Interview
Læsetid: 6 min.

»Modi er den første leder, der har skabt det rette ’buzz’ omkring Indien«

Hun er ung, veluddannet og bruger det meste af sin tid til at sørge for, at BJP og Narendra Modi får 5 år mere på magten. For alternativet er skræmmende, mener Nupur Sharma: »Nogle gange virker det, som om Kongrespartiet holder mere med Pakistan og Kina end med Indien«
Nupur Sharma støtter uforbeholdent premierminister Modi.

Nupur Sharma støtter uforbeholdent premierminister Modi.

Peter Nygaard

Udland
18. maj 2019

Nupur Sharma er noget så usædvanligt som kvinde og ung og højt på strå i Bharatiya Janata Partiet (BJP). Faktisk ser vi ikke andre med den demografiske profil, i de fem timer vi opholder os i BJP’s hovedkvarter i det centrale Delhi. Og hun ved det godt. »Ja, jeg er nok en ny type partisoldat,« siger hun og griner lidt, mens store grupper af mænd på over 45 vandrer forbi på den monstrøse trappe op til magtens centrum.

Nupur Sharma griner ellers ikke meget. For det er alvorlige ting, der er på spil for hende den 23. maj, hvor det indiske valg slutter, mener hun.

»Valget er, om vi vil have en leder, der beskytter Indien mod ydre fjender, og løfter landet indefra, eller om vi vil have et lederskab, der godt nok taler om retfærdighed, men som i praksis putter penge i lommen på de rige, og som til tider ser ud, som om de holder mere med Pakistan og Kina end med Indien.«

Skæbnen

Nupur Sharma er med sine ellers kun 33 år grundigt trænet i indisk politik. Hun blev som helt ung aktiv i den ekstreme hindunationale organisation RSS, og som 22-årig blev hun studenterleder på Delhi Universitet for foreningens studenterfløj. Alt imens blev hun uddannet jurist ved blandt andet på London School of Economics og har i dag sit private advokatfirma, som fører sager foran den indiske højesteret – når hun da ikke fungerer som talskvinde for BJP.

»Jeg kommer egentlig ikke fra en politisk familie, men min bedstefar, som var ansat i FN, var en meget bevidst mand. Hver dag, når jeg kom hjem fra skole, spiste jeg frokost med ham, og han fortalte om, hvad der stod i nyhederne. Uden at jeg vidste det, skubbede han mig nok lidt i den retning.«

– Hvorfor BJP?

»Skæbnen.«

– Var dine familiemedlemmer aktive i BJP eller RSS?

»Nej, BJP er jo et ret nyt parti. Men jeg tror, at de som mennesker, der har levet et langt liv under Kongrespartiet, har set, hvor stor en forskel BJP gør. Engang var det bare et middelklasseparti. I dag er det folk i alle klasser, der støtter Modi. For de kan se, at hans udvikling gør livet bedre for alle – i modsætning til Kongrespartiet.«

Modi-effekten

Hun rejser for tiden rundt i landet med kampagnen, og det gør hende sikker på, at de får et fremragende valg.

»Du skulle se, hvordan folk ude i landet samles om Mr. Modi. Endelig har de fået en ærlig mand, der kommer fra simple kår, og som selv har kæmpet sig op, til der hvor han er i dag – ikke en arrogant fyr der er født med et særligt efternavn. Vi er ikke længere sådan et land. Vi er et land med selvrespekt. Og vi vil blive en supermagt – vi skal bare have den rigtige mand til at lede os derhen.«

– Hvorfor er Modi den rigtige til det?

»Fordi det er hans livskald. Husk, at han startede med at arbejde for det her land, da han var otte år gammel. Der gik han ind i RSS, uddannede han sig selv, han havde lovet sig selv, at han ville kæmpe sig ud af de vilkår, han var født i og gjorde det. Fra at sælge te tidligt om morgenen ved en togstation til i dag at være leder af verden største demokrati. Uden familie. Han er totalt dedikeret. Bor helt alene og bruger al sin tid til at arbejde for landet. Mr. Modi har ofret alt og er så klarsynet.«

Peter Nygaard

Udvikling

Nupur Sharma mener, at Narendra Modi har et ambitionsniveau uden sidestykke. »Min onkel plejer at sige: Hvis du har et mål, så sætter du en dato, og lægger så planerne bagfra. Sådan gør Modi. Han har set for sig, at Indien bliver en supermagt internationalt og et økonomisk mirakel herhjemme. Lige nu sørger han for, at dem, der hidtil er blevet udelukket fra de økonomiske muligheder, nu lukkes ind.«

Nupur Sharma er led og ked af, at Kongrespartiet konstant snakker om, at Indien har tabt arbejdspladser under Modi.

»De har ikke forståelse for, hvordan jobs er i den private sektor. De er ikke nødvendigvis registeret noget sted. Men uanset om du sælger te på gaden, eller som jeg er deltidsadvokat, er det jo også et arbejde.«

Og man skal ikke sidde og vente på, at nogen giver dig et job. Politikernes forpligtelse er at give dig muligheder, som du så selv skal gribe, mener hun. »Du skal ikke bare være en jobsøger: Du skal være jobskaber. Det er hans økonomiske vision. Og det er på tide.«

Hun fortæller, at Modi i de seneste fem år har gennem 130 forskellige politikker, der retter sig mod de fattige, bønderne, de kasteløse, toiletter, huse, mikrolån – og ikke mindst en bankkonto. »Tænk, at det først er sket nu!« udbryder hun. »Det her er, hvad Kongrespartiet kan skrive på deres CV: 50 år hvor det ikke lykkedes at give folk en bankkonto!«

Anerkendelse

Og folk kan godt, hvis de bare får det basale i orden. »Indere er meget kloge!,« minder Nupur Sharma om. »Jeg tør ikke tænke på, hvordan den globale økonomi ville se ud, hvis alle indere pludselig trak sig fra de opgaver, de varetager inden for eksempelvis finans og handel.«

– Synes du, at verden mangler anerkendelse af, hvad Indien er og kan?

»Nej. Og ja. For før Narendra Modi har vi ikke haft en leder, der kunne skabe det rette buzz omkring landet. Nu gør han det: Han rejser ud i verden, hvor han samler tusindvis af mennesker og skaber overskrifter i aviserne. Indien har fået en stor ambassadør.«

Hun mener ikke, at Indien står på sin historiske ret. »Lad mig give dig et eksempel: yogadag den 21. juni. Vi har ikke effektivt nok gjort verden opmærksom på, at den findes, og at yoga, der efterhånden dyrkes af alle, er en indisk opfindelse. Nu sikrer Mr. Modi, at folk ved, hvilket gode ting der stammer fra Indien.« 

Sikkerhed

Også når det kommer til sikkerhedspolitik, har Narendra Modis eksterne kommunikationsevner rykket ved ting, mener hun. »Indtil for nylig forventedes det, at Indien skulle vende den anden kind til, når vi blev angrebet af Pakistan. Det er slut nu. Takket være Narendra Modi anerkender USA, England og Frankrig, at vi har været genstand for systematisk, statssanktioneret terrorisme. Og at vi har ret til at slå igen.«

Hun vender ofte tilbage til det terrorangreb, der i starten af året kostede 40 indiske soldater livet i den omstridte kashmir-provins. »Mr. Modi bekymrer sig om hver og en af dem og deres efterladte. I modsætning til det medlem af Kongrespartiet, der i går sagde: ’pyt, det sker jo hele tiden’. Hvordan kan man være så hjerteløs? Hvad skal der til for, at de vågner op?!«

Hun fortsætter: »Pakistan står bag angreb på civile i Indien. Det er der da intet land i verden, der ville acceptere. I ethvert land ville blot ét terroristangreb betyde, at alt blev sat ind på at forhindre, at det skete igen, og at de ansvarlige blev staffet. Så hvorfor er det okay for Kongrespartiet?«

Modi siger det klart til Pakistan: »Lad være med at angribe os – det kan godt være, at I er i et selvdestruktivt humør. Det er vi ikke – og hvis I angriber os, så giver vi igen, og vi er stærke.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Touhami Bennour

det var tidligere hvor man kunne tale om forskel mellem syd og nord Europa, da de var på den ene "Platon og på det andet vikinger. Den der med op/ned har den altid været forskel.

Touhami Bennour

Den kommentar er forkert placeret. Jeg beklager.

Kenneth Jacobsen

Hun glemmer at forholde sig til, at RSS er en hindu-fascist-organisation med utallige voldelige overfald og drab på samvittigheden. Noget den rare leder personligt har været indblandet i.

Karsten Lundsby, Claus Nielsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar