Læsetid: 8 min.

Medier afslører nye beviser for Kinas mission om at jævne muslimske helligdomme med jorden

Flere end 30 islamiske helligdomme i Kinas Xinjiang-provins er helt eller delvist blevet ødelagt siden 2016, viser en undersøgelse foretaget af The Guardian og det undersøgende medie Bellingcat. Ødelæggelserne menes at være del af Kinas systematiske undertrykkelse af muslimer
Imam Asim-gravene har i årevis været et yndet pilgrimsmål for muslimske kinesere. I dag er de forsvundet fra jordens overflade.

Imam Asim-gravene har i årevis været et yndet pilgrimsmål for muslimske kinesere. I dag er de forsvundet fra jordens overflade.

Guillaume Payen/Ritzau/Scanpi

11. maj 2019

BEIJING – Omkring denne tid på året burde udkanten af Taklamakan-ørkenen i det vestlige Kina summe af mennesker. I årtier har tusindvis af uighurmuslimer hvert forår samlet sig omkring Imam Asim-skrinet, der består af en samling bygninger og hegn omkring små gravhøje, som menes at rumme liget af en hellig kriger fra det ottende århundrede.

Pilgrimme fra hele oasebyen Hotan har valfartet hertil som et ritual for at opnå heling, fertilitet og syndsforladelse ved at vandre gennem sandet i hinandens fodspor. Det er en af regionens største religiøse festivaler. Folk har bragt offergaver og bundet tøjstykker til grene som en måde at markere deres bønner på.

Overbevisningen har været, at besøgte man det hellige skrin tre gange, var det lige så godt som at gennemføre en Hajj: en pilgrimsrejse til Mekka, som de færreste i det fattige sydlige Xinjiang har råd til.

Men i år er Imam Asim-skrinet tomt. Dets khaniqahmoské, et hjemsted for sufiritualer, er ligesom andre bygninger blevet revet ned, og tilbage står kun gravhøjen. Offergaverne og flagene er væk. De pilgrimme kommer ikke længere hertil.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • Bjørn Pedersen
Olaf Tehrani og Bjørn Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mikael Aktor

Kom nu, oversætter: "Imam Asim-skrinet", "det hellige skrin" - ? Nej vel, "shrine" på engelsk hedder "helligdom" på dansk. Er Niels Ivar på ferie?

Peter Beck-Lauritzen

Er dette ikke en opgave, som muslimske jihad-krigere og IS burde gøre noget ved, denne knægtelse af muslimsk ideologi, fremfor at terrorisere vesten? Eller er en kinesisk reaktion for konsekvent?
Der er også sammenfald; hverken kinesere og jihadister er tilhængere af ytringsfrihed, så de har en fælles sag også.
Boykot dem begge!