Linke. En mere urealistisk mulighed er en GroKo mellem CDU og SPD – med socialdemokraterne som juniorpartner.

I praktik som kansler

Allerede i dagene op til valget kunne Der Spiegel berette om planer om at vælte SPD-leder Andrea Nahles i tilfælde af et socialdemokratiske katastrofevalg.

I sidste weekend skal den tidligere SPD-leder Martin Schulz have holdt et personligt krisemøde med Nahles om de »mulige interne kupforsøg«, som Der Spiegel kalder det. Her skal Schulz have luftet muligheden for, at Nahles kan gå af som partiforkvinde for i stedet at få en ministerpost.

På rygteplan lyder det, at mulige efterfølgere kunne være SPD’s vicegruppeleder Achim Post, arbejdsminister Hubertus Heil eller generalsekretær Lars Klingbeil – eller Schulz selv, der efter sin usædvanlige flyvetur op til Forbundsdagsvalget i 2017 og sine utrolige fejlprioriteringer efter valget nådesløst røg af bestillingen som partiformand.

Men der er ikke just udsigt til stærke kandidater, der kan give partiet en ny start, eller bare en langsigtet strategi, som avisen Die Welt sarkastisk har formuleret det socialdemokratiske dilemma.

Rystelserne i SPD kan også skabe en ny krise i den tyske forbundsregering. Her har de GroKo-kritiske kræfter, som hersker på partiets venstrefløj og i SPD’s ungdomsopposition, nemlig fået fornyet vind i sejlene. De kræver nu, at partiet atter tager fortsættelsen af den store koalition op til overvejelse.

Også regeringspartneren CDU meldte søndag aften ud, at resultatet af Europa-valget »ikke er tilfredsstillende«, idet partiet faldt fra 34,5 i 2014 til 28,9 procent.

Parret med debatten om den nye CDU-leder Annegret Kramp-Karrenbauer, der med oppositionens nedladende ord er »i praktik som kansler ved Merkel«, har det det allerede bidraget til den dårlige stemning i den store koalition og internt i CDU.

Her skyder particentralen og CDU’s ungdomsorganisation mod hinanden i et papir, som Die Welt er kommet i besiddelse af. Det afgørende spørgsmål er, hvorfor partiet ikke har formået at tage stilling til klimaspørgsmålet og 'Fridays for Future' – og til den politisk aktive youtuber Rezo, hvis sønderlemmende CDU-kritik blev set over 10 mio. gange op til valget.

Blandt unge vælgere under 30 år fik CDU kun 13 procent, mens De Grønne fik 33 procent af stemmerne i samme gruppe. Selv blandt alle vælgere under 60 år ligger De Grønne nu foran CDU.

Videre nedad

For SPD’s vedkommende har socialdemokraterne i Bremen placeret ansvaret på partiets miserable optræden på forbundsniveau i partiledelsen under Andrea Nahles og finansminister Olaf Scholz.

Det gælder også den nylige debat om en demokratisk socialisme og statsliggørelse af store tyske koncerner, som ungdomsleder Kevin Kühnert har udløst, og som partiledelsen knap nok har formået at tage stilling til. Heller ikke i den europæiske valgkamp formåede SPD’s spidskandidat, justitsminister Katarina Barley, at brænde igennem med så meget som ét indholdsmæssigt budskab.

Aviser som Tagesspiegel tøver derfor ikke med at tale om »endnu en socialdemokratisk katastrofe«, der med SPD-generalsekretær Lars Klingbeils ord »bør få konsekvenser«. Andre kommentatorer påpeger derimod, at en fastlåst situation formentlig er at foretrække frem for oprør i SPD: Socialdemokraterne har ikke noget alternativ, som Frankfurter Allegemeine Sonntagszeitung formulerer det:

»Sådan er det tit i SPD: Der bliver spredt elendigt humør, og rygterne bobler i partigryden – og så går det alligevel videre som hidtil.«

Og det er nedad.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

De bør gøre Kevin til ny partiformand.

De bør i hvert fald gå ud af regeringen, for samarbejdet med det forstokkede CSU har på forhånd været helt umuligt.

Og går SPD ud, falder den tyske forbundsregering, og der skal udskrives nyvalg.

Anders Graae, Torben K L Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jeg følger tysk politik, da de to store gik sammen, forsvandt enhver position, det har
været døden for SPD, og forstærket AFD som lever godt af der bliver ikke taget ansvar for egen politik.
Lige nu vises der om, udbytteskat svindel at det internationale revisorfirma der hjalp skat
med lovgivning også viste hvordan at hullet i lovgivningen kunne bruges til skatteunddragelse
Og skatte tænkning. Det samme internationale revisor firma godkendte regnskabet. Uden nogen påtegning af regnskabet. Der arbejdedes på om de kan stilles til ansvar, for udformning af loven og for skatte tænkning

Jeg mener, når der ikke stilles kritiske spørgsmål, dør demokratierne

niels astrup

Som far til et par børn med tysk pas - fint at de grønne og die Linke har fået så godt fat i den mest politiserede generation siden 60erne. Det tyder godt.
Som dansker: Det er sateme noget pis, hvis SPD bliver for svage. Vi ved, hvad en stæk tysk højrefløj betyder for naboerne (og det er bl.a. os). SPD - især nordlysene i partiet - har længe været en forsikring for os og for mindretallet.

Hvis AfD og CSU nogensinde kommer til at sidde i en koalitionsregering sammen, skal værnepligten vist genindføres igen og guldreserverne sendes til Burkina Faso.